Chris Hemsworth v českých kulisách vymlátí plné nádvoří a sestřelí vrtulník

Chris Hemsworth v českých kulisách vymlátí plné nádvoří a sestřelí vrtulník
Vyproštění 2 | Netflix
První díl natočil debutující režisér a herec Sam Hargrave roku 2020 a žoldák Rake (Hemsworth) v něm zachraňoval uneseného syna indického drogového bosse. Za první čtyři týdny si film pustilo 99 milionů domácností a momentálně je sedmým nejsledovanějším celovečerákem Netflixu. Joe Russo, producent a jeden z režisérů Avenger: Endgame, začal psát pokračování už měsíc po premiéře jedničky. 
Vyproštění 2 se mělo začít natáčet v září 2021 v australském Sydney, ale covidová omezení produkci přemístila do Prahy, kde štáb pracoval necelé dva měsíce od předloňského listopadu. Hemsworth a spol. se do Čech vrátili ještě v listopadu 2022 na dotáčky.
Vyproštění 2 | Netfix
Čerstvě vydaný teaser trailer nás bez skrupulí vrhá doprostřed rozsáhlé akční sekvence, odehrávající se na vězeňském nádvoří ve změti těžkooděnců, opět točené na jeden dlouhý záběr. Rake tentokrát zachraňuje celou rodinu ze spárů gruzínského gangstera a zjevně jej nijak nezpomaluje skutečnost, že z minulé mise jen se štěstím vyvázl živý. Upoutávka vysvětluje jeho domnělý skon a následné uzdravení v několika flashbacích, které do akčního inferna vměstnávají náznak příběhu. Dělají tedy totéž co celý předchozí díl, jenž to od kritiků často schytával za horší scénář, který chabě rámuje fantastickou a vynalézavou akci.
Scéna má velkou intenzitu a evidentně pokukuje po choreografiích ze sérií jako Zátah či John Wick, které nabídly možná nejpamátnější bojové sekvence posledních let. Zamýšlenou syrovost sice boří aura nezničitelného hrdiny, ale to fanoušky a fanynky žánru moc nezajímá a zuřivý Hemsworth s hořícím rukávem vypadá hodně cool. Navrch sestřelí vrtulník z jedoucího vlaku. Právě tato scéna pravděpodobně vznikala v okolí Prahy, slavný herec zdravil uživatele Instagramu ze zasněžené soupravy 3. prosince 2021.
Vyproštění 2
Vyproštění 2 | Netflix
Snímek dorazí na Netflix 16. června. Po loňském Gray Manovi jde o další akční blockbuster vznikající v České republice, kam se hollywoodské produkce začínají vracet ve velkém. V pražské Invalidovně se momentálně natáčí remake klasického hororu Upír Nosferatu s Willemem Dafoem a Billem Skarsgårdem. Druhý jmenovaný navštíví Prahu také při výrobě nové adaptace komiksu Vrána.
Rozpočet druhého Vyproštění se zatím drží pod pokličkou. Jednička přišla na střídmých 65 milionů dolarů (v porovnání s dvousetmilionovým a hůř hodnoceným Gray Manem) a po jejím úspěchu lze očekávat, že Netflix rozbil větší prasátko. Bratři Russové navíc naznačovali výrobu dalších dílů a vytvoření nového filmového universa, což bude zřejmě záležet i na přijetí druhého dílu.

Kinolog: 70 procent porna je trestný čin. „Lze zakázat PornHub?“ ptá se dokument Netflixu
Ostatní2. 4. 2023
Kinolog: 70 procent porna je trestný čin. „Lze zakázat PornHub?“ ptá se dokument Netflixu