Když i "rychlovka" potěší aneb Nejlepší filmové cameo role

Když i "rychlovka" potěší aneb Nejlepší filmové cameo role
Vybíjená | 2004 20th Century Fox Film Corporation
Předně je třeba říct, že samotná definice cameo role je velmi ošemetná.
Původně byl cameem myšlen několikavteřinový výstup známé osobnosti, která nebyla předem filmaři ohlášena, nebyla uvedena v závěrečných titulcích, často hrála sama sebe či nějakou svou známou roli a která měla ve filmu maximálně několik vět. Dnes už má cameo trošičku chaotičtější obrysy a nemohou za to jen diváci, ale i novináři a samotní filmaři. Za cameo role totiž platí i účinkování Toma Cruise v Tropické bouři, či účast Billa Murrayho v Zombielandu. Pravda, obojí má určitý logický základ v tom, že nešlo o předem ohlášené role, ale jejich rozsah je příliš velký na to, abychom mohli mluvit o klasickém cameu. V našem článku nabízíme „kratší“ zářezy, tedy camea, které více odpovídají původní definici. Schválně, kolik z nich znáte:
Poznámka: Scény jsou řazeny abecedně. Nechceme nikomu nadržovat:)

Austin Powers: Goldmember (2002)

Samo o sobě spíše jen lehce nadprůměrná komediální podívaná má bez debat jednu z herecky nejnabušenějších úvodních scén vůbec, pokud mluvíme o poměru hvězdných celebrit na jednu minutu. I kdyby byl zbytek filmu to nejhorší ve filmové historii, úvodní scénu je třeba milovat a citovat:

Maverick (1994)

Všichni známe Smrtonosnou zbraň. Klíčovým prvkem pro tuhle akční sérii jsou tři lidé – herci Mel Gibson a Danny Glover a režisér Richard Donner. Když se Donner s Gibsonem sešli u westernu Maverick, přišlo jim líto, že starý dobrý parťák Glover chybí. A tak mu ve filmu vyšetřili malý prostor:

Nabitá zbraň 1 / Loaded Weapon 1 (1993)

Na začátku 90. let žili (nejen) američtí diváci dvěma akčními sériemi – Smrtonosnou pastí Bruce Willise a Smrtonosnou zbraní Mela Gibsona. Když se rozhodlo o parodii druhého jmenovaného, přišlo tvůrcům logické, aby v čestné miniroličce pozvali na plac i Johna McClanea. A tady je výsledek:
Bruce Willis

Vesmírná tělesa / Spaceballs (1987)

John Hurt za svou kariéru hrál v nejednom dobrém filmu (viz třeba adaptace kultovní knihy 1984). Přesto bude jeho tvář navěky spojena s výstupem v kultovním Vetřelci (1979) Ridleyho Scotta, kde byl Hurt smutným nositelem prvního aliena. V roce 1987 dostal Hurt jedinečnou šanci si roli zopakovat:

Vítejte v džungli / Welcome to Jungle (2003)

Dnes již legendární moment, v němž Arnold Schwarzenegger předá „akční žezlo“ Rockovi, vznikl náhodou. Cameo se natáčelo ve stejný den, kdy Arnie vystupoval jako Terminátor v klipu pro Super Bowl. Arnie se přišel na natáčení "Džungle" podívat, slovo dalo slovo a výsledkem je tahle scéna:

Vřískot 3 / Scream 3 (2000)

Vřískot 3 se - jemně řečeno - tak úplně nepovedl (a vyvstává to o to víc, o co lepší je vynikající čtvrtý díl). Přesto mu nelze upřít několik dobrých nápadů a momentů. Jako třeba ten, kdy se na scénu připletou Jay a mlčenlivý Bob:

Vybíjená / Dodgeball: A True Underdog Story (2004)

Ano, Vybíjená má mimo jiné Davida Hasselhoffa. Ale i on musí ustoupit před legendou, která má na svém kontě největší počet vtipů o své vlastní osobě. Přesně tak, vážení, na čase je cameo jedinečného Chucka Norrise. Ostatně, když je třeba rozhodnout o vítězi, kdo jiný by mohl pomoci než Chuck!:

Wayne's World 2 (1993)

Ještě než Mike Meyers ukecal plejádu hvězd k účasti v Powersovi, získal pro pokračování úspěšného Waynova světa Roberta Patricka, který má na svém kontě jedinou kultovní roli. A proto si ji zcela logicky zahrál i v tomhle filmu:

Zprávy TV Onion / The Onion Movie (2008)

Steven Seagal vždy tak trochu bruslil na hraně akčního herce, u něhož jde respekt ruku v ruce posměchem (ostatně, zkuste brát vážně kariéru chlapa, který sice umí zlomit ruce 20 lidem najednou, ale v každém filmu má temnou minulost a roztomilý maličký cop). Aby fanouškům Steven dokázal, že se zas tak vážně nebere, vzal miniroličku v komedii Zprávy TV Onion. A je cool!:

Žhavé výstřely 2 / Hot Shots! Part Deux (1993)

Žhavé výstřely 2 vznikly v době, kdy americká škola udávala žánru parodie tempo a chápala ho lépe, než kdokoli jiný. Ozdobou série byl Charlie Sheen, přičemž dvojka Výstřelů si vzala na paškál sérii Rambo a Vietnam. No a vzhledem k tomu, že si Sheenův otec Martin zahrál hlavní roli v Apokalypse, následující setkání se přímo nabízelo (přičemž má extra body za hlášku!):
A nakonec malý bonus v podobě sestřihu "cameo stálice" Stana Leeho, který si zahrál skoro ve všech adaptacích svých komiksů. A že jich není málo!