Oppenheimer jako nikde jinde v Evropě. Do Prahy míří jedna z třiceti exkluzivních kopií

Oppenheimer jako nikde jinde v Evropě. Do Prahy míří jedna z třiceti exkluzivních kopií
Oppenheimer | Universal Pictures UK
Jak upozornil magazín The Prague Reporter, sál na pražské Floře se objevil na oficiálních stránkách IMAX na exkluzivním seznamu tří desítek vybraných kin. Z nich pětadvacet je v Severní Americe, tři v Británii, jedno v Austrálii… No a poslední u nás.
Oppenheimer
Oppenheimer
88%
Je to na první pohled trochu zvláštní, pražský IMAX není z největších ani nejvíce frekventovaných a coby kamenem dohodil je největší světový IMAX v Berlíně. Oppenheimer však Němcům nikdy nešel na ruku, že. Pražský multiplex má k dispozici promítačku na 70mm film s 15 perforacemi, což je unikátní kombinace umožňující promítat nebývale ostrý obraz ve formátu 1.43:1. Na něj není připravené již takřka žádné kino, Flora je ve skutečnosti poslední v celé Evropské unii.
Snímek se samozřejmě bude promítat v tisících světových sálů včetně všech IMAX, jen tato šťastná parta se však setká s unikátní verzí, kterou Nolan vyvinul specificky pro danou prezentaci. Britský režisér patří mezi zastánce kinozážitku a během pandemie, kdy se ještě víc než jindy mluvilo o zániku kin, byl jejich nejhlasitějším věrozvěstem.
Oppenheimer: 2. trailer, české titulky | CinemArt
Jeho kritici mu vyčítají, že tento přístup v sobě má kus elitářsví. Kinematografie byla vždy demokratickým uměním mas. Nabídnout „ten pravý zážitek“ pouze na třiceti plátnech jde proti jednomu ze základních ideálů kinoprůmyslu, kde může celá společnost sdílet tentýž zážitek. Na druhou stranu právě tyto eskapády obracejí zrak veřejnosti k filmové projekci jako k něčemu výsostně nenahraditelnému.
Nolan tak pokračuje ve své tradici, podobnou pozornost věnuje každému svému filmu. S formáty bude tentokrát experimentovat ještě ve větší míře. Film například střídá barevné a černobílé záběry, přičemž bylo nutné vyvinout nový typ černobílého Kodak filmu. Oppenheimer odpremiéruje 20. července. A Kinobox bude u toho, až obří kopie dorazí na Floru. Připravíme pro vás jedinečnou fotoreportáž.