Když se z vysmívaného blockbusteru stane kinohit aneb Venom přepisoval americké statistiky

Když se z vysmívaného blockbusteru stane kinohit aneb Venom přepisoval americké statistiky
Venom | Sony
Venom (2018) bořil rekordy. Anti-hrdina ze stáje studia Sony zaznamenal nejlepší říjnové tržby za posledních 5 let na severoamerickém trhu. Veleúspěšný byl též na mezinárodní půdě. Statistiky, které sledují tržby z 58 zemí, zaznamenaly Venomovo prvenství hned v 57 z nich.
Venom
Venom | Columbia TriStar
Co stojí za veleúspěšným startem Venoma? Chabá konkurence; vyjma novinky Zrodila se hvězda (2018), o níž ještě bude řeč, neměl symbionta s tváří Toma Hardyho kdo ohrozit. Tituly z předchozích víkendů se komerčně vyčerpaly a tak se většina diváků se zvědavostí vypravila na "soňáckého" anti-hrdinu. 80 milionů dolarů je na otvírák, který sklidil ještě před premiérou zatraceně špatné recenze, celkem překvapivá cifra.
Venom tvůrce vyšel na 100 milionů dolarů a celosvětově má prozatím na kontě 205 mega. Uvidíme, jak vysoko se dostane. Půlmiliarda by nemusela být pouze vysněnou metou... Otázkou zůstává, jak by si Venom v kinech poradil v eRkové verzi (do 17 let jen v doprovodu dospělé osoby), která byla původně hotovou záležitostí. Jak to bude s komiksovým universem studia Sony zůstává nicméně otázkou.
Bradley Cooper, Lady Gaga
Bradley Cooper a Lady Gaga v ceněném snímku Zrodila se hvězda (2018). | Warner Bros.
Ve stínu Venoma, nebo naopak na výsluní? Tak by se dalo hovořit o megaúspěchu "obyčejného hudebního melodramatu" Bradleyho Coopera, který kromě sebe do hlavní role obsadil Lady Gagu. Zrodila se hvězda (třetí verze inspirovaná klasikou z roku 1937) utržila o premiérovém víkendu 41,2 milionů dolarů. Velmi dobře hodnocený režijní debut "pařana" Coopera a solidní herecký výkon Lady Gaga má zaděláno na překvapení letošního podzimu. A zcela zaslouženě. Celosvětově má snímek s rozpočtem 36 milionů dolarů na kontě 58 mega.
Solidně si v severoamerických kinech stále vede animovaný Yeti: Ledové dobrodružství (2018). Druhý víkend v kinech pro něj znamenal třetí příčku mezi nejvyhledávanějšími snímky a 14,9 milionů dolarů.
Jak si vedly ostatní filmy, to zjistíte v našem kompletním žebříčku US tržeb.