Rebecca Ferguson je novou Ingrid Bergman. I přes slávu zůstává v rodném Švédsku

Rebecca Ferguson je novou Ingrid Bergman. I přes slávu zůstává v rodném Švédsku
Rebecca Ferguson, Bílá královna | BBC
„Potřebuji náročné role. Těším se, až si přečtu scénář, po kterém zavolám svému agentovi a řeknu mu: ‚Co si, sakra, myslíte? Samozřejmě, že to nemůžu dělat!‘ Ráda se cítím nekomfortně, to je výzva,“ prohlásila herečka.
Rebecca Ferguson
Rebecca Ferguson

Herečka

Rebecca Ferguson se narodila 19. října 1983 britské matce a švédskému otci ve Stockholmu. Ve Švédsku vyrůstala a studovala dvojjazyčnou školu, takže angličtina pro ni nebyla žádnou překážkou. Již od svých 13 let se věnovala modelingu a objevovala se v časopisech a televizních reklamách. Spoustu úsilí vložila do tance, který posléze i vyučovala. Dlouhé roky nevěděla, zda se chce stát herečkou. Po roli ve švédské telenovele Nya tider (1999), seriálu Ocean Ave.(2003) a špatně přijatém hororu Duch jezera (2004) z obrazovek dokonce na několik let zmizela.
Po devítileté pauze se vrátila v minisérii Bílá královna od stanice BBC. Poté jí stačily tři roky na to, aby o ní věděl každý v Hollywoodu. Do té doby byla známá převážně v rodném Švédsku. Svým účinkováním v Bílé královně konečně zaujala ve světě. A začala se psát nová etapa její kariéry.
Rebecca Ferguson v seriálu Bílá královna
Rebecca Ferguson v seriálu Bílá královna | BBC
Za svůj výkon získala nejen Zlatý glóbus pro nejlepší herečku, ale především zájem médií i diváků. Klíčovým mužem v její filmové kariéře se poté stal Tom Cruise. Ferguson v Bílé královně upoutala jeho pozornost natolik, že si ji populární herec v roce 2015 vybral za parťačku v Mission: Impossible: Národ grázlů, kde si náročné kaskadérské kousky poctivě oddřela sama.
Od té doby jde Ferguson z role do role. Byla zapletená do vztahu s Hughem Grantem v Božské Florence, připletla se k Dívce ve vlaku, prožila vesmírný teror v hororu Život, postavila se vraždícímu Sněhulákovi, byla nebezpečnou ozdobou snímku Doktor Spánek od Stephena Kinga, naprosto jí podlehl Hugh Jackman v Reminiscenci, zahrála si v dalších dvou Mission: Impossible a nepřehlédnutelná byla též v Duně.
Výborně dopadlo i Silo pro Apple TV+, v němž se Ferguson po dlouhé době vrátila k televizní tvorbě. Seriál odehrávající se ve zničené a toxické budoucnosti, kde v obrovském podzemním silu přebývá lidské společenství, byl nadšeně přijatý diváky a kritiky a příští rok se dočká druhé série.
Rebecca často dostává otázku, proč žije v Österlenu na jihu Švédska místo v Hollywoodu: „Přijela ke mně na návštěvu jedna opravdu dobrá kamarádka, fotografka, se kterou pracuji na natáčení. Právě jsme koupili farmu se spoustou hektarů a rybníků, procházeli jsme se kolem a ona se zastavila, kývla hlavou a řekla: ‚Chápu to, chápu to.‘ A já si pomyslela: ‚Jo, to je ono, to je ten důvod.‘ Jde o ten klid, stromy, oceán, světlo, o to všechno. Tohle je moje část světa.“
Pro svůj vzhled bývá často označovaná za novou Ingrid Bergman (slavná švédská herečka, která se proslavila filmy jako Casablanca a Podzimní sonáta, držitelka tří Oscarů). Rozhodně na tom něco je.
Rebecca Ferguson (Mission: Impossible: Národ grázlů) a Ingrid Bergman (Pochybná žena)
Rebecca Ferguson (Mission: Impossible: Národ grázlů) a Ingrid Bergman (Pochybná žena) | Paramount Pictures
Za svůj úspěch však Ferguson vděčí především sama sobě. Vyjma zajímavé tváře jí totiž nechybí talent a schopnost dodat svým postavám kousek tajemství. Herečka tento týden oslavila 40 let a my se těšíme, na jaká další úžasná filmová dobrodružství se s ní v budoucnu vydáme.
Podívejte se na žebříček nejlepších filmů podle hodnocení uživatelek a uživatelů Kinoboxu.

Čtete nás rádi? Podpořte nás, prosím, v hlasování o Křišťálovou lupu. Děkujeme.