Top kina ČR: Děti Nagana si odvážně vyšláply na Ant-Mana a vůbec to nedopadlo špatně

Top kina ČR: Děti Nagana si odvážně vyšláply na Ant-Mana a vůbec to nedopadlo špatně
Děti Nagana | BontonFilm
5. AVATAR: THE WAY OF WATER (USA)
Avatar: The Way of Water | 20th Century Studios
tržby 3 miliony 755 tisíc Kč / návštěvnost 17 918 diváků / 63 kina
Jedenáct víkendů se mezi nejnavštěvovanějšími filmy objevuje druhý Avatar Jamese Camerona. Je docela dobře možné, že příští víkend se již do pomyslné top 5 nedostane, tak pojďme bilancovat. Snímek vidělo v tuzemských kinech milion 394 tisíce platících, čímž akční fantasy patří šesté místo porevolučního žebříčku návštěvnosti. Před druhým Avatarem je první Avatar z roku 2009, který má náskok téměř 50 tisíc platících. To s velkou pravděpodobností dvojka nedožene. V rámci tržeb je však Avatar: The Way of Water bezkonkurenčně první, v rámci statistik, které nezohledňují inflaci, má na kontě 284 miliony korun. Druhý v pořadí – Bohemian Rhapsody – 266 milionů.

4. KOCOUR V BOTÁCH: POSLEDNÍ PŘÁNÍ (USA)
Kocour v botách: Poslední přání | DreamWorks
tržby 3 miliony 827 tisíc Kč / návštěvnost 22 922 diváci / 88 kin
Nejnovější Kocour v botách pokoří již brzy metu 400 tisíc platících, čímž výrazně trumfnul svého filmového předchůdce z roku 2011. Ten má na kontě „pouhé“ 293 tisíce platících. Filmu se podařilo vzedmout vlnu zájmu návštěvnosti o rodinný žánr, přičemž trend byl v pocovidových měsících s výjimkou druhých Mimoňů (709 tisíc platících) zcela opačný (propad sledovanosti v kinech a příklon k VOD platformám).

3. OSTROV (Česká republika)
Ostrov | CinemArt
tržby 4 miliony 50 tisíc Kč / návštěvnost 21 544 diváci / 91 kino
Téměř měsíc tráví divačky a diváci na opuštěném ostrově s Janou Plodkovou a Jiřím Langmajerem. Dobrodružná romantická komedie Rudolfa Havlíka se stylem a pojetím vrací až kamsi do devadesátých let, což publiku zjevně nevadí. Na film přišlo přes 210 tisíc platících, což z něj dělá tuzemský komerčně nejúspěšnější titul prvních měsíců roku 2023.

2. DĚTI NAGANA (Česká republika)
Děti Nagana | BontonFilm
tržby 4 miliony 210 tisíc Kč / návštěvnost 25 269 diváků / 183 kina
Olympiáda v Naganu, na níž tuzemští hokejisté vybojovali historické zlato pro Českou republiku, inspiruje tvůrce i čtvrt století od památné události. Děti Nagana nejsou jen nostalgickou vzpomínkou na úspěch hokejistů, ale též poctou týmovému duchu a odhodlání věnovat se něčemu poctivě a naplno. Zdařilý rodinný film plný velmi dobrých dětských herců skončil o premiérovém víkendu těsně pod stupněm vítězů. Snad se v kinech udrží delší dobu.

1. ANT-MAN A WASP: QUANTUMANIA (USA)
Ant-Man a Wasp: Quantumania | Marvel Studios
tržby 5 milionů 456 tisíc Kč / návštěvnost 28 475 diváků / 139 kin
Druhý víkend a druhé prvenství pro třetího Ant-Mana. Marvelovka, která zahájila pátou fázi MCU, se nicméně oproti premiérovému víkendu propadla o více než 50 procent. Snímek Peytona Reeda s nejmenším komiksovým superhrdinou má za necelé dva týdny na kontě pouhých 109 tisíc platících a 20 milionů korun v rámci tržeb.
Celosvětově se to s třetím Ant-Manem také nevyvíjí dobře. V USA Mraveneček sice otevíral za velmi solidních 120 milionů dolarů, statistiky druhého víkendu už ale vůbec působivé nejsou. Film utržil za pátek až neděli (24. – 26. února) 32 miliony dolarů, což je propad o další desítky procent oproti statistikám z tuzemských kin. Ant-Man a Wasp: Quantumania má celosvětově na kontě 363 miliony dolarů. Odhadovaný rozpočet filmu činí 200 milionů dolarů. Zatím jsou tedy tvůrci v záporných číslech, což je v případě marvelovky něco neslýchaného.
TÁR
TÁR | Focus Features
Z novinek se o uplynulém víkendu nedařilo komedii inspirované skutečným příběhem Medvěd na koksu (sedmé místo a pouhých 7 tisíc platících) a dramatu s oscarovými ambicemi Velryba (desátá příčka a necelých 5 tisíc platících). Drama pojednávající o fiktivní dirigentce, za které je Cate Blanchett nominovaná na Oscara, skončilo o premiérovém víkendu až osmnácté. Na TÁR vyrazili 2593 platící.
zdroje: Unie filmových distributorů, Kinomaniak, Box Office Mojo, IMDb

Kinolog: Brendana Frasera nepoznáte. V Hollywoodu by měli přestat používat „tlustoobleky“

Herec Brendan Fraser si v životě prošel těžkými krizemi. Nyní se vrací v roli o tlustém učiteli literatury, který se snaží usmířit s odcizenou dcerou. Jak jsou dnes ve filmech zobrazovaní tlustí lidé a jaká klišé se k tomu vážou?