Okno do dvora

83%
Okno do dvora
Je vedro a L. B. Jeffries se nudí.už šest týdnů sedí doma s nohou v sádře, protože při focení automobilových závodů skočil přímo na dráhu. Čas si krátí pohledem z okna, na malý dvorek ve vnitrobloku, ale především sledováním svých sousedů, kteří za jednotlivými okny jako v obřím domečku pro panenky prožívají své životy. Slečna Osamělá se ze smutku opíjí, slečna Torzo je obklopená nápadníky, skladatel se marně snaží dokončit písničku, novomanželé vůbec nevytahují rolety, majitelé malého pejska spouštějí své náhradní dítě každý den na dvorek, stárnoucí sochařka vytváří podivnou sochu hladu, postonávající žena sekýruje svého muže... Jedinými narušeními denní rutiny jsou návštěvy Jeffovy krásné, elegantní snoubenky Lisy, která dělá všechno proto, aby ho přesvědčila, že přišel čas usadit se, přestat jezdit po světě a oženit se, a zdravotní sestry Stelly, která ho upřímně a zemitě varuje, že slídit v cizích životech je neslušné a nebezpečné. Jednoho dne začne mít Jeff podezření, že za jedním z oken není něco v pořádku. Churavá manželka zmizela ajejí muž v noci několikrát odnášel z bytu cosi v kufru. Jak Stella a Lisa, tak přivolaný kamarád, detektiv Doyle, podezírají Jeffa z bujné fantazie, ovšem podezřelé detaily se začínají množit a na Jeffovu stranu se postupně přidá jak Lisa, tak Stella. Jen Doyle stále odolává, až Jeff se svými spojenkyněmi přikročí k akci. Dokáží usvědčit Larse Thorwalda z vraždy jeho ženy? A mají na to vůbec právo?
 
 
 

 




Brenan88
Brenan88
47 088 bodů
8.5
Další velké dílo mistra hororu. Opět zde není co vytknout. Pan Hitchcock uměl skvěle budovat atmosféru a i zde s ní pracuje bravurně. To jak umí vystupňovat napětí je jedinečné. Příběh je samozřejmě skvělý. Pro mne jeden z nejlepších snímku od mistra hororu.
Pete69
Pete69
29 761 bodů
8
Toto dílo má opravdu něco do sebe. Postupně a přesně gradující děj. Horor nemusí být nutně plný nestvůr , duchů , nebo monster. Na film je i úchvatně ztvárněn život američanů bydlících v činžovních domech v padesátých letech. Pohoda v USA té doby na vás doslova dýchne.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Relativní zklamání. Jen velmi dobrý thriller s porcí humoriu, ale po Vertigu a North by Northwes jsem čekal něco kapánek lepšího. Ne že by se měl Hitchcock za co stydět, jen má ve své filmografii nejeden lepší kousek. 80%

Dodatečné informace

Původní název:
Rear Window (více)
  • USA Okno do dvora
  • USA Rear Window
Premiéra v ČR:
1. 3. 1990
Distributor:
AČFK
Země původu:
USA
Přístupnost:
1+
Rozpočet:
1 mil. USD
Tržby:
37,03 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Okno do dvora je dostupný s českými titulky

Podobné


Powered byJustWatch