Planeta se přelidňuje. Zachrání nás politika jednoho dítěte? Tím se zabývá Willem Dafoe

Planeta se přelidňuje. Zachrání nás politika jednoho dítěte? Tím se zabývá  Willem Dafoe
7 životů nás přenáší do světa roku 2073, který se řídí zákonem jednoho dítěte na rodinu. Pokud úřady zjistí přestupek, je mladší sourozenec nesmlouvavě odebrán. V jednom bytě se nicméně už tři desetiletí skrývá a žije sedm sester. Vypadají stejně, přestože je každá jiná a svá. Navenek ale vystupují jako tatáž osoba, která žije společný oficiální život. Každá ze sester chodí ven jeden den v týdnu. Pondělí vychází v pondělí, Úterý v úterý a tak dále až je řada na Neděli. Jejich systém funguje po mnoho let skvěle. Až do toho dne, kdy se Pondělí nevrátí domů.
7-zivotu-planeta-se-prelidnuje-zachrani-nas-politika-jednoho-ditete
Všechny dívky hraje Noomi Rapace (série Milénium, Vetřelec: Covenant), která se proslavila rolí hackerky Lisbeth Salander v severské adaptaci tří knih série Milénium. Ve sci-fi thrilleru se Rapace převtělila do sedmi různých životů a rozdílných charakterů, což může divákům připomenout nedávný thriller Rozpolcený (2016), kde na sebe vzal James McAvoy hned 23 podob a poloh.
Ve filmu 7 životů hrají též dvě hollywoodské legendy: Willem Dafoe (Četa, Poslední pokušení Krista, Antikrist) hraje muže, který se sester ujal a vychoval je. Tváří krutého režimu je pak Glenn Close (Osudová přitažlivost, Svět podle Garpa, Albert Nobbs) se šesti nominacemi na Oscara.

Trailer:

Tommy Wirkola, Noomi Rapace
7 životů natočil režisér Tommy Wirkola, jenž nedávno zpracoval pohádku o Jeníčkovi a Mařence jako krvavou a zábavnou fantasy Jeníček a Mařenka: Lovci čarodějnic (2013). Nadsázka tentokrát