Bývalý bankovní lupič vybral filmy, které podle něj nejlépe zachytily jeho řemeslo

Bývalý bankovní lupič vybral filmy, které podle něj nejlépe zachytily jeho řemeslo
Bod zlomu | 1991 Twentieth Century Fox
Zdaleka nejvíc je Dyer nadšený z klasiky Bod zlomu (1991), v níž si zahráli Keanu Reeves a Patrick Swayze: „90 sekund je ideální doba na to, abyste se sebrali a odešli, než dorazí policie. Jakmile vstoupíte do banky a spustí se alarm, v závislosti na tom, kde se orgány činné v trestním řízení nacházejí ve vzdálenosti k bance, to obvykle trvá asi minutu a půl. V tomto filmu máte skupinu chlapů, kteří jdou všichni po zásuvkách, a v závislosti na umístění banky pravděpodobně neodcházejí s velkou částkou dolarů. Musí se dostat dovnitř a vypadnout, ne trávit příliš času u trezoru,“ uvedl Dyer.
Bod zlomu
Bod zlomu
73%
To samozřejmě neznamená, že by byl Bod zlomu v jeho očích bezchybný. Překvapivě si například nemyslí, že nutit rukojmí dávat ruce nahoru je dobrý nápad. „To je něco, od čeho jsem se držel dál. Myšlenkový postup, který za tím stojí, je mít absolutní kontrolu nad pohybem. Já jsem však nikdy po nikom nechtěl, aby si lehl na zem nebo zvedl ruce. Pokud jste zákazník, který přichází do banky, a vidíte tam stát hromadu lidí s rukama nad hlavou nebo ležet na zemi, nevstoupíte dovnitř. První, co uděláte, je, že zavoláte policii. To samé platí pro výrazné masky, je lepší mít brýle a klobouk,“ vysvětlil. Navzdory jisté stylizaci je každopádně z Bodu zlomu nadšený a uděluje mu v rámci žánru heist nejvyšší známku 10 z 10.
Stejně dobře dopadly v Dyerových očích filmy Psí odpoledne (1975) s Al Pacinem, Zakázané ovoce (1998) s Georgem Clooneym, Město (2010) Bena Afflecka a Cherry (2021) s Tomem Hollandem. Ambulance (2022) Michaela Baye a Za každou cenu (2016) z pera Taylora Sheridana si odnesly hodnocení 8/10. Neznámý snímek American Heist – Americká loupež (2014) s Adrienem Brodym si vysloužil 7/10, 2 zbraně (2013) s Markem Wahlbergem a Denzelem Washingtonem 6/10 a Spider-Man: Homecoming (2017) za svůj komiksový pokus dostal nelichotivý jeden bod 1 z 10. Dyer do svého nezvyklého recenzentského koutku zařadil i populární seriál Netflixu Papírový dům, kde faktor zábavy ocenil desítkou, ale pokud jde o realističnost nepřekvapivě dal 1/10.
Nelítostný souboj
Nelítostný souboj
83%
No a jestli se ptáte, kde je Nelítostný souboj, i na ten v Dyerově rozboru došlo. Zloděj této legendě, která je mnohými vnímaná jako nejrealističtější filmová loupež vůbec, nečekaně udělil 7/10. Líbila se mu energie, s jakou lupiči akci provedli, a zalarmování policie zaměstnancem banky ve správný moment, mnohé jiné detaily (například nasazování masky až v bance, kdy už je obličej stejně na záznamu) již méně. A pokud jde o Temného rytíře (2008), který svou úvodní bankovní loupeží složil Nelítostnému souboji poctu, Dyer mu přiřkl rovnou 1/10. Ale nijak ve zlém, jde zkrátka o komiks, který chce bavit a působit stylově. Realismus je v této scéně podružný.
S Dyerem nemusíme souhlasit, ostatně s doktorem se taky nebudeme hádat, jaký televizní seriál z nemocničního prostředí je lepší. Je však zajímavé vidět, co zapůsobí na profíka. Já osobně zůstávám, i přes Dyerovy námitky, věrný Nelítostnému souboji. A jak jste na tom vy?