Denzel Washington má v Gladiátorovi 2 roli, která kopíruje i rozvíjí první díl

Denzel Washington má v Gladiátorovi 2 roli, která kopíruje i rozvíjí první díl
Gladiátor | Universal Pictures
Dvojka Gladiátora se do kin podívá v listopadu příštího roku, tedy 24 let po premiéře jedničky. Russell Crowe v ní ztvárnil zrazeného římského vojevůdce Maxima, jenž v aréně bojoval o svobodu a také proti pletichám nového císaře Commoda (Joaquin Phoenix). Příběh ve stylu sandálových velkofilmů minulosti byl obrovským hitem publika a sklidil dvanáct oscarových nominací.
Gladiator 2
Gladiator 2
AI
75%
Protagonistou pokračování, jež se začátkem léta natáčelo na Maltě, bude Commodův dospělý synovec Lucius. Režisér Ridley Scott do role obsadil sedmadvacetiletého Paula Mescala poté, co jej uhranul hercův výkon v seriálu Normální lidi. Herecké navrátilce v čele s Connie Nielsen (Luciova matka Lucilla), Djimonem Hounsouem (Juba) a Derekem Jacobim (Gracchus) posílí hvězdní Denzel Washington (Equalizer) a Pedro Pascal (The Last of Us).
Gladiátor 2
Výstavba kolosea pro natáčení Gladiátora 2 | Steve Weintraub / Collider
O příběhu a jednotlivých postavách nic nevíme, avšak Scott, jenž v listopadu v kinech uvede historickou epiku Napoleon, se pro Total Film rozpovídal o úloze osmašedesátiletého Washingtona. Černošský herec by měl ztvárnit záští sžíraného bývalého otroka, jenž si v aréně vybojoval svobodu podobně jako Proximus, který se stal Maximovým rádcem a do jisté míry i ochráncem. „Existoval obchod s gladiátory, kteří se mohli dostat na svobodu, pokud zůstali naživu,“ vysvětloval pětaosmdesátiletý režisér Vetřelce a Blade Runnera. „Do tohoto aspektu jsme se hluboko ponořili. Odkud přišel? Jak jej odvlekli? Má na sobě značky a na hrudník mu vypálili cejch otroka. Je to bohatý muž, jenž stále nesetřásl pocit křivdy,“ popsal Scott.
Zatímco Proximus byl vedlejší postavou a Oliver Reed neplatil za oscarovou hvězdu, Washingtonův osvobozený gladiátor by mohl sehrát ještě signifikantnější úlohu. Oceňovaný herec přijímá výhradně hlavní role a režisérův mlhavý popis napovídá, že Gladiátor 2 by mohl nabídnout komplexnější paralely mezi osudy dvou klíčových aktérů. Lucius je podobně jako Maximus váženým občanem a scenárista David Scarpa určitě vymýšlel, jak jej poštvat proti zkorumpované a násilné římské říši. Prostředníkem může být právě Washington, jenž evidentně prošel hrůzami, jaké si synovec bývalého císaře neumí představit.
Podívejte se na žebříček nejlepších historických filmů dle uživatelů a uživatelek Kinoboxu.