Kinopremiéry: Bude letos Halloween horor bez kompromisů?

Kinopremiéry: Bude letos Halloween horor bez kompromisů?
Halloween (2018) | CinemArt
HALLOWEEN (režie: David Gordon Green)
Halloween
John Carpenter stvořil na konci 70. let kultovního maniaka Michaela Myerse a ustanovil tak hororový podžánr slasher. Nyní se maskovaný šílenec vrací do kin v podobě sequelu (pokračování) spolu s ikonickou herečkou Jamie Lee Curtis v roli přeživší oběti s posttraumatickým šokem. A jak asi očekáváte, Myers bude vraždit dál a bez kompromisů. Podaří se mu totiž dostat z psychiatrické léčebny a další svátek Všech svatých se neodvratně blíží...
Jamie Lee Curtis
Halloween | Blumhouse Productions
Nemá cenu moc co dodávat. Fanoušci hororů si nejnovější Halloween nenechají ujít. Otázkou zůstává, zda se tvůrcům podařilo přinést kromě poctě klasice i nějakou tu nadstavbu. To řada recenzentů ve svých textech zpochybňuje. I tak jsou ale tuzemští kritici dost vstřícní, snímku prozatím dávají solidních 76 procent.

KRÁLOVÉ ZLODĚJŮ (režie: James Marsh)
Králové zlodějů
85 letý Sir Michael Caine si střihl v dramatické kriminálce Králové zlodějů chlápka v důchodu, který zpunktoval jednu z nejskandálnějších loupeží diamantů v dějinách Velké Británie. Film plný hvězd se inspiroval skutečným příběhem z roku 2015 a do kin by mohl vnést do nadcházejícího podzimu trochu uvolněnější a britským humorem prosycené atmosféry.
Recenzenti ze snímku nejsou dvakrát nadšeni, ale přiznejme si, že nikdo od novinky Jamese Marshe (Oscarem oceněný dokument Muž na laně) zázraky ani nečekal. Kdo má rád britský styl, kvalitní herce a žánr točící se kolem vykrádaček, mohl by si přijít na své.

ČARODĚJOVY HODINY (režie: Eli Roth)
Čarodějovy hodiny
Herec a příležitostný režisér Eli Roth vstupuje do světa fantasy. A na pomoc si bere Jacka Blacka, Kate Blanchett a další schopné herce, aby pobavil celou rodinu. Čarodějovy hodiny pojednávají o mladém chlapci, jeho tajuplném strýci (Black), sousedce (Blanchett) a tajuplném domě, v němž se odehrávají prapodivné věci. Tvůrce inspiroval pro vznik filmu fantasy román Johna Bellairse.

NA CHESILSKÉ PLÁŽI (režie: Dominic Cooke)
Na Chesilské pláži
Též romantické drama Na Chesilské pláži se inspirovalo knižní předlohou zavedeného autora, v tomto případě talentovaného Iana McEwana (oscarové Pokání, Cementová zahrada). Snímek pojednává o jedné nenaplněné lásce na počátku 60. let, kdy Beatles a sexuální revoluce stále ještě byly tabu a konzervativní přístup vládl světu. V hlavních rolích se představí jedna z nejtalentovanějších hereček Saoirse Ronan a v úloze jejího manžela Billy Howle.
Tuzemští recenzenti dávají celovečernímu hranému debutu Dominica Cooka prozatím 60 procent.

TINA A VORE (režie: Ali Abbasi)
Tina a Vore
A teď něco pro milovníky dekadence, originality, romantiky a artových snímků. Tina a Vore pojednává o samotářské celní úřednici s nebývale citlivým čichem. Jednoho dne potkává podezřelého Voreho a její život se rázem změní. Trailer napoví více. Fanoušci severského stylu filmařiny a romantismu vracejícího se po vzoru Krásky a zvířete až do 18. století, si přijdou na své. Žebříčkem divácké návštěvnosti tenhle film nezatřese, kdo jej však uvidí, jen tak nezapomene.

