Melancholie

71%
Melancholie

Nový film Melancholia dánského režiséra Larse von Triera vypráví uhrančivý příběh dvou sester (Kirsten Dunst a Charlotte Gainsbourg), z nichž ta mladší se právě vdává. Svatební veselí se odehrává na starobylém venkovském sídle a všeobecnou sváteční náladu zakalí náhlá hrozba v podobě rudé planety s názvem Melancholia, která vystoupila zpoza slunce a s níž hrozí Zemi bezprostřední srážka. Režisér Trier je pověstný precizně gradovanou atmosférou s neočekávanými zápletkami i zvraty, které ústí do ještě neočekávanějšího konce. Pověstný je i náročným vedením herců – zejména pak hereček, z nichž se právě v Melancholii v hlavních rolích představí plavovlasá kráska Kirsten Dunst, známá například z velkofilmu Spider-Man či historického snímku Marie Antoinetta, a démonická Charlotte Gainsbourg, která omráčila diváky i kritiky svým suverénním herectvím v Trierově předchozím a značně šokujícím mysteriu Antikrist. (oficiální text distributora)




martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
36 250 bodů
10
Příběh dvou sester na pokraji hrozící katastrofy srážky jiné planety se Zemí. Film pro náročné diváky mající cit pro umění a myšlenkovou rozmanitost, neboť se jedná o jeden z nejmoudřejších a zároveň nejobtížnějších snímků dekády. Dánský režisér a scenárista v jedné osobě Lars von Trier se snažil o rozmanitost minimalismu a naturalistických sekvencí v daném spektru myšlenek o životním bytí každého z nás. Celé se to zabývá představami o životě na Zemi a smrti se zaměřením na konkrétní osoby. Emocionálně do všeho pronikají deprese a úzkosti, a to obzvlášť u diváků, kteří některé podobné situace zde vyobrazené sami osobně prožili. Děj jako takový tu však nemá v podstatě žádný význam. Centrem dění je převážně smysl okamžiku a jeho filozofie. Film je svou silou hodný k zamyšlení nad sebou samým v zájmu pokusit se oprostit se od životního chaosu a vymanit se z depresivní tmy a nicoty. Film, který rozhodně není pro diváky hledající jen popcornovou zábavu. Tady se musí setsakramentsky přemýšlet a divák, který vše podstatné plně pochopí, stoprocentně vyhrál.
Pete69
Pete69
31 382 bodů
8.5
Krásně natočený snímek plný skvělých záběrů. Perfektní výkon předvedla hlavně Kirsten Dunst a to v příběhově méně záživné první části, která jí patřila, tak v té druhé, kde byla se svými depresemi nepřekonatelná. Náraz planety, který se blížil zahušťoval atmosféru neskutečným způsobem. Konec nehollywoodský, zpracování perfektní.. Hodně povedené.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 408 bodů
10
Melancholia zkoumá hranice uměleckého kýče a mnozí ji proto nepřekvapivě za umělecký kýč i považují. Rozhodně jde ale o zajímavý film, který má potenciál diváka na konci smést spolu s hrdiny. U mě se mu topodařilo.


Dodatečné informace

Původní název:
Melancholia (více)
  • Dánsko Melancholie
  • Dánsko Melancholia
  • Dánsko Melancolía
Premiéra v ČR:
26. 5. 2011
Distributor:
Aerofilms
Země původu:
Dánsko, Švédsko, Německo, Itálie, NSR, Francie
Přístupnost:
12+
Rozpočet:
7,4 mil. USD
Tržby:
15,95 mil. USD (celosvětově)
Knižní předloha:
Čeština:
Melancholie je dostupný s českými titulky

Podobné


Powered byJustWatch