Jamie Dornan tušil, že mu Padesát odstínů šedi zazdí kariéru. Chtěl být spíš Supermanem

Jamie Dornan tušil, že mu Padesát odstínů šedi zazdí kariéru. Chtěl být spíš Supermanem
Jamie Dornan | Focus Features
Americký moderátor Josh Horowitz zveřejnil v rámci premiéry Rachel Stoneová: Sázka na Srdce rozhovor s Dornanem v podobě výživného podcastu. V současnosti Dornan, ani většina herců pracujících v americkém filmovém průmyslu, rozhovory nerozdává kvůli stávce, jež se vztahuje i na propagaci a komunikaci s médii. Záminka jako dělaná pro bilanci.
Jamie Dornan
Jamie Dornan

Herec

Dornan má totiž rozhodně nad čím uvažovat. V roce 2016 měl po úspěšném ztvárnění sériového vraha v seriálu Pád mnoho dveří dokořán. Přiznal tedy, že ohledně Christiana Greye v sérii Padesát odstínů váhal a roli bral s vědomím, že se na něj snese vlna kritiky a nejspíš mu zavře dveře k nabídkám, jež by s sebou krom slušného honoráře nesly i respekt. „V žádném případě jsem nepřijal obratem. Musel jsem si to dobře promyslet a vyhledal rady přátel, rodiny a spousty hereckých kolegů,“ přiznal nejistotu.
Jamie Dornan - Padesát odstínů šedi (2015)
Jamie Dornan - Padesát odstínů šedi (2015) | CinemArt
Celá věc byla ekvivalentem rčení o vrabci v hrsti a holubovi na střeše. S tím, že vrabec tu představuje skoro zaručený balík peněz a holub jeho reputaci. „Věděl jsem, co s sebou ta role nese. Vydělám tunu peněz, fandom mě bude milovat a kritika mnou bude opovrhovat.“ V tom se Jamie nepletl. Padesát odstínů vydělalo dohromady přes miliardu dolarů a každý další díl si v recenzích i na filmových databázích odnášel velmi strašidelné ohodnocení. Samozřejmě s tím, že fanouškovská základna byla nadšená. Negativitu živil i tradiční odpor vůči ženské popkultuře, ale ruku na srdce – v první řadě šlo opravdu o příšerné filmy. Dornan však chápal hru, kterou hraje. „Cílem bylo zůstat věrný předlohám a potěšit jejich příznivkyně a příznivce.“
Dornan se tedy nakonec rozhodl o roli usilovat, ve skutečnosti však na konkurzu neuspěl. Christianem se měl stát Charlie Hunnam. Dornan přiznává, že cítil úlevu. „Když jsem to nedostal, trochu jsem si vydechl. Věděl jsem, že kdokoliv v tom skončí, toho přejede mediální buldozer.“ Snad i proto Hunnam nakonec projekt na poslední chvíli opustil a Dornan musel celým rozhodováním projít znovu, jen mnohem zrychleně. „Charlie asi cítil tentýž tlak. A tak to zase skončilo u mě, jenže jsem musel dát odpověď skoro okamžitě. Napevno mě obsadili pět týdnů před rozjetím kamer.“ A zbytek je historie.
Jamie Dornan, Dakota Johnson
Padesát odstínů svobody | CinemArt
Dornan jen dodává, že je rád, že měl od té doby spolu s kolegyní Dakotou Johnson příležitost zahrát si v kvalitativně lepších produkcích. „Myslím, že někteří kritici, kteří nás nesnášeli, už stihli otočit o 180 stupňů,“ nechal se slyšet. A jistě má pravdu, že se od té doby dočkal kladných recenzí.
Uprostřed padesáti odstínů si dal pauzu na britský Anthropoid, kde hrál Jana Kubiše. Objevil se i v dramatu Belfast Kennetha Branagha a nyní zatápí Gal Gadot v Rachel Stone. Dornan je ve skutečnosti velmi aktivní, ročně ho vidíme zhruba ve dvou filmech. Přesto se nedá říct, že by se mu opravdu do důsledku podařilo vymezit vůči minulosti. Rozhodně ne v míře Roberta Pattinsona, jenž i přes stigma po Stmívání získal velký respekt v cinefilních dramatech jako Cosmopolis či Maják a nakonec mu přistála i role Batmana. Po Pattinsonově pozici žádaného herce si Dornan stále může nechat zdát, Christian Gray ho v tomto ohledu stále pronásleduje.
Anthropoid
Jamie Dornan | Falcon
Mnozí mají za to, že kdyby Dornan jen chvíli vydržel, dostal by nabídku od Marvelu. Byl přesně ve věku a fázi kariéry, kdy by bylo snadné ho sebrat a svěřit mu některého superhrdinu. Dornan však říká, že sám o role komiksových hrdinů nikdy neusiloval – s jedinou výjimkou. Účastnil se konkurzu na Supermana v Muži z oceli. „Na konkurzu jsem měl vlastní supermanský oblek. Byla to z mé strany chyba? Vlastně to bylo spíš supermanské pyžamo, ke skutečnému obleku jsem se nedostal ani na sto kroků. V konkurzu jsem nepostoupil do jednoho z posledních kol.“
Role nakonec připadla Henrymu Cavillovi a podle všeho to nebylo ani blízko. Představme si ale na chvíli, kdyby si tihle pánové své role prohodili. Znamená to, že by se Dornan stal Zaklínačem a Cavill se nyní pokoušel setřást minulost v softcorové erotické romanci?