Jako Smrtonosná zbraň. Godzilla a Kong budou v novém filmu parťáky z donucení

Jako Smrtonosná zbraň. Godzilla a Kong budou v novém filmu parťáky z donucení
Godzilla x Kong: Nové imperium | Warner Bros.
Obří ještěr obývající oceány a neméně rozměrný opičák z Ostrova lebek sice mají vzájemné komunikační rezervy, ale v krizi se na milá slůvka stejně nehraje. Godzilla se s Kongem spojil už v poslední celovečerní části, kdy po prvotním škorpení museli s vypětím všech sil skolit lidmi zkonstruovanou Mechagodzillu. Filmová série odstartovaná roku 2014 atmosférickou Godzillou vždy respektovala japonské kaiju tradice, k nimž postupem let přimyká stále víc. A to znamená, že můžeme očekávat libovolný zástup monster, mezi nimiž může probíhat dost rozličná interakce.
Godzilla x Kong: Nové impérium
Godzilla x Kong: Nové impérium
67%
„Panuje něco jako příměří – Godzilla se stará o záležitosti na povrchu a Kong obývá podzemní říši,“ vysvětloval Wingard pro Empire rozložení sil, jež nově zahrnuje také rozlehlou fantaskní krajinu pod zemským povrchem. Nový opičí padouch s jeho vzteklou tlupou však přiměje epické duo ke spolupráci. „Vztah mezi Godzillou a Kongem lze nejlépe popsat jako dysfunkční a ‚buddy-cop,‘“ pokračoval režisér paralelou k dříve populárním kriminálním komediím, v nichž to mezi protagonisty vře a nejdou pro vzájemnou urážku daleko.
Wingardovým favoritem je v tomto ohledu Smrtonosná zbraň s Melem Gibsonem a Dannym Gloverem. Filmař už na podzim lákal na unikátní monsterfilm, v němž se celé sekvence obejdou bez verbální komunikace a prim budou hrát právě monstra, která dosud přeci jen ustupovala lidským postavám. Jejich komunikaci v Godzilla x Kong doprovodí mnoho nedorozumění, což by vedle vizuálního vyjadřování mělo zajistit také komický podtón.
Godzilla x Kong: Nové impérium: 1. trailer | Warner Bros.
Větší důraz se možná položí na Konga, jenž podle Wingarda prochází důležitým osobním vývojem. Beze změny však nezůstane ani Godzilla, s nímž se obrovitý primát poprvé potkal už roku 1962 v japonské klasice King Kong vs. Godzilla. Lidé si v traileru všimli růžového hřbetu, který se dost liší od předešlého modrého ohně. „Jsem velkým fandou bojových filmů od Shaw Brothers, které byly vždy o nějaké velké hrozbě a o tom, jak se hrdinové museli napumpovat, aby ji dokázali sejmout. V tomhle filmu uvidíte hodně různých verzí Godzilly,“ přirovnal Wingard pozměněnou image k jakési tréninkové transformaci, jíž monstrum čelící nové výzvě prochází.
Monstra tak plnohodnotně nahradí lidské herce, z nichž se vrací pouze Rebecca Hall a Brian Tyree Henry. Série se vydává novým směrem a současně se vyvíjí po vzoru té původní japonské, i když nyní začleňuje hollywoodské a hongkongské (Shaw Brothers) tradice 80. let. Kdo si od 28. března skočí do kina?
zdroje: Empire, Kinobox