Cameron před Avatarem 4 hodlá natočit drama o svržení atomových bomb na Hirošimu a Nagasaki

Cameron před Avatarem 4 hodlá natočit drama o svržení atomových bomb na Hirošimu a Nagasaki
James Cameron | Axelle / Bauer-Griffin / FilmMagic
V rozhovoru pro LA Times Cameron nedávno překvapil vyjádřením, že po zkompletování Avatara 3 zrealizuje projekt o bombardování Hirošimy a Nagasaki. O adaptaci knihy Charlese R. Pellegrina se zajímá od roku 2010, kdy dělal rozhovor s Tsutomu Yamaguchim, jediným žijícím pamětníkem obou jaderných útoků. Yamaguchi krátce poté zemřel a projekt zamrzl stejně jako Cameronův Spider-Man nebo Alita: Bojový anděl, což nakonec zfilmoval Robert Rodriguez.
Oscarový tvůrce Terminátora předpokládá, že nyní nastala vhodná doba. Ve světle současného napětí mezi Východem a Západem kvůli válce na Ukrajině hodlá připomenout ničivou sílu jaderných zbraní, jimiž světové velmoci disponují. „Žijeme ve světě daleko nestabilnějším, než jsme si připouštěli. Film o Hirošimě bude aktuální víc než kdykoli předtím. Připomene nám, čeho jsou tyhle zbraně schopné, pokud se použijí proti lidem,“ řekl Cameron v rozhovoru.
Cillian Murphy
Oppenheimer | Universal Pictures
Jestliže k produkci dojde, Cameron naváže na svého kolegu Christophera Nolana, jenž v létě pošle do kin film o Robertu Oppenheimerovi. Životopis konstruktéra atomové bomby přišel na 100 milionů dolarů a Nolan neváhal simulovat skutečný, byť pochopitelně nejaderný výbuch. Cameron dlouhodobě natáčí nejdražší snímky své doby a lze si představit, že jeho rekonstrukce děsivých událostí se stovkami tisíc obětí na životech bude ve své opulentnosti hororová. Děsivý jaderný výbuch už ostatně předvedl ve dvojce Terminátora.
Avatar
Avatar | Twentieth Century Fox
V prosinci uvedený Avatar: The Way of Water předběhl v tržbách Titanic a bez započtení inflace jde o třetí nejvýdělečnější snímek historie. Na vrcholu se drží první Avatar, jímž si James Cameron roku 2009 splnil patnáctiletý filmařský sen. Scénář ke sci-fi o čarokrásném měsíci, jeho mírumilovných obyvatelích a zlých kolonizátorech vznikl už roku 1994 a od té doby čekal, až technologie dosáhnou požadované úrovně.
V minulé dekádě se Cameron ponořil do zdlouhavé výroby pokračování, která si opět žádala vyspělejší efekty. Avatar 2 třináct let po jedničce nezklamal a trojka, která už má produkci za sebou, by měla dorazit o příštích Vánocích. Režisér dal najevo, že při trvalém zájmu publika chce vyrobit nejméně pět dílů, přičemž nápady má i pro šestku a sedmičku.

Kinolog: Avatar 2 je nejlépe udělaný film všech dob. Proč to většina lidí neuvidí?

Po 13 letech přichází pokračování 3D sci-fi Avatar. Je podobně technicky revoluční jako jednička, ale rozdílů si všimne jen trénované oko. Nadšení brzdí, že i druhý díl vychází z podobně problematických dějových konceptů.