Top kina ČR: Avatar skončil pod medailovými pozicemi. Víkend ovládl rozpačitý Ant-Man od Marvelu

Top kina ČR: Avatar skončil pod medailovými pozicemi. Víkend ovládl rozpačitý Ant-Man od Marvelu
Ant-Man a Wasp: Quantumania | Marvel Studios
5. ASTERIX A OBELIX: ŘÍŠE STŘEDU (Francie)
Asterix a Obelix: Říše středu | Bioscop
tržby 2 miliony 309 tisíc Kč / návštěvnost 13 066 diváků / 100 kin
Třetí víkend se v tuzemských kinech promítá nejnovější dobrodružství Asterixe a Obelixe s podtitulem Říše středu. Populární Galové mají za tu dobu na svém kontě nepříliš přesvědčivých 70 tisíc platících a 12 milionů korun v rámci tržeb. Snímek francouzské produkce vyšel autory na 62 miliony dolarů, přičemž celosvětově utržil jen 23 miliony. Zlomí nelichotivá červená čísla distribuce na VOD a další postupný prodej autorských práv?

4. AVATAR: THE WAY OF WATER (USA)
Avatar: The Way of Water | 20th Century Studios
tržby 4 miliony 648 tisíc Kč / návštěvnost 22 527 diváků / 75 kin
O desátém víkendu od premiéry klesl druhý Avatar na čtvrtou, bramborovou příčku. Snímek nasadilo pouhých 75 sálů, jenže celosvětové třetí historické místo v rámci tržeb a tuzemské porevoluční prvenství Cameronovi už nikdo neodpáře. Ve druhé statistice týkající se návštěvnosti je aktuálně Avatar: The Way of Water historicky šestý. Na kontě má milion 371 tisíc platících a před sebou na pátém místě prvního Cameronova Avatara, na který přišel milion 433 tisíce diváků. I tuto statistiku by mohl The Way of Water pokořit, ale výš už to nejspíš nepůjde (pátí jsou Černí baroni s milionem 470 tisíci platícícími).

3. KOCOUR V BOTÁCH: POSLEDNÍ PŘÁNÍ (USA)
Kocour v botách: Poslední přání | DreamWorks
tržby 4 miliony 738 tisíc Kč / návštěvnost 27 659 diváků / 95 kin
Co nedokázali Asterix a Obelix ani za tři víkendy, to měrou vrchovatou za devět víkendů zvládl nejnovější animovaný Kocour v botách s podtitulem Poslední přání. Když se sejde silná značka, sympatická postava, kvalitní film a zájem publika, člověk zaplesá. Aktuálně si z tuzemských kin odnáší statistiky 359 tisíc platících a 60 milionů korun v rámci tržeb. Tohle nedorovná ani komiksový Ant-Man.

2. OSTROV (Česká republika)
Ostrov | CinemArt
tržby 6 milionů 753 tisíce Kč / návštěvnost 36 879 diváků / 134 kina
Z tuzemských novinek se nejvíc daří Ostrovu Rudolfa Havlíka, dramatické romanci na nehostinném thajském ostrově. Na film přišel za tři víkendy 181 tisíc platících, kteří za vstupenky utratili 32 miliony korun. Skromnější štáb a herecké obsazení výrazněji srazily náklady na výrobu. Tvůrci ale přesto pomýšleli na víc, o čemž svědčí hlavně výrazné investice do marketingu.

1. ANT-MAN A WASP: QUANTUMANIA (USA)
Ant-Man a Wasp: Quantumania | Marvel Studios
tržby 11 milionů 634 tisíce Kč / návštěvnost 62 678 diváků / 208 kin
Ant-Man nikdy nebyl favoritem tuzemského komiksového publika. Na jedničku přišlo o premiérovém víkendu 25 tisíc platících, na dvojku Ant-Man a Wasp o něco víc, 45 tisíc. V pořadí třetí film s nejmenším komiksovým hrdinou je na tom tedy nejlépe. Do distribuce se dostal v době, kdy druhého Avatara už většina zájemců viděla a žádný jiný titul, který by mu mohl konkurovat, do kin nevstoupil. Ve výsledku bude třetí Ant-Man v rámci českých statistik rád za 200 tisíc platících, celosvětově ale nezačal špatně, v rámci severoamerických kin utržil za první víkend 120 milionů dolarů.
zdroje: Unie filmových distributorů, Kinomaniak, Box Office Mojo, IMDB

Kinolog: Musíme si promluvit o Dominikovi Ferim. Stejně jako o Cosbym a Weinsteinovi

Soudní proces s bývalým politikem Dominikem Ferim je pro Česko podobně významný jako proces s producentem Harveym Weinsteinem v USA. Od počátku hnutí MeToo v roce 2017 jsme se ale už díky desítkám dokumentů dozvěděli mnoho o obětech sexualizovaného násilí. Dá se z nich naučit, co jako veřejnost nemáme dělat a říkat, a čemu naopak věnovat pozornost.