Jako první člověk stanul na Měsíci. V amerických kinech mu však "zlatý trůn" není souzený

Jako první člověk stanul na Měsíci. V amerických kinech mu však "zlatý trůn" není souzený
První člověk (2018) - Ryan Gosling | CinemArt
Když se z vysmívaného blockbusteru stane kinohit aneb Venom přepisoval americké statistiky
Filmy9. 10. 2018
Když se z vysmívaného blockbusteru stane kinohit aneb Venom přepisoval americké statistiky
Stejně jako minule dominuje žebříčku komiksový anti-hrdina Venom (2018) ze stáje studia Sony. Před týdnem otevíral za pohádkových 80 milionů dolarů, což se tentokrát smrsklo na 35. I pokles o 56 procent stačil na obhájení "trůnu". Původní škarohlídské recenze ustupují do pozadí (aktuálně uvádí web RottenTomatoes 31 procent kladných recenzí a průměrnou známku 4.5 z 10) a studio může být spokojeno. Celosvětově má symbiont s tváří Toma Hardyho na kontě už 377 milionů dolarů. Odhadovaný rozpočet bez započítání propagačních akcí činil 100 mega. Jak jsem psal minule, půlmiliarda je na spadnutí.
Druhou příčku obsadilo stejně jako minule nenápadné hudební melodrama Zrodila se hvězda (2018) s Bradley Cooperem a Lady Gagou v hlavních rolích. Stačilo na to 28,4 milionů dolarů, přičemž snímek s rozpočtem 36 mega má celosvětově na kontě 136 "míčů". Tvůrci jsou komerčně za vodou a teď už se čeká "jen" na to, jak si snímek povede na následných výročních cenách a soutěžích. Bradley Cooper jako režisér-debutant má solidně našlápnuto. A je úplně jedno, že si pro svůj první celovečerák zvolil tak trochu ohrané téma o upadajícím umělci a jeho přitažlivé, ambiciózní partnerce, která se dostává na výsluní.
První člověk
Ryan Gosling | Universal Studios and Storyteller Distribution Co. LLC
První a druhá příčka zůstala beze změn, takže to "odnesla" novinka První člověk (2018) s Ryanem Goslingem v roli Neila Armstronga letícího na Měsíc. Veletalentovaný oscarový autor a výborné recenze komerční úspěch nezaručily, takže si třetí film Damiena Chazelleho v rámci severoamerických kin odnesl jen 16 milionů dolarů. V případě La La Landu to bylo v září 2016 (tedy 5 měsíců před vyhlášením Oscarů) pouze v řádu statisíců dolarů. Jenže celkem muzikál s rozpočtem 30 milionů dolarů utržil 446 mega. První člověk stál tvůrce 59 milionů a prozatím si z celého světa odnáší 24 mega. Napomohou komerčnímu úspěchu novinářské ohlasy a potenciální ocenění, na které může snímek dosáhnout?
Po komerčním úspěchu dobrodružné fantasy komedie Husí kůže z roku 2015 přišlo do severoamerických kin pokračování, Husí kůže 2Ukradený Halloween. A nedotáhlo to výš než na čtvrtou příčku. Tentokrát film netáhne podobně jako jedničku Jack Black, takže možná i kvůli absenci hvězd rodinná komedie o premiérovém víkendu utržila pouhých 15,8 mega.
Jon Hamm, Jeff Bridges
Zlý časy v El Royale | CinemArt
O poznání hůř je na tom ovšem mysteriózní kriminálka Zlý časy v El Royale (2018) lákající na celou řadu hereckých hvězd. Jeff Bridges a spol. se museli spokojit se sedmou pozicí a tržbami 7,1 milionů dolarů. Snímek tvůrce vyšel na 32 mega a z celého světa si prozatím odnáší pouhých 11. Tohle se po všech stránkách nepovedlo.
Jak si vedly ostatní filmy, to zjistíte v našem kompletním žebříčku US tržeb.