Michael Douglas s parukou zazáří jako Benjamin Franklin. První fotky lákají i na Versailles

Michael Douglas s parukou zazáří jako Benjamin Franklin. První fotky lákají i na Versailles
Franklin | Apple TV+
V chystaném životopisném seriálu Franklin totiž Douglas ztvární Benjamina Franklina, jednu z nejvýraznějších figur rodících se Spojených států amerických na konci 18. století. Franklin patří mezi tzv. Otce zakladatele, spojených s vymaněním amerických kolonií z britské nadvlády a založením USA roku 1776. Vedle toho byl Franklin i vlivným myslitelem a vynálezcem, skutečně renesanční osobou.
Franklin
Franklin
73%
Je tudíž téměř s podivem, že jeho biografie vzniká až nyní. Za osmidílnou sérií stojí scenáristé Kirk Ellis a Howard Korder, vedle Douglase budou vystupovat třeba Noah Jupe jako diplomat William Temple Franklin (Benjaminův vnuk), Eddie Marsan v úloze státníka Johna Adamse, dalšího z Otců zakladatelů, a dále plejáda francouzských herců a hereček. Dílo vzniklé podle (Pulitzerovou cenou oceněné) knihy Stacy Schiff s názvem A Great Improvisation: Franklin, France, and the Birth of America se totiž zaměří na osmileté působení Benjamina Franklina ve Francii.
Franklin totiž v 70. a 80. letech působil v zemi galského kohouta jako diplomat a snažil se získat podporu francouzského královského dvora pro americkou nezávislost na Velké Británii. Franklin se za pomoci svého vnuka stal klíčovou postavou v domluvení francouzsko-americké vojenské aliance v roce 1778 a také v realizaci Pařížské smlouvy, jež roku 1783 ukončila válku mezi Velkou Británií a USA uznáním nezávislosti třinácti kolonií na východním pobřeží dnešních USA.
Franklin
Franklin | Apple TV+
O vynálezu hromosvodu, s nímž přišel ve stejné době jako český kněz Prokop Diviš, se však v této sérii zřejmě nic nedozvíme. Aspoň se však dočkáme pěkné výpravy, jelikož natáčení probíhalo především ve Versailles. A koneckonců i jméno Kirka Ellise budí důvěru, neboť tento scenárista je podepsán i pod zdařilou sérií z roku 2008 pojednávající o Johnu Adamsovi – kde si mimochodem zahrál Franklina nedávno zesnulý Tom Wilkinson.
Traileru jsme se zatím nedočkali, ale aspoň prvních fotek ano, můžete se na ně podívat v galerii. Celý projekt zaštiťuje Apple, takže se výsledek objeví na jeho platformě Apple TV+. První tři díly budou na streamovací službě k přehrání 12. dubna, dalších pět epizod se bude objevovat v týdenních rozestupech. Zatím se podívejte třeba na náš žebříček nejlepších seriálů na Apple TV+.
Zdroje: Collider, People