Kde se natáčela čtvrtá řada Temného případu? Aljašku opravdu nečekejte

Kde se natáčela čtvrtá řada Temného případu? Aljašku opravdu nečekejte
Temný případ, 4. řada | HBO
Temný případ
Temný případ
88%
Situování příběhu bylo u Temného případu vždy důležité. Úvodní titulek prvního dílu nové řady nás upomíná na to, že se ocitáme 150 mil (240 kilometrů) za polárním kruhem, tedy v období, které patří k nejmrazivějším a nejtemnějším. Navíc začíná polární noc, tedy období, kdy slunce po několik měsíců (podle vzdálenosti od pólu) nevystoupí nad horizont, vše se tedy odehrává ve tmě a v umělém osvětlení.
Temný případ: trailer na 4. sérii | HBO Max
Přitom právě umístění děje je jednou z hlavních přísad tohoto seriálu, jehož první řada byla odvysílaná před deseti lety a třetí před pěti. Další důležitou charakteristikou je ústřední dvojice vyšetřovatelů, v tomto případě ztvárněných Jodie Foster a Kali Reis. Showrunnerka, režisérka a scenáristka Issa López, které v této pozici nahradila Nica Pizzolatta, prozradila, že se sice chtěla vrátit ke kořenům úspěšné první řady seriálové antologie, ale také přijít s něčím novým. „Tam, kde je první sezóna upocená a mužská, čtvrtá je ledová, temná a ženská,“ López upozornila na dvojici vyšetřovatelek.
Případ temnější než kdy dřív. True Detective se vrací s Jodie Foster a v plné síle
Recenze5. 1. 2024
Případ temnější než kdy dřív. True Detective se vrací s Jodie Foster a v plné síle
A zatímco první tři řady se natáčely v Louisianě, Kalifornii a v Ozarks v Missouri, čtvrtá je sice situovaná na Aljašku, nicméně štáb a herci se rozjeli na Island. Nejenže to tam bylo bezpečnější, ale zároveň i levnější. Atmosféra je přitom pro Temný případ alfou a omegou. „Přemýšlela jsem, co bylo na první řadě tak silného. A odpověď zní, že to byla atmosféra a lokace, samozřejmě i skvělé herecké výkony,“ řekla López. První řada s Matthewem McConaugheym a Woodym Harrelsonem se odehrávala v Louisianě a mísila detektivku s prvky filmu noir, hororu a tzv. southern gothic. López řekla: „Tak jsem se sama sebe zeptala: ‚Co kdyby další lokací byl bohem zapomenutý kousek Ameriky, kde kypí temné síly?‘“
Temný případ, 4. řada
Temný případ, 4. řada | HBO Max
López proto vybrala Aljašku, pověstnou ostrým mrazem a nekonečnou nocí, což příběh dovádí k filosofování, nihilismu a tzv. cosmic horroru. Na Aljašce nicméně nejsou lokace vhodné k natáčení, většina území je porostlá těžko přístupnou tundrou a teploty během polární noci klesají pod 30 stupňů Celsia pod nulou, kdy je těžké nejen hrát, ale i udržet kamery a ostatní techniku v chodu. Proto padla volba na Island. Filmaři ho mají rádi kvůli krásným přírodním scenériím a flexibilitě produkce. Natáčela se zde například i Hra o trůny, Heart of Stone, Batman začíná, Rychle a zběsile 8 či Star Wars: Síla se probouzí.
Produkce vybrala tři hlavní lokace – Reykjavík, Akureyri a Dalvík –, kde vytvořila fiktivní městečko Ennis a kam situovala lokace aljašského okolí. Město se muselo postavit od základů do posledního hřebíku, je přesnou replikou aljašského města se všemi detaily, jakými jsou třeba dopravní značky, a dokonce bylo několikrát zapotřebí dodat sníh, pokud ho nebyl dostatek. „Měli jsme velké štěstí. Islandský štáb byl neuvěřitelný. Choval se profesionálně a velmi vstřícně, navíc s ním byla zábava a vše probíhalo v klidu,“ řekla po natáčení Jodie Foster.
Temný případ
Temný případ. 4. řada | HBO
Šedesátiletá hollywoodská star se přitom už dříve svěřila, jaké bylo natáčení Temného případu. „Když je vám šedesát, není to žádná sranda, protože to už není vaše období, je to období někoho jiného. Ale na stárnutí je skvělé to, že vlastně můžete něco získat. Nějak přispějete ke společné práci, podpoříte výkony jiných lidí a podílíte se na tom, že je konečně slyšet někdo, kdo zatím tolik slyšet nebyl,“ řekla Jodie Foster. Její herecké partnerce Keli Rais natáčení s Jodie Foster utkvělo v paměti. „Bylo to jako ocitnout se na tréninkovém táboru s Mikem Tysonem v roce 1986. Jodie Foster je legenda. Je velice inteligentní, spolupracující, podporující. Bylo skvělé s ní pracovat,“ řekla Rais.
Možná vás to překvapí, ale Foster si detektivku zahrála znovu poprvé od chvíle, kdy mělo premiéru proslulé Mlčení jehňátek, což bylo v roce 1991. Nedávno se publiku připomněla ve filmu Netflixu Nyad, kde ztvárnila trenérku plavkyně Diany Nyad, jež přeplavala z Kuby na Floridu. Mlčení jehňátek ostatně vévodí našemu žebříčku hororů, můžete se sami přesvědčit a podívat se i na další snímky, které uspěly v hodnocení uživatelek a uživatelů Kinoboxu.
zdroje: Collider, Variety, IMDb