Kam zmizela hvězdná Kirsten Dunst? Herečka přestala přijímat role smutných maminek

Kam zmizela hvězdná Kirsten Dunst? Herečka přestala přijímat role smutných maminek
Melancholie | Aerofilms
Naposledy jsme dnes jednačtyřicetiletou Američanku mohli vidět před dvěma lety v oscarovém dramatu Síla psa (The Power of the Dog), kde po čtyřech letech pauzy ztvárnila nešťastnou ženu, jež v nefunkčním manželství uniká k alkoholu. Předvedla nepřekvapivě skvělý výkon, nicméně si sama nepředstavovala, že by měla tato role nějak určit zbytek její kariéry.
Kirsten Dunst
Kirsten Dunst

Herečka, Účinkující

Hollywood to ale zřejmě viděl jinak, protože jí začaly chodit totožné role, s nimiž se odmítla smířit. Tyto postavy Dunst souhrnně nazývá „smutné mámy" a všechny prý shodila ze stolu. „Bylo to pro mě těžké, protože jsem člověk, co potřebuje pracovat,“ řekla magazíne Marie Claire. „Je těžké stát se matkou a přestat cítit, že existuju i sama za sebe. Ten pocit zná jistě každá máma.“ Dunst má dvě děti, mladší se narodilo v roce 2021.
Dunst také přiznala, že není náhoda, že ji vidíme často spolupracovat s ženskými režisérkami. „V mládí jsem cítila, že jsem obsazovaná na základě předpokladu, zda by se se mnou chtěl režisér vyspat.“ Proto se cítí jistější pod vedením Jane Campion či Sofie Coppoly, kdy ví, že byla přijata pro herecké schopnosti a nikoliv vzhled.
Síla psa
Síla psa | Netflix
Nejde ale o železnou zásadu, jak dokazuje její chystaná role v dramatu Občanská válka (Civil War) Alexe Garlanda, kde Dunst hraje válečnou fotoreportérku. Není divu, že při jejích prioritách jí zaujala právě tato role, při níž rozhodně nebude mít příležitost upadnout do svého neoblíbeného stereotypu.
Dunst dokonce zmínila, že by neměla problém si opět zahrát v superhrdinském blockbusteru, v němž se objevila naposledy v roce 2007, kdy měl premiéru třetí Spider-Man. „Mám dvě děti a musím je živit, takže bych takovou roli vzala,“ vysvětlila velmi pragmaticky.
Dvouletá pauza rozhodně není tragédie, nicméně je smutné, že i tak populární a známá herečka jako Kirsten Dunst pociťuje dobře známý problém žen přes čtyřicet, které najednou ve filmovém průmyslu ztrácí příležitosti v mnohem větším poměru než jejich mužští kolegové. Na smutnou mámu je Dunst vážně škoda.
Podívejte se na žebříček nejlepších filmů všech dob podle databáze Kinbooxu.
zdroj: Marie Claire