Legendární Záhada Blair Witch se dočká nové verze. Původní megahit předstíral, že herci zemřeli

Legendární Záhada Blair Witch se dočká nové verze. Původní megahit předstíral, že herci zemřeli
Záhada Blair Witch (1999) | Artisan Entertainment
Slavný horor napsala, natočila i sestřihala dvojice Daniel Myrick a Eduardo Sánchez, pro níž byl tehdy stále zárodečný internet darem z nebes. Před premiérou vznikla webová stránka informující o pohřešování a pravděpodobném úmrtí tří mladých lidí v Marylandu, televizní speciály se věnovaly tamní záhadě a po uvedení na festivalu Sundance si marketingová kampaň zachovala narativ, podle něhož protagonisté nalezených záznamů nežijí. Distribuční práva na snímek pořízený za 35 až 60 tisíc dolarů (před započtením postprodukčních prací) získala společnost Artisan Entertainment za 1,1 milion dolarů, což se ukázalo být jednou z nejlepších investic v dějinách kinematografie. Tržby díky společenské šeptandě dosáhly 250 milionů.
Záhada Blair Witch
Záhada Blair Witch
68%
Nová verze tudíž křísí fenomén, který dosud zcela neodezněl. Záhada Blair Witch 2 z roku 2000 sice neměla takové výsledky a spíš znuděné přijetí potkalo také sequel s podtitulem 20 let poté, který roku 2016 natočil Adam Wingard. Vliv originálu však přetrval a kromě kinematografie, již zaplavily další finančně výhodné found footage jako Paranormal Activity, REC nebo Lovec trolů, se to promítlo třeba do videoher, komiksů a literatury. Filmařům přitom stačila jen chytrá premisa, několik účelných záběrů a dojem absolutní autenticity.
Blumhouse s Lionsgate opět spojí síly po nedávném fantasy hororu Neviditelné zlo. Obě studia jsou známá svou žánrovou tvorbou a především stáj Jasona Bluma chrlí jeden levný hit o strašidelných domech či posedlých hračkách za druhým. „Navázali jsme plodnou spolupráci s Očistou, když jsem byl ještě v Universalu, a zahájili s STX s jeho filmem Dárek,“ popsal šéf Lionsgate Adam Fogelson svůj vztah s Blumem. „Nikdo z oboru neumí tenhle žánr lépe než Blumhouse. Jsme nadšení, že můžeme toto partnerství odstartovat novou vizí Blair Witch, která tuhle hororovou klasiku znovu představí nové generaci.“
Záhada Blair Witch (1999)
Záhada Blair Witch (1999)
Záhada Blair Witch (1999)
Záhada Blair Witch (1999)
Záhada Blair Witch (1999)
Ruce si samozřejmě mne také Blum, jenž má v hrsti další atraktivní látku. „Nebýt Blair Witch, nebylo by žádné Paranormal Activity. Tohle je tedy speciální příležitost a moc se těším, kam až se dostaneme,“ prozradil producent filmů jako Insidious, Sinister, Uteč, Neviditelný nebo Halloween. Zájem jako v případě originálu už dnes filmaři navodí těžko, ale s etablovanou mytologií v zádech a s mladým publikem lačným po autentickém napětí by nově nalezený záznam z nepřívětivých lesů mohl odpočívat na úrodné půdě.
Podívejte se na žebříček nejlepších hororů podle Kinoboxu.
zdroj: Movieweb