Nejlepší historický film a impozantní dílo? Nolanův Oppenheimer má první reakce

Nejlepší historický film a impozantní dílo? Nolanův Oppenheimer má první reakce
Oppenheimer | Universal Pictures
Nolanova filmografie se skládá z pestré škály žánrově různorodých děl, které pojí režisérovy nároky na prvotřídní a praktický vizuál či hutně strukturovaný příběh stojící na více perspektivách. Ať už šlo o komiksový blockbuster (Temný rytíř), sci-fi plné kvantové teorie a existenciálních pohnutek (Interstellar) nebo válečné peklo (Dunkirk), vždy šlo o nadšeně přijímanou událost. A Oppenheimer, který je pro Nolana netradiční autobiografií, by měl většinu jeho trademarků spojovat a nabídnout unikátní tříhodinový zážitek.
Oppenheimer
Oppenheimer
88%
Sám režisér, jenž film kompletně natočil na imaxové kamery a pražská Flora promítne 70mm analogovou kopii, se v minulých týdnech chlubil, že první diváci a divačky odcházeli z projekcí otřesení a beze slov. Nad překypujícím napětím se pozastavuje i většina čerstvých ohlasů po světové premiéře, jíž se účastnili představitelé hlavních rolí Cillian Murphy (Robert Oppenheimer), Emily Blunt (Kitty Oppenheimer), Matt Damon (Leslie Groves jr.) či Robert Downey jr. (Lewis Strauss).
Oppenheimer: 2. trailer, české titulky | CinemArt
Snímek prý publikum nekompromisně zneklidňuje a podává příběh o tom, jak prokleté lidstvo vyvíjí svůj nejzkázonosnější vynález. Novinář Bilge Ebiri dokonce na Twitteru zmiňuje přívlastek hrůzostrašný a popisuje styl, jakým Nolan neúprosně buduje detailní historické drama až do chvíle, kdy obecenstvo zcela uzemní. Padají ostatně i zmínky o nejlepším historickém filmu, který vás absolutně vtáhne. Značná část pařížského publika se údajně po projekci sešla před kinem a o filmu vášnivě diskutovala.
Vedle Nolanovy tradičně perfekcionistické a vyčerpávající režie, která vzbuzuje bázeň i dojetí, se chválí také kameraman Hoyte van Hoytema. Vizuál se prý obešel bez jakéhokoli CGI, což napomáhá intenzitě a autenticitě filmu, točeného na barevný i černobílý materiál. Zvukový design, který rovněž nejlépe vynikne v imaxových kinech, si půjde pro Oscara stejně jako Cillian Murphy, jehož výkon se vynáší do nebes.
Oppenheimer
Oppenheimer | Universal Pictures
Skvělí herci a herečky jsou ostatně ohromnou devízou, byť řada slavných tváří se objeví třeba jen v jediné scéně. Těšit se tak můžeme ještě na Florence Pugh, Kennetha Branagha, Garyho Oldmana, Ramiho Maleka, Caseyho Afflecka nebo Joshe Hartnetta. Oppenheimer tudíž do přímého souboje s růžovou Barbie, který už na internetu v podstatě zkultovněl, vstoupí jako extrémně silný konkurent.