Avatar 2 nebudí pouze úžas, ale i kontroverze. Camerona pranýřují za zlehčování kolonizace a zotročení delfínů

Avatar 2 nebudí pouze úžas, ale i kontroverze. Camerona pranýřují za zlehčování kolonizace a zotročení delfínů
Avatar: The Way of Water | 20th Century Studios
Ještě před světovou premiérou druhého Avatara, která proběhla v minulém týdnu, se James Cameron s herci Samem Worthingtonem, Zoe Saldanou a Sigourney Weaver zúčastnil slavnostního uvedení filmu v Japonsku, konkrétně v aqua parku Shinagawa. Štáb poskytoval rozhovory a přihlížel show, do níž organizátoři začlenili zajaté delfíny. Cameron po potlesku obdivoval inteligenci těchto tvorů a s nadhledem prohlásil, že „se svou účastí jistě souhlasili“.
Video neuniklo organizacím usilujícím o ochranu mořských živočichů a Cameron měl rázem co vysvětlovat. On sám je už deset let veganem, o mořský výzkum se aktivně zajímá a v sérii Avatar tepe do lidstva, které zaslepeně ničí planetární ekosystémy. Podstatnou součást druhého dílu ostatně představuje kritika lovu velryb. O to více ale fanoušky a fanynky zaskočilo jeho vyjádření a postoj k zajatým delfínům v Japonsku. Tamní region proslul krutým zacházením s delfíní populací, což zobrazuje například oceňovaný a šokující dokument Zátoka.
Avatar 2 vznikal 13 let a jeho úžasná technická stránka má publikum přenést na Pandoru, kde všichni tvorové žijí v harmonické a nenásilné symbióze. Události z japonské premiéry ale odvrací pozornost od environmentálního poselství. „Sledovat, jak skupina filmařů, které vysoce obdivuji, aplauduje zajatým delfínům, kteří předvádí triky v malém bazénu, mě zcela uzemnilo,“ uvedl aktivista a protagonista Zátoky Richard O’Barry v otevřeném dopisu Cameronovi. „Doufal jsem, že jde o nedorozumění. Nikoli, byl to brutální budíček,“ prohlásil.
Aqua park, kde se premiéra konala, sice neodkupuje čerstvě chycené delfíny (což je jinak v Japonsku standardní činnost), ale původ vystupujících zvířat zůstává neznámý. A Cameron samozřejmě musel reagovat. Oceánografovi Brianu Skerrymu, jenž s ním spolupracoval na sérii National Geographic Secret of the Whales, či režisérovi Zátoky Louieovi Psihoyosovi zaslal e-mail, jehož části daná dvojice zveřejnila na Facebooku. Oscarový režisér se v něm kaje a své pochybení svádí na únavu z nepřetržitého sledu rozhovorů a propagace.

Jen nedorozumění?

James Cameron
Avatar: The Way of Water | 20th Century Studios
„Dostal se mi do rukou rozvrh a jedna z šesti zastávek toho dne zahrnovala show v akváriu. Domníval jsem se, že půjde o něco ve stylu Monterey Bay Aquarium, kde razí vědecké a konzervační programy. O delfínech nepadla ani zmínka. O tom jsem se dozvěděl až ve chvíli, kdy jsme vstupovali na pódium. Už na nás mířila světla a fandové šíleli,“ vysvětloval Cameron s tím, že v danou chvíli nechtěl přítomné publikum zklamat.
„Pronesl jsem cosi ironického jako ‚po delfínech určitě žádali jejich svolení k účasti‘. Nebo něco takového. Vřelo to ve mně. Ale nechtěl jsem vyvolat veřejnou aféru. Možná jsem měl,“ omlouval se režisér, jenž v další části dopisu zdůraznil poselství filmu a vyvracel, že by delfíní show mohla vzejít z jeho iniciativy. Vinu podle něj nese hlavní promotér, tedy společnost Disney, která je členem organizace Alliance of Marine Mammal Parks and Aquariums (AMMPA).
Cameron ve svém vzkazu dále nabádal k tomu, aby se lidé vzdali rybí stravy a pomohli k ochraně těchto ohrožených druhů: „Přestaňte jíst ryby a držte se rostlinných proteinů, jak sám činím posledních deset let. Rád bych vás ujistil, že tohle bylo faux pas, které jsem nedokázal předvídat nebo mu zabránit. A mrzí mě to.“
avatar-2-nebudi-pouze-uzas-ale-i-kontroverze-camerona-pranyruji-za-zlehcovani-kolonizace-a-zotroceni-delfinu-1
Zátoka | Lionsgate
Režisér Zátoky Louie Psihoyos se v rozhovoru pro Yahoo News Australia Camerona zastal a zdůraznil, že málokdo se pokouší dosáhnout změny v přístupu k životnímu prostředí jako on. To si uvědomuje většina zainteresovaných lidí, kteří ale přes internet Camerona nabádají, aby veřejně vystoupil proti zacházení s delfíny, které v Japonsku nechtěně podpořil.

Úcta k původním obyvatelům, nebo komplex bílého spasitele?

Bohužel nejde o jedinou kauzu, kterou film či jeho propagace zažehly. Cameron mnohokrát prohlašoval, že příběh série zrcadlí imperialismus a bitvy evropských kolonizátorů s původními obyvateli Ameriky. Avatar ale dle některých danou historickou etapu romantizuje a schází mu rozmanitější etnické zastoupení. „Unavuje mě poslouchat příběhy o původních obyvatelích z bílé perspektivy. Nepotřebujeme hollywoodské blockbustery, můžeme vyprávět vlastní příběhy,“ řekla pro Washington Post studentka dekolonizace na denverské univerzitě Autumn Asher Blackdeer.
Podobný názor zastává mnoho dalších, kteří na Twitteru svolávají k bojkotu druhého Avatara. Ten je podle nich rasistickým snímkem o bílém spasiteli. Na to Cameron reagoval, že rozhodně nezamýšlel nikoho urazit. „Zde je má filosofie v kostce. Lidé, kteří byli historicky vykořisťovaní, mají vždy pravdu. Není na mně jakožto na bělochovi jim říkat, že se mýlí. Musím naslouchat. Pokud si myslíte něco takového, je to váš názor. A je to platný názor. Nemá cenu říkat, že jsem nic takového nezamýšlel,“ sdělil pro UNILAD a dodal, že v Avatarovi chtěl vyzdvihnout „držitele moudrosti“. Lidé v urbanizované společnosti se podle něj mají co učit od původních obyvatel, kteří si zachovávají spojení s přírodou.
Avatar: The Way of Water
Avatar: The Way of Water | Walt Disney Studios
„Film měl oslavit jejich filosofii a spiritualitu. Pokud jsme někoho urazili, mohu se jedině omluvit. Ale dělali jsme to nejlepší, co jsme svedli,“ uzavřel Cameron, jenž musí za svůj životní projekt bojovat víc, než očekával.

Kinolog: Která postava z Lásky nebeské je nejhorší? A co je na tom filmu vlastně romantického?

Jeden z nejoblíbenějších vánočních filmů obsahuje devět hlavních příběhů. Každý je problematický trochu jiným způsobem. Tento videorozbor neberte jako projev nenávisti, ale spíš jako pobavené pozorování věcí, co jsou pod povrchem.