Bílá královna

76%
Bílá královna
Bílá královna

Desetidílný seriál stanice Starz se zaměřuje na tři ženy během Války růží - Alžbětu Woodvillovou, Margaretu Beaufortovou a Annu Beauchampovou. Je rok 1464 a Anglie už je devět let ve válce o korunu, na kterou si dělají nárok Yorkové a Lancasteři. Mladý a krásný Eduard IV. je díky Richardu Nevillovi z Warwicku korunován na krále. Když se ale král zamiluje a tajně si vezme vdovu Alžbětu Woodvillovou, Warwickovy plány na ovládání trůnu se rozpadnou. Královna má na krále velký vliv, ale Warwick se nezastaví před ničím, aby si udržel nad králem kontrolu.

Krásná a čarovná Alžběta Woodvillová se provdá za krále pomocí své matky Jacquetty Lucemburské, samozvané čarodějnice. Alžbětinou nejurputnější rádkyní je neochvějně loajální Margareta Beaufortová stojící na straně Lancasterů, narušená silně věřící žena, která by s radostí obětovala svůj život, aby viděla svého malého syna Jindřicha VII. Tudora získat trůn. Ještě je tu Anna Nevillová, Warwickova dcera a také figurka v jeho mocenské hře, která vezme osud do svých rukou a vezme si králova mladšího bratra Richarda III., vévodu z Yorku.





kunafix
kunafix
20 052 bodů
6
V anglické historii se nevyznám, ale tuším, že základ ve skutečnosti to mít musí, protože tohle by snad nikdo ani nevymyslel. Bohužel jsem si skoro jistý, že za pár dní si nebudu jednotlivá jména pamatovat, natož souvislosti a vztahy mezi postavami (hlavně když se tam všichni jmenují Richard, Alžběta, Jiří, Jindřich nebo Eduard - prostě taková ta klasická královská jména, která na konci musí mít rozlišovací římskou číslovku). Tento seriál je kostýmní podívaná a odehrává se na krásných dobových hradech, zámcích a jiných interiérech (horší je to s exteriéry, které jsou často takové chudé - lesy, pláže a plácky někde za humny). Soustředíme se hlavně na klasické intriky, boj o moc/trůn, sňatky a zákulisní vztahy mezi rody, dynastiemi, předchůdci, následníky, potomky. Mnohem méně nebo skoro vůbec nejsou vidět žádné bitvy, kterým se vždy vyhneme střihem z událostí před do událostí po. Takže nečekejte žádnou velkolepost nebo vizuálně epické scény. Ani popravy, vraždy nebo krev nejsou zobrazeny přímo a my si musíme vystačit maximálně tak s umíráním na nějakou nemoc nebo otravu. Dost neopodstatněně se do děje promítly věci jako čarodějnictví a jasnozřivost, kterým tehdejší společnost opravdu věřila, což bych ještě chápal, ale vadilo mi, že schopnosti žen z rodu Riversů (nebo Woodvillů?) zde byly vyobrazeny jako skutečné - že dokáží přivolat mlhu, bouři, déšť, nemoci a skutečně vidět budoucnost. To si mohli odpustit. V hlavní roli krásná Rebecca Ferguson, která se ale v závěrečných dílech objevuje čím dál méně, silně kontrastuje se škaredou pobožnou Markétou Beaufortovou (Amanda Hale) a dalšími ženami, na jejichž pohled je celý děj zaměřen. Postav je zde mnoho a je to hodně zamotané, takže člověk musí dávat celou dobu velký pozor, aby se neztratil. Některé postavy bohužel oplývají různými výdobytky moderní doby, jako poměrně moderní účesy nebo kvalitní chrup, což mi přišlo podezřelé. Vyzdvihnout musím Lorda Warwicka neboli Králotvůrce v podání Jamese Fraina (který snad ani neumí nebo nemůže hrát kladné role a to mu sedí) nebo vychytralého lorda Tomáše Stanleyho (zahraného Rupertem Gravesem), který si vždy hlídal zadní vrátka. Musím pochválit vývoj postav nejen z hlediska mocenských taktik, ale i kvůli zdařilému procesu stárnutí - žádné přehnané vrásky nebo nalepovací šedé obočí, ale přirozeně vypadající jemné masky. Musím říct, že seriál mě dějově opravdu bavil a zjistit něco o této historické etapě bylo zajímavé (třeba o "Válkách růží" neboli "Wars of the Roses" jsem se dozvěděl až zde a ne, nemá to nic společného s "The War of the Roses", hehe). Anglickými dějinami se kvůli tomu ale nikdy podrobněji zabývat nebudu, stejně bych to všechno zase zapomněl.

Dodatečné informace

Původní název:
The White Queen (více)
  • Velká Británie Bílá královna
  • Velká Británie The White Queen
  • Velká Británie A fehér királyné
  • Velká Británie Bela kraljica
  • Velká Británie Biala królowa
  • Velká Británie Bijela kraljica
  • Velká Británie Den vita drottningen
  • Velká Británie La reina blanca
  • Velká Británie Regina Alba
  • Velká Británie Valkoinen kuningatar
  • Velká Británie Белая королева
  • Velká Británie Бялата кралица
Země původu:
Velká Británie, Francie
Knižní předloha:

Podobné