Z přehlíženého Fincherova klenotu bude seriál. Slavný režisér se ale nevrátí

Z přehlíženého Fincherova klenotu bude seriál. Slavný režisér se ale nevrátí
Hra (1997) | PolyGram
Televizní Hra vznikne pro společnost Universal Television, s níž Williamson uzavřel lukrativní smlouvu na několik projektů. Na palubě jsou dle webu Deadline také scenáristé Fincherova filmu Michael Ferris a John Brancato (Terminátor 3, Catwoman). Společně oblečou do nového kabátu atraktivní příběh, jehož (dosud neobsazeným) protagonistou je byznysman Nicholas Van Orton. Jeho kontrolovaný stereotypní život se otřese v základech, když mu bratr Conrad zaplatí účast ve speciálním programu záhadné zábavní společnosti. Nicholas se ocitá v koloběhu událostí, které ohrožují jeho život a vše, čeho v něm dosáhl. Je to opravdu jen nevinná hra?
Hra
Hra
83%
Kevin Williamson prorazil scénářem k prvnímu Vřískotu, jako jediný scenárista figuruje též u druhého a čtvrtého dílu (tedy těch nejchválenějších částí pod taktovkou Wese Cravena). Pro televizi naposledy vyvíjel psychologický thriller Nepohádky, výraznou stopu zanechal především u teenagerů také svými Upířími deníky. Podle prezidenta Universal Television Erina Underhilla je „brilantní tvůrce, jenž má na kontě ikonické hity pro stříbrná plátna i televizní obrazovky,“ přičemž jeho smlouva nezahrnuje pouze remake Hry.
Hra (1997)
Hra (1997) | PolyGram
Williamson doručí ještě seriálovou verzi Hitchcockova slavného snímku Okno do dvora, v němž James Stewart s nohou v sádře zpozoroval zločinecké pletichy ve své bytové zástavbě. První na řadu však přijde film Davida Finchera, jehož klasická tvorba má na popkulturu stále velký dopad. Hru možná tolik tvůrců necituje, ale její zcela nepředvídatelný narativ postavený na sérii šokujících zvratů je ukázkovým příkladem, jak bylo v 90. letech možné ohýbat thrillerová schémata postavená na paranoii a pocitu, že protagonistu nonstop sledují (což bylo typické pro žánrovky 70. let).
Fincher později natočil také napínavou detektivku Zodiac, s níž částečně předznamenal éru neuchopitelných true crime záhad, kterou poté sám rozvíjel v mistrovském seriálu MINDHUNTER: Lovci myšlenek. Přehlížet si však nezaslouží ani Hra, v níž bojovala o zdravý rozum tehdy prominentní hollywoodská hvězda. I z hereckého hlediska bude mít seriálová adaptace na co navazovat. Jak vysoko se Hra řadí ve vašem žebříčku nejoblíbenějších Fincherových filmů?
Podívejte se také na žebříček nejlepších thrillerů podle databáze Kinoboxu.
zdroje: Movieweb, Deadline