Sněhulák

58%
Sněhulák

Harry Hole je postrachem týmu, vyšetřujícího zločiny v norské metropoli. Na jedné straně je to výjimečně dobrý detektiv, jehož netradiční metody skoro vždy vedou k úspěchu, na straně druhé se však jedná o nezodpovědného alkoholika s tolika prohřešky, že je už dál nechtějí přehlížet nejen jeho nadřízení, ale ani jeho přítelkyně Rachel, s níž se právě rozešel. Jediné, co stojí mezi ním a pitím, je případ, který by ho přivedl na jiné myšlenky. Ke smůle jedné ženy, která zmizela uprostřed noci ze svého domu a o pár dní později byla nalezena brutálně zavražděná, se Harry právě dočkal. Postavený sněhulák, který na místě činu zůstal jako jediné vodítko, naznačuje, že tenhle pachatel si chce hrát a že si dost možná už párkrát takhle hrál i v minulosti. A že ho to baví čím dál víc a nehodlá s tím přestat. Přestože Harrymu v pátrání pomáhá brilantní mladá vyšetřovatelka Katherine Bratt, nepřestávají policisté tahat za kratší konec. Záplava domnělých i pravých stop a hned několik podezřelých vytvářejí pachateli dokonalou clonu, za níž může nerušeně stavět sněhuláky, vraždit a dělat si legraci z Harryho Holea. Jenže skvělému poldovi stačí i vrahova nepatrná chyba k tomu, aby se chytil stopy a už ji nepustil. (Cinemart)




Recenze: Sněhulák

Kinobox.cz
40%

Zápletka je totiž o tom (nespoileruji!), že vrah je psychopat a proto dělá psychopatické věci, které ne vždycky dávají smysl. Tím se má zřejmě "vysvětlit" i jeho stavění sněhuláků a posílání papírků policistům. Hodně událostí vidíme, aniž by o nich věděl hlavní hrdina, takže je dost těžké vyvodit si, co Harry vlastně ví a o co se zrovna snaží.


Brenan88
Brenan88
47 059 bodů
6.5
Sněhulák mohl být skvělým kriminálním thrillerem,ale to by se to nesmělo Alfredsonovi rozsypat pod rukama. Místy je děj velmi zmatený a nedotažený k nějakému rozuzlení. Velmi často jsem si u sledování pokládal otázky na které jsem v závěru ani nedostal odpovědi. Pořádná atmosféra skoro neexistuje a vražd je zde také po málu. O nějaké krvi si nechte akorát tak zdát,protože ve filmu skoro chybí a to by jí to v kontrastu se sněhem tak slušelo. Veškeré ženské obsazení si bylo velmi podobné. Přesto všechno musím dát aspoň těch 65%. Fassbender je totiž v hlavní roli výborný a zasněžená krajina je úchvatně krásná. Líbil se mi i hudební doprovod a identitu vraha se mi do odhalení nepodařilo zjistit. Knihu jsem nečetl a možná i proto hodnotím takto mírně.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 299 bodů
6
Severské detektivky svoji atmosférou stále ještě nemají u nás na růžích ustláno, jak by si zasloužili. Jde především o poklidnou atmosféru s lehčím dramatem a naopak větší konverzací. Týká se to i tohoto snímku, který je u mnohých diváku bohužel více než rozporuplný. Velice obsáhlý knižní děj, který v tomto případě napsal velice známý Jo Nesbø, je vždy velice složité do filmového zpracování přepsat a nejinak to bylo i u tohoto titulu. Jako lákadlo na onu knihu je však snímek solidní. Lepší by samozřejmě bylo zpracování do televizního seriálu, ale film je prostě jen film mající svou určitou stopáž a tak to podle toho také vypadá. Pokud se dá příběhu určitá volnost a ponoří se do převážně konverzačního děje, vyjde z toho vcelku vkusný filmový příběh neoplývající určitým napětím. Takže nic pro méně pozorné diváky, neboť složitost děje a jeho vývoje jinak vede ke zmatenosti a nepochopení. A to je právě ten největší škraloup celého filmového díla. V tomto směru škoda.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 265 bodů
2
Na Sněhuláka se chystám už dlouho, protože si stihl vybudovat pověst podobně rozbitého filmu jako třeba Book od Henry. Štáb nestihl natočit asi pětinu scénáře, tak bylo nutné přestříhat a předabovat film tak, aby alespoň nějak fungoval, i když časoprostorová kontinuita prakticky neexistuje a při troše rozmyslu tu vlastně nic moc nedává smysl. Jako bonus nemoc Val Kilmera zabraňující mu mluvit nutila tvůrce nezabírat při dialozích jeho pusu. A tlak studia nutil vše naházet na jednu hromadu v extrémně nízkém čase (setkal jsem se s teorií, že obraz je tak mizerně gradeovaný, protože nezbyly peníze a do kina se nakonec poslal víceméně syrový obraz z kamery). To vše je na filmu velmi vidět, ale rád bych podotknul, že to není žádný nebroušený diamant - vizuální jazyk je nesmírně banální a vůbec to, jak smrtelně vážně se to bere, je rychle nudné. I kdyby se postavy náhodně neobjevovaly a nemizely a i kdyby distribuce informací a kontinuita záběrů dávaly nějaký smysl, pořád by to asi nebyl moc zajímavý film. Možná že takhle je zajímavější. Na podobně zmrzačeném filmu se aspoň krásně odhaluje podstata média, zvlášť když se tvůrci snaží to vše prodat jako standardní krimi bez větších stylistických odboček, i když to prostě nejde. Ale bohužel na rozdíl od Book of Henry je to nakonec pořád jen nudné. (I když musím přiznat, že ty dramatické záběry na sněhuláky byly rozhodně legrační.)

Dodatečné informace

Původní název:
The Snowman (více)
  • Švédsko Sněhulák
  • Švédsko The Snowman
Premiéra v ČR:
12. 10. 2017
Distributor:
CinemArt
Země původu:
Švédsko, USA, Velká Británie
Přístupnost:
15+
Rozpočet:
35 mil. USD
Tržby:
43,2 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Sněhulák je dostupný s českými titulky a českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch