33. týden-kinopremiéry: Chlapectví jedno, bratři tři, pohádky čtyři a Postradatelných nepočítaně

33. týden-kinopremiéry: Chlapectví jedno, bratři tři, pohádky čtyři a Postradatelných nepočítaně
Tři bratři
Začneme pohádkou. To si takhle mystifikátor a spolutvůrce kultu Járy Cimrmana usmyslí, že by rád napsal scénář k hudební pohádce nejen pro děti. Zdeněk Svěrák, spoluautor Lotranda a Zubejdy (1997), napsal zajímavé, vtipné, postmoderní dílo, u kterého se dle dostupných ohlasů budou bavit nejen děti, ale i dospělí. Nečekejte bůhví jaký "úlet", ale ani klasické "suché" převyprávění známých pohádkových děl. Dle propagace to vypadalo na protěžování hvězd showbusinessu Tomáše Kluse a Vojty Dyka, o jejichž existenci prý neměl režisér Jan Svěrák nejmenší ponětí. Myslím si o tom své, dle dostupných recenzí ale tvůrci přišli s "něčím", co v českém mainstreamovém rybníčku dlouho nebylo.

Trailer k filmu Tři bratři:

Z recenze Františka Fuky: "Tři bratři jsou zdaleka nejlepší česká filmová pohádka za mnoho posledních let, ne-li od revoluce (nejsem si stoprocentně jistý, jestli jsem na nějaký 20 let starý klenot nezapomněl). A možná poprvé je mi líto, že nemám děti, protože bych s nimi chtěl chodit do kina na tohle - brát na to dospělé ženy působí přeci jen trochu divně." Budou pochvalným recenzím (84%) odpovídat i čísla návštěvnosti tuzemských kin? Počkejme si do pondělí.
Expendables: Postradatelní 3 | Lionsgate
Po třech bratrech nastupují opravdoví chlapi. Expendables: Postradatelní 3 míří do českých kin a dojem je poměrně rozpačitý. Barney Ross (Sylvester Stallone) a jeho parta čelí Melu Gibsonovi. Na scénu nastupují mladí, neznámí "postradatelní", kteří kouzlo tohodle osmdesátkového retra totálně zabijí. Nebo přilákají omladinu? Toť otázka.
Randy Couture, Wesley Snipes, Sylvester Stallone
Dejme slovo Tomášovi Chválovi: "Expendables 3 to zkrátka zkouší jinak. Možná to bude u mladých fungovat. Ale co na to ti, kteří předchozí díly nadšeně podporovali v kinech? Není to vyložený průšvih, jen skrz naskrz průměrný akčňák, který upozadil legendy, aby se přiblížil nové generaci. Děkuji, nechci." Všechny recenze si přečtěte zde. Průměrné hodnocení 58%.
Chlapectví
Režisér Richard Linklater zaujal na festivalu v Karlových Varech "časosběrným" filmem Chlapectví. Nyní vstupuje tohle melancholické drama, které autor natáčel 12 let, do klasické kinodistribuce. Podobně jako v případě snímku Klub poslední naděje (2013), kvůli kterému herec Matthew McConaughey shodil desítky kil, hrozí i v případě Chlapectví, že se spíš než o obsahu bude mluvit o formě-realizaci díla. Linklater si v roce 2002 vyhlédl Ellara Salmona a po dobu 12 let natáčel proměnu dítěte v chlapce-muže. Zajímavé. Nejen pro diváky, ale též pro herce a členy štábu. Takhle vznikají pouta a otázky, na které se nehledají odpovědi.
Chlapectví
Z recenze Františka Fuky: "Film je natočen zručně a místy téměř dokumentárně. A je místy velmi příjemné / pohodové / lidsky dojemné na něj koukat. Ale je tu ještě jedno velké ALE: Chlapectví má délku DVĚ A TŘI ČTVRTĚ HODINY. Což je v případě téměř totální absence zápletky mnohem, mnohem více, než se dá fyzicky vydržet." Půjdete do toho? Recenzenti dávají palec nahoru. Průměrné hodnocení 83%.  
Z festivalů míří do kin též koprodukční drama Zázraky (2014) s Monicou Bellucci v jedné z hlavních rolí. Snímek získal Velkou cenu poroty na festivalu v Cannes a vypráví příběh mladé ženy, která žije s rodiči a třemi mladšími sestrami na opuštěném statku.
Zázraky
Text distributora dodává: Políčko zeleniny a hlavně péče o včely poskytující med jako hlavní zdroj obživy stmeluje dospělé i děti, dokud pevné vazby nenahlodá příchod Martina, mladého provinilce, jehož přijmou v rámci programu převýchovy. Zásah zvenku představuje ale také natáčení televizní soutěže o vyhlášení „zázračné vesnice“, které poblázní celý kraj. Jste připraveni na konfrontaci?Recenze filmu najdete zde, průměrné hodnocení 63%.
Hráč
Na závěr představujeme Hráče z Litvy. O snímku toho kromě anotace distributora moc nevíme: Vincentas je nejlepším lékařem záchranné služby, který má jednu silnou vášeň - gamblerství. Rychle vydělané peníze ještě rychleji utrácí, a tak se brzy dostává do problémů. Rozjede tedy hru, kdy se záchranáři vsází mezi sebou o to, který z pacientů daný týden zemře. Čím těžší zranění, tím vyšší šance na výhru. Hra začne nabírat širších rozměrů a Vincentas drží bank. Jeho nová záliba se však nelíbí jeho milence...
Hráč
Tak tohle bude drsná podívaná. Jenom ty recenze chybějí. Druhé Počítání mrtvých (1999) ale nečekejme.
Přehled všech srpnových premiér najdete ZDE.