James Cameron naznačil, o čem bude Avatar 3. Chystá mnoho překvapení, dominantním živlem bude oheň

James Cameron naznačil, o čem bude Avatar 3. Chystá mnoho překvapení, dominantním živlem bude oheň
Avatar | 20th Century Fox
Letošní sequel Avatar: The Way of Water dorazil do kin třináct let po prvním Avatarovi a zatím se mu daří skvěle. Prozatím v globálních tržbách překonal 1,4 miliardy dolarů, a to po necelých třech týdnech od premiéry. Box Office za rok 2022 tedy sice kraluje Top Gun: Maverick, který nastřádal 1,488 miliardy, ale druhý Avatar jej brzy překoná a míří za hranici dvou miliard. James Cameron ostatně předesílal, že minimálně tolik musí film utržit, aby se zaplatil a dal zelenou pokračováním.
Tržby sice nedosahují očekávané úrovně především v Číně, kde řádí další vlna koronaviru, ale světové publikum jinak Pandoře stále podléhá. A za dva roky se můžeme těšit na Avatara 3, který se natáčel souběžně s dvojkou. Cameron absolvoval rozhovor s francouzským magazínem 20 Minutes a nechal se slyšet, že ve trojce představí nový kmen Na’vi – Ash people. Jeho doménou bude oheň, který v dosavadních filmech na Pandoře nadělal pouze paseku a souvisel s krutými činy lidských kolonizátorů.
Avatar: The Way of Water
Avatar: The Way of Water | 20th Century Studios
„Chci Na’vi ukázat z trochu jiné perspektivy, protože doteď jsme odhalili pouze jejich světlé stránky. Zatím šlo o velmi negativní lidské aspekty, a naopak pozitivní vlastnosti Na’vi,“ vysvětloval režisér Titanicu a Terminátora. „V Avatarovi 3 uděláme pravý opak. Současně prozkoumáme nové vesmíry, byť budeme pokračovat v příběhu hlavních postav,“ dodal.
Cameron dlouhodobě plní publikum nadšením a sebevědomě naznačuje, že pozdější díly nabídnou větší a divočejší spektákl než více představovací jednička a dvojka. To nyní opět zdůraznil. „Závěrečné části budou nejlepší. Dosud šlo o představení, o prostření stolu před hlavním chodem,“ prohlásil.
Režisér měl v plánu natočit celkem pět dílů, které už mají hotové scénáře i přípravy designu. Nápady prý má ale také pro šestý a sedmý film a víceméně potvrdil, že některé pokračování obrátí pozornost na futuristickou verzi naší planety. A u toho rozhodně chceme být a doufáme, že The Way of Water i blížící se „ohnivá“ trojka udělají dostatečný byznys. Pro mimozemské modrásky zatím vše vypadá velmi nadějně.

Kinolog: Elvise či Batmana v žebříčku očekáváte. Mezi filmy roku je ale i pár překvapení

Žádný žebříček nepostihne všechny důležité a dobré filmy a někomu nebude subjektivně vyhovovat. Tento seznam se pokouší dát dohromady ty nejlépe hodnocené a vždy něčím výjimečné snímky, co měly premiéru v roce 2022. V našem pořadu jsme recenzovali podrobněji už Top Gun 2, Elvise, Nene a Podezřelou.