Po vyhraném soudu je Johnny Depp je zpět. Jako Ludvík XV. zahájí festival v Cannes

Po vyhraném soudu je Johnny Depp je zpět. Jako Ludvík XV. zahájí festival v Cannes
Jeanne du Barry – Králova milenka | Wild Bunch International
Loňský ostře sledovaný a v médiích často parodovaný spor s Amber Heard sice Depp rozhodnutím laické poroty vyhrál, jenže pracovní nabídky se mu zdaleka nehrnou jako dříve. Za poslední čtyři roky natočil pouze drama Minamata, které v únoru 2020 uvedl berlínský festival. Ač herce hlasitě podporovala jeho četná fanouškovská komunita, která se dovolávala vyhazovu Heard z dvojky Aquamana, filmová studia se mu vyhýbala. Náruč mu roku 2021 otevřely pouze festivaly v Karlových Varech a San Sebastianu, kde převzal ocenění za celoživotní přínos.
Jeanne du Barry – Králova milenka
Festivalová dráha kdysi blockbusterového herce pokračuje i letos, ovšem tentokrát jde o větší událost. Film Jeanne du Barry zahájí nejslavnější festival světa, který v květnu uvede i očekávané hollywoodské velkofilmy jako Killers of the Flower Moon od Martina Scorseseho nebo pátého Indiana Jonese. Depp hraje francouzského krále Ludvíka XV. (1710 – 1774), jenž podlehne důvtipné a okouzlující kurtizáně du Barry v podání Maïwenn. Francouzská herečka se ujala také režie, jde o její třetí film v Cannes po dramatech Polisse, jež roku 2011 získalo cenu poroty, a Můj král z roku 2015.
Jeanne du Barry – Králova milenka
Jeanne du Barry – Králova milenka
70%
Tentýž den, kdy si odbyde festivalovou premiéru, Jeanne du Barry zamíří rovněž do francouzských kin. Českého distributora zatím snímek nemá, ale patnáct měsíců po světové premiéře by měl skončit na Netflixu. U příležitosti těchto novinek vyšel také první trailer, v němž Johnny Depp předvádí francouzštinu. Návrhář Jürgen Doering (Irma Vep) zase krásné dobové kostýmy, které dají vzpomenout třeba na Barryho Lyndona či Amadea. Do nich se oblékl i osmaosmdesátiletý Pierre Richard, jenž se nedávno představil v hraném Asterixovi s podtitulem Říše středu.
Jeanne du Barry – Králova milenka
Jeanne du Barry – Králova milenka | Wild Bunch International
Film nese alternativní název La Favorite a podle Maiwenn se příliš neutápí v dialozích. Depp tudíž zvládl jazykovou bariéru a mohl se soustředit na své expresivní herectví. A to je podle režisérky pořád výjimečné. „Je to chameleon, jenž miluje transformace,“ ocenila kolegu v rozhovoru pro Le Journal du Dimanche. Svěřila se rovněž, že nechtěla napodobovat okázalý poprockový styl Marie Antoinette, jak ji naposledy stylizovala Sofia Coppola. Ponechala si však svobodu uměleckého vyjadřování a očekává, že její převyprávění reálných událostí vzbudí rozpaky u puristů a puntičkářských historiků.
Zraky se však budou upírat především na Deppa, jenž nedávno vystoupil na módní show zpěvačky Rihanny Savage X Fenty pro Amazon. V Cannes nemají problém přijmout a ocenit kontroverzní osobnosti. Z minulosti to dokládají třeba cena pro režiséra Romana Polanského, jenž v USA čelí od roku 1977 trestnímu stíhání za sex s nezletilou dívkou, nebo uvedení filmu Jack staví dům od Larse von Triera. Dánský filmař přitom roku 2011 dostal na festival celoživotní zákaz za obdivné poznámky o Hitlerovi, které (spíš z jazykové neobratnosti) utrousil na tiskovce k premiéře snímku Melancholie
Jeanne du Barry – Králova milenka
Johnny Depp s režisérkou Maïwenn Le Besco | Wild Bunch International
Depp však nebyl zákonně odsouzen a jeho kompletnímu comebacku teoreticky nic nebrání. Část publika jej každopádně odepsala a dřívější hvězdný status obhájí jen těžko. Už před manželstvím a rozvodem s Amber Heard se jeho kariéra potácela v masivních komerčních propadácích – Cizinec (2010), Temné stíny (2012), Osamělý jezdec (2013), Transcendence (2014) či Mordetcai (2015). Za úspěch se dal považovat jeho herecký výkon v gangsterce Black Mass (2015) a účinkování v posledních dílech Pirátů z Karibiku (2011 a 2017). 
V 59 letech se mu bude těžko navazovat na éru, kterou zažíval sTimem Burtonem od roku 1990 (Střihoruký Edward) zhruba do roku 2010 (Alenka v říši divů). Je spíš pravděpodobnější, že bude hercem menších nezávislých filmů, jakým byl v průběhu devadesátých let, kdy točil s Jimem Jarmuschem (Mrtvý muž) nebo Emirem Kusturicou (Arizona Dream). 

Kinolog: 70 procent porna je trestný čin. „Lze zakázat PornHub?“ ptá se dokument Netflixu
Ostatní2. 4. 2023
Kinolog: 70 procent porna je trestný čin. „Lze zakázat PornHub?“ ptá se dokument Netflixu