MARS (režie: Benjamin Tuček)
Benjamin Tuček, jeden z tvůrců legendární Kanceláře Blaník, sbalil partu herců a vyrazil s ní do USA na základnu simulující život na Marsu. Vznikl komediálně laděný, dadaisticky vyznívající a většinu kritiků i diváků svou animozitou provokující snímek. Své publikum si Tučkova novinka jistě najde, otázkou zůstává, jestli by bývalo nebyl lepší uvést sitcomovsky laděný Mars do televize (ať už té fyzické, či internetové) v podobě seriálu.
Recenzenti kritikou rozhodně nešetří, buďme ale rádi za každého tvůrce, který tvoří jinak a nezaplavuje kina další nerealistickou a rychle zapomenutelnou vztahovou komedií.

HOVORY S TGM (režie: Jakub Červenka)
Hovory s TGM
Jako připomínka 100 let od založení Československa jde do kin konverzační herecký koncert Martina Huby (TG Masaryk) a Jana Budaře (Karel Čapek) Hovory s TGM. Vše se točí kolem ikonické knihy rozhovorů, vtip je v tom, že děj se odehrává ještě před jejím vydáním, v době, kdy Masaryk odmítl na popud své dcery knihu autorizovat. Snímek se sestává z rozhovorů a vycházek na slovenském prezidentském sídle, při níž se prezident "zakladatel" a slavný spisovatel vyznávají z mnoha věcí, myšlenek a událostí, které celé řadě diváků a čtenářů zůstaly utajeny.
Recenzenti prozatím téhle netradiční "konverzačce" dávají 60 procent.

AŽ PŘIJDE VÁLKA (režie: Jan Gebert)
Bez zajímavosti jistě nezůstane ani dokument Jana Geberta, který se před třemi roky vydal mezi skupinku slovenských vlastenců. Až přijde válka přibližuje portrét jednoho z nich, vůdce tamních Branců, který se v lesích připravuje na obranu vlasti. Snímek přináší celou řadu situací a záběrů, při nichž se budete smát i děsit. Více se o filmu Jana Geberta dozvíte zde.

JAK SE MOŘÍ REVIZOŘI (režie: Eva Toulová)
Jak se moří revizoři
Zřejmě nejbizarnější počin těchto premiér. Rodinná komedie Jak se moří revizoři hraničí s tím, co se ještě dá do kin za nemalé vstupné vyslat. Co je na tom nejparadoxnější? Distributorem snímku je společnost APK Cinema Service, která vznikla ze samotných provozovatelů tuzemských kin (často v menších městech). Nějak se mi nechce věřit, že by si právě takovouhle podívanou diváci u svých kinařů osobně vyžádali.

...A DĚLO BYLO JEŠTĚ ŽHAVÉ (režie: Slobodan Skerlic)
...a dělo bylo ještě žhavé
Distribuční společnost Balkan Film s neúnavností do vybraných kin uvádí starší snímky našich balkánských "sousedů", které by tuzemskému publiku neměly uniknout. ...a dělo bylo ještě žhavé je příběhem osiřelého srbského chlapce, který přežívá ostřelování Sarajeva uprostřed zimy v roce 1994. Pořádná depka pojednávající o skutečných událostech, jak píše distributor v následujícím textu.
Stanislav Rucnov
...a dělo bylo ještě žhavé | Balkan Film
"Hoch utrpí šok a přestane mluvit. Ve zdemolovaném bytě jej najde bosenská sousedka. Vezme jej k sobě a stará se o něj jako o vlastního. Chlapec ale neustále utíká do svého zdevastovaného bytu. Když jej odtud vyžene skupina rabujících "obránců" města, toulá se ulicemi ostřelovaného Sarajeva. Potká svého bývalého spolužáka, který jej učí, jak v obléhaném městě přežít. Dostává se předčasně do světa dospělých plného násilí, strachu, alkoholu a kriminality."

Seznam všech říjnových premiér najdete ZDE.
Seznam všech filmů v kinech podle % hodnocení uživatelů Kinobox.cz najdete ZDE.
Nejlepší horory za posledních deset let?