Další mise Jamese Bonda se letos definitivně nedočkáme

Další mise Jamese Bonda se letos definitivně nedočkáme
Není čas zemřít | Metro-Goldwyn-Mayer
Kina na tom po jejich znovuotevření a bezprecedentní pauze způsobené koronavirem zkrátka nejsou dobře. Největší blockbustery a studiová želízka tohoto roku už dávno vyklidily pozice a doufají, že nenáviděný virus již příští kino-sezónu tolik nepoznamená. Odvahu našel pouze Christopher Nolan, který s velkými ambicemi uvedl na konci srpna očekávaný Tenet, ale jeho nepřesvědčivé tržby mluví v podstatě za vše. A přestože to ještě včera vypadalo, že Daniel Craig neustoupí a svou poslední misi v kůži Jamese Bonda podnikne již letos v listopadu, okolnosti téhle bombastické derniéře znovu nepřejí - studio totiž už potřetí cuklo a Není čas zemřít má nově zamířit do kin až 2. dubna 2021.
Netrpělivě vyhlížený projekt si měl dle prvotních plánů odbýt premiéru již na
Není čas zemřít
Rami Malek | MGM
konci roku 2019, ale šachování s pozicí režiséra nakonec produkci přibrzdilo a datum uvedení se posunul na duben 2020. V té době již ale dávno úřadoval čínský nepřítel otevřených restaurací i kinosálů a 007 musel ustoupit až na letošní listopad. A přestože se v poslední době opravdu nadějně rozjížděla marketingová kampaň, byl vypuštěn druhý nadupaný trailer, nový plakát si udržoval listopadové datum premiéry a konečně i Billie Eilish zarecitovala svou titulní píseň v oficiálním videoklipu k filmu, hlavouni zodpovědní za financování a trápící se s ohroženou návratností nechtějí riskovat a snímek čeká další půlroční odklad, který by měl dle odhadů studio přijít na 30 až 50 milionů dolarů - to je samozřejmě slušný ranec, ale pořád jsou to drobné v porovnání se ztrátami, které by 250 milionový kolos mohl přepočítávat z omezeného uvádění v tristně navštěvovaných kinech.
Kromě zmíněného Tenetu, který sice neprodělá, ale přesto zůstává pod Nolanovým standardem a ambicemi, tak letos s vysokou pravděpodobností neuvidíme žádný z velkých a globálně sledovaných projektů. Tiché místo 2 je naplánováno na příští duben, Black Widow nás snad čeká o měsíc později, kdy má udeřit také monstrózní Godzilla vs. Kong, zatímco Top Gun: Maverick přiletí až v červenci a West Side Story Stevena Spielberga zřejmě přitančí příští prosinec. Není čas zemřít se tak k těmto odkladům bohužel připojuje a zřejmě lze předpokládat, že podobné osudy čekají v blízké době také Wonder Woman 1984, která zatím hodlá okupovat letošní Vánoce, či Dunu, jejíž nedávný trailer raději žádné přesné datum neavizoval.
Není čas zemřít
Není čas zemřít | MGM
K neohroženému Bondovi se však vzhlíželo s nadějemi a jeho ústup je velmi bolestivým vyjádřením pravdy o současné situaci, která žádné kompromisy zkrátka přinášet nehodlá. Zbývá jen doufat, že 2021 bude z historického hlediska podstatně oblíbenějším a snad i spásným číslem.