Godzilla x Kong je obřím hitem. Kdy se legendární monstra střetla vůbec poprvé?

Godzilla x Kong je obřím hitem. Kdy se legendární monstra střetla vůbec poprvé?
Godzilla x Kong: Nové impérium | Vertical Entertainment
Ačkoliv trailer k filmu uvádí, že vše začalo před deseti lety, tak historie Godzilly a King Konga sahá mnohem dále do minulosti a jejich první střet proběhl daleko dříve než v roce 2021. Dnes jsme se proto zaměřili na jejich společnou historii, od úplných začátků až po současnost.

První střet

Nápad na spojení těchto dvou významných postav různých kultur vznikl na počátku 60. let minulého století. Jeden z animátorů, který pracoval na původním King Kongovi, Willis H. O'Brien napsal nový příběh a vytvořil několik možných konceptů pro další snímek s obří opicí, avšak v jeho hlavě se měl King Kong původně potkat se známým Frankensteinovým monstrem.
Godzilla x Kong: Nové impérium
Godzilla x Kong: Nové impérium
67%
O'Brienův nápad se líbil americkému producentovi Johnu Beckovi, který okamžitě začal obrážet různá filmová studia. Ta však vzhledem k vysokým nákladům projekt neustále odmítala. Beck se proto rozhodl vydat do zahraničí a uspěl v Japonsku, kde o scénář projevilo filmové studio Toho, jenž mělo na svědomí i první Godzillu. Toho od Becka odkoupilo práva na scénář, který ale producenti nechali přepsat. Frankensteinovo monstrum nahradili Godzillou, díky čemuž položili základní kameny souboje, který známe dnes.

Ikonický souboj

Režie snímku se ujal Iširó Honda, který režíroval i úplně původní Godzillu. Tentokrát se, ale rozhodl vytvořit odlehčený snímek, který se bude více líbit dětem a svým humorem zasáhne širší publikum. Nejpamátnější momentem celého filmu je samozřejmě závěrečný souboj, kde se obě obří monstra svalí z vrcholu hory Fudži do zátoky, kde následuje krátký podvodní souboj. Ten končí záběrem, jak Kong vylézá z vody a vrací se zpět domů.
Japonské studio tehdy King Konga považovalo za větší tahák a Godzilla byl ještě v této fázi franšízy stále tím padouchem, který ničí města. Kong byl sice také stále destruktivním monstrem, ale ve svém prvním filmu byl vykreslen celkem sympaticky, a tak tenhle závěr dával největší smysl.
Godzilla x Kong - zajímavosti

Budoucnost postav

Po tomhle souboji se opět osudy obou postav na dlouhá léta rozdělily a obě franšízy si šly svou vlastní cestou. Vidět je spolu jsme mohli teprve nedávno. V roce 2014, totiž přišla nová etapa obou monster. Warner Bros. společně s Legendary Pictures nechali vzniknout takzvanému MonsterVerse. Vše začalo novou Godzillou, která sice není tím nejkvalitnějším snímkem, ale svůj účel splnila. O tři roky následoval samostatný film o opičím králi Kong: Ostrov lebek a série se nadále rozrůstala.
V roce 2019 pak přišel i sequel Godzilly, což je z celé MonsterVerse série nejhůře hodnocený počin, a o dva roky později dorazil konečně i střet těchto dvou známých postav. Godzilla a Kong momentálně opět úřadují na plátnech kin a v našem videu se můžete dozvědět více o sólové historii obou monster, kdo byl od začátku proti spojení těchto dvou značek, či jaký mýtus koluje o souboji King Konga s Godzillou dodnes.
Viděli jste již film Godzilla x Kong: Nové impérium? Nezapomeňte ho ohodnotit na Kinoboxu.
Zdroj: Wikipedia, Box Office Mojo, Kinobox