Nejhorší vynález změnil vyhlídky lidstva. Nový trailer o vynálezci atomové bomby je explozivní

Nejhorší vynález změnil vyhlídky lidstva. Nový trailer o vynálezci atomové bomby je explozivní
Oppenheimer | Universal Pictures
Jedná se o jeden z nejočekávanějších filmů roku. Mimořádně výpravné dobové drama, které však vypráví hlavně o osobní posedlosti jednoho vědce, jenž plně nedomýšlí následky svých činů. Zároveň nám ukáže, jak věci z mikrosvěta mohou zničit celý náš makrosvět. Z hlubin atomů se dere síla, jež srovná se zemí japonská města Hirošima a Nagasaki. USA zvítězí nad Německem v jaderných závodech a zvrátí druhou světovou válku.
Oppenheimer: 2. trailer, české titulky | CinemArt
Christopher Nolan, jenž si udělal jméno batmanovskou trilogií Temný rytíř, si nyní může natáčet prakticky, co chce. Po válečném Dunkerku a třech sci-fi, jedné o říši snů (Počátek), další o mnoha vesmírných dimenzích (Interstellar) a poslední s obráceným chodem času (Tenet), si vybral příběh, který by si nikdo jiný nemohl dovolit pojmout tak velkolepě.
Oppenheimer
Oppenheimer
88%
Cillian Murphy v hlavní roli vědce Roberta Oppenheimera je správně posedle vyhublý, naopak Matt Damon coby řídící vojenský dostojník v kontrastu s ním lehce kypící. V masce k nepoznání zestárlý tu účinkuje Robert Downey jr. a klasicky nepoznatelný zůstává Gary Oldman. Ženské postavy, jak už to u Nolana bývá, jsou odsunuté na druhou kolej, nicméně Emily Blunt zůstává i tak výrazná. Trailer střídá barevný a černobílý materiál, spoléhá na zvukové ruchy a mohutnou orchestrální hudbu. Celou dobu pak klade otázku, zda honba za vědeckým pokrokem a politickou dominancí velmocí dává smysl a jestli nevrhne lidstvo spíš do větší nejistoty.

Scénář vychází z knižní biografie American Prometheus: The Triumph and Tragedy of J. Robert Oppenheimer oceněné v roce 2006 Pulitzerovou cenou. Christopher Nolan nechal v poušti vystavět „atomové městečko“ a při natáčení se bez použití digitálních triků pokusil co nejvěrněji nasimulovat jaderný výbuch, aniž by při tom ohrozil zdraví štábu. Natáčelo se na formát IMAX.

Premiéra filmu je naplánovaná na 20. července 2023.

Kinolog, Sisu: Důchodci vládnou filmovému světu. Kam zmizeli všichni mladí akční hrdinové?
Ostatní7. 5. 2023
Kinolog, Sisu: Důchodci vládnou filmovému světu. Kam zmizeli všichni mladí akční hrdinové?