Zrodila se hvězda

77%
Zrodila se hvězda

Hlavní roli v dechberoucím romantickém dramatu Zrodila se hvězda hrají Bradley Cooper a Stefani Germanotta, kterou ovšem celý svět lépe zná pod jejím uměleckým pseudonymem jako hudební superstar Lady Gaga. Pro čtyřnásobného držitele nominace na Oscara Bradley Coopera je tento film jeho režijním debutem. Cooper ve filmu zároveň hraje hvězdu country Jacksona Mainea, který objeví neznámou talentovanou zpěvačku Ally (Lady Gaga). Když se oba vrhnou do vášnivého milostného vztahu, Jack přiměje Ally k vystupování v záři reflektorů a katapultuje ji tak ke slávě. Ale když Allyin raketový start zastíní jeho vlastní kariéru, Jack stále obtížněji nese svůj ústup z velkých pódiích a o to více se potýká se svými vnitřními démony. (Vertical Ent.)




Recenze: Zrodila se hvězda

Kinobox.cz
80%

Přes tu všechnu chválu ale nezapomínejte, že jde do značné míry o červenou knihovnu, kterou by někdo mohl přirovnávat třeba k Osobnímu strážci (1992). Ale i červená knihovna se dá natočit blbě nebo dobře.


Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
8.5
Viděl jsem spoustu hudebních dramat a přesto všechno mne Zrodila se hvězda naprosto odzbrojila. Nádherný,přenádherný film. Už od úvodní rockové scény jsem byl filmu zcela odevzdaný. Coopera jsem měl vždycky rád,ale po tomhle filmu ho miluju. Naprosto geniální herecký výkon podtržený výborným zpěvem. Na tohle můžu jenom říct: dejte mu toho Oscara! Co se týče Lady Gaga, tak ta jako neherečka předvedla skvělý výkon,kterým strčí do kapsy kde jakou čistokrevnou herečku. Vztah mezi Cooperem a Gagou působil přirozeným dojmem a navíc jím to nádherně ladilo. Kromě romantické linky nabídl film i tu dramatickou a ta do mne nacpala tolik smutných,depresivních a krásných okamžiků,že jsem jen těžko udržoval slzu. Jako režisér obstál Cooper na jedničku a moc mu nějakého Oscara přeji.
Pete69
Pete69
29 851 bodů
6.5
Film má silné, ale i slabší chvíle a mě osobně příliš nenadchnul. Jak píše Sheldon.. Lady Gaga není dobrá herečka a ani jí to nevyčítám, ale do filmu zkrátka dobrý herecký výkon patří. 65% s přimhouřeným okem právě kvůli herecké amatérce LG :) Navíc nejsem příznivcem muzikálů, ani filmů ve kterých je nadmíra hudby ( až na vyjímky, které měli silný příběh a dobře zvolenou hudbu ve správný moment ).
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
Líbí se mi, jak první záběr toho filmu je, jak se Bradley před vyprodaným sálem láduje prášky a chlastem - veškerá střídmost jde okamžitě z okna a vy víte, že máte čekat melodrama větší než sám život. Mám rád exhibice arogantních filmařů, kteří točí okázalé tříhodinové filmy výhradně proto, aby dokázali světu svojí brilianci, a nikdy by mě nenapadlo, že jedním takovým filmem nás obšťastní zrovna Cooper. Škoda, že jeho pojetí je dost stylisticky rutinní, i když střet pseudorealistického uchopení a dějových i vizuálních gest občas vyvolává určité napětí, které mě bavilo sledovat. Jinak škoda, že je Cooper vůči své postavě tak opatrný - hraje alkoholickou drogovou trosku, ale projevuje se to tak, že prostě odpadne a spí jak miminko, což Lady Gagu trápí. I když poněkud realističtější by bylo, kdyby se, jak se u alkoholika sluší, projevoval vůči ní nějak agresivně a násilnicky. Stejně tak je film o střetu konzervativního zpěváka a nové krve - ale tento střet zůstává na rovině hudebního vkusu, protože obě postavy bezproblémově sdílejí stejné progresivní hodnoty (Cooper si vyrazí na drag - jak přesvědčivé u jižanského country-rockového zpěváka posedlého starými dobrými časy), čímž se opět obrušuje možný konflikt jen na bezpečnou, povrchní rovinu. Na jednu stranu chápu, že není smyslem každého filmu jít na dřeň a že melodrama si může dovolit odhození tohohle typu komplexnosti, ale přece jenom - při stopáži dvě a půl hodiny se nabízí trocha prostoru pro trochu větší odvahu. Taky je zajímavé, jak moc tenhle film stvrzuje mainstream a mainstreamové instituce. Úspěch u co největšího počtu publika je vším, nominace na Grammy je největší událost - štěstí je spojeno právě s tím, s čím ho spojuje mainstream. Potíže můžou nastat jen kvůli chybě lidského faktoru. Už dlouho mi na mysl nepřišel termín "pohádka pro dospělé", který se mi dřív tak moc hnusil, protože představoval všechno, co mi na filmech přišlo špatné - A Star Is Born je rozhodně pohádka pro dospělé (byť se špatným koncem - který mimochodem podle mě v tomhle podání, na rozdíl od těch předchozích, vůbec nepůsobí přesvědčivě a dostatečně motivovaně, rozhodně ne jako poslední a jediná možnost - neustále jsem přemýšlel, jak se od téhle soft verze dostane film ke svému nevyhnutelnému konci, co hrozného se musí stát, aby to bylo adekvátní - a najednou to prostě přijde jakoby odnikud). Film, ve kterém hádka s alkoholikem nedosahuje intenzity hádky kvůli zvednutému záchodovému prkýnku v našem světě, protože postavy musí být i ve svém nejnižším bodě sympatické, nebo alespoň vzbuzující lítost. V důsledku to tedy spíš "větší než život" je "menší než život" - předně protože ty výpustky ničím nenahrazuje (břitkými dialogy, silnými pointamy, výraznou režií...). Ale překvapivě se s tím dokážu smířit jako s něčím, co smí existovat. 70 %

Dodatečné informace

Původní název:
A Star Is Born (více)
  • USA Zrodila se hvězda
  • USA A Star Is Born
Premiéra v ČR:
4. 10. 2018
Distributor:
Vertical Entertainment
Země původu:
USA
Přístupnost:
12+
Rozpočet:
36 mil. USD
Tržby:
433,89 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Zrodila se hvězda je dostupný s českými titulky a českým dabingem

Podobné


Powered byJustWatch