James Cameron o tom, v čem se Avatar liší od komiksových blockbusterů. Rozdíly jsou v záporácích i v ženských postavách

James Cameron o tom, v čem se Avatar liší od komiksových blockbusterů. Rozdíly jsou v záporácích i v ženských postavách
Avatar: The Way of Water | Walt Disney Studios
Desítka nejvýdělečnějších snímků všech dob obsahuje hned čtyři komiksové adaptace z poslední dekády. Platí to pro první, třetí a čtvrté Avengers a též pro završení spider-manovské trilogie s podtitulem Bez domova. Do vybrané společnosti se postupně prokousal i druhý Avatar, pomalu pokukující po metě dvou miliard dolarů z kin. Pro Jamese Camerona se tak vedle prvního Avatara a Titanicu jedná už o třetí snímek v prestižní desítce, režijní ikona si však zakládá na tom, že jeho dobrodružství z Pandory se od běžných superhrdinských snímků přece jen zásadně odlišují.
Avatar: The Way of Water
Avatar: The Way of Water | Walt Disney Studios

Komplikovaný záporák

„Avatar je jiný než příběhy o superhrdinech, kde se s každým filmem objeví nový padouch. Tady je to pořád ten samý chlap, víte? Celou dobu stejný protivník. Je ale zajímavé sledovat jeho vývoj v souvislosti s tím, jak se postupně objevují další záporáci i spojenci,“ zamýšlel se režisér v rozhovoru pro jihokorejskou internetovou televizi B TV.
Železný Jim přitom není zdaleka jediným, kdo kritizuje jednorázové záporáky, kteří v marvelovském i DC univerzu obvykle představují jen chvilkovou překážku na cestě komiksových hrdinů. Jeho logika však rozhodně není neprůstřelná, vždyť třeba Thanos v podání Joshe Brolina se v rámci marvelovské Infinity ságy objevil hned v pěti filmech, přestože klíčovou úlohu měl jen v Infinity War a v Endgame. Pro fanoušky se však jedná o jasný vzkaz, že Cameron s postavou plukovníka Milese Quaritche (Stephen Lang) počítá i nadále.
Přestože v Česku už druhého Avatara viděl bezmála milion diváků a divaček, nebudeme se raději uchylovat ke konkrétním spoilerům. Zcela obecně však lze říci, že navzdory výrazným proměnám svého zevnějšku zůstává plukovník Quaritch pevně spojený s planetou Zemí a ztělesňuje tak ideální protipól Jakea Sullyho (Sam Worthington), jenž lidstvo v podstatě zradil.
Avatar: The Way of Water
Avatar: The Way of Water | Walt Disney Studios
Cameron zároveň vypráví své příběhy z pohledu etnika Na'vi, přičemž agresivní lidská civilizace zastupovaná Quaritchem je vykreslená v negativním světle. Tento konflikt nutí (lidské) publikum k tomu, aby šlo proti své přirozenosti a fandilo mimozemšťanům. Nezvyklé tvůrčí rozhodnutí se projevuje právě ve vyhroceném (a tím pádem velmi atraktivním) souboji Sullyho a Quaritche, na němž hodlá Cameron stavět i další plánované snímky. Zřejmě se tedy můžeme těšit na vývoj vztahu, během něhož se postavy proměnily z mentora a žáka v nesmiřitelné nepřátele.

Ženské bojovnice neřeší těhotenství

Sám Cameron se v 80. letech neúspěšně pokoušel zfilmovat Spider-Mana, takže nelze říct, že by ho komiksová tvorba nikdy nelákala. Jeho aktuální vymezení se vůči superhrdinským snímkům, jež přitom stejně jako avataří série staví na digitálním budování barevných fikčních světů, je však v souladu s jeho dřívějšími komentáři. Kritizoval v nich repetitivnost a také přehnanou maskulinitu komiksových snímků projevující se odsunutím ženských hrdinek na vedlejší kolej.
„Všichni neustále mluví o důležitosti silných žen. Ale co je vlastně velkou součástí ženského života, kterou my, muži, nezažijeme? Řekl jsem si, že jestli to se silnými hrdinkami myslíme opravdu vážně, pojďme představit válečnici, která bojuje v šestém měsíci těhotenství,“ vyložil Cameron podle webu Screenrant. „V naší společnosti se to neděje a pravděpodobně se to nestalo už stovky let. Ale ručím za to, že ženy kdysi musely bojovat o přežití, chránit své děti a nezáleželo na tom, v jakém stavu zrovna byly. Těhotné ženy mohou být mnohem atletičtější, než naše kultura předpokládá. Říkal jsem si: ‚Pojďme překročit veškeré hranice.‘ Objevují se Wonder Woman, Captain Marvel a všechny další úžasné ženské hrdinky, ale nejsou matkami a ani nečekají děti, zatímco bojují se zlem,“ vysvětlil.
Avatar: The Way of Water
Avatar: The Way of Water | Walt Disney Studios
Režisér a spoluscenárista druhého Avatara tak samozřejmě narážel na Sullyho partnerku Neytiri (Zoe Saldaña) a novou postavu Ronal (Kate Winslet), které se během vyprávění účastní lovu či boje s nepřáteli, zatímco čekají děti. Lze samozřejmě namítnout, že tyto hrdinky stále především pečují o rodinu a namísto aktivního přístupu k problémům spíše reagují na hrozby ze strany lidských kolonizátorů, ale právě tyto činnosti jsou pro život Neytiri, Ronal a jejich nejbližších tím nejdůležitějším.
S Cameronovou kritikou komiksových filmů nemusíme zcela souhlasit, pro celý průmysl je každopádně velmi přínosné, že kasovní dominanci superhrdinských děl dokáže konkurovat i jiné pojetí vysokorozpočtového bijáku, zdůrazňující aspoň trochu odlišné hodnoty a jiný přístup k zobrazeným postavám.

Kinolog: Avatar 2 je nejlépe udělaný film všech dob. Proč to většina lidí neuvidí?

Po 13 letech přichází pokračování 3D sci-fi Avatar. Je podobně technicky revoluční jako jednička, ale rozdílů si všimne jen trénované oko. Nadšení brzdí, že i druhý díl vychází z podobně problematických dějových konceptů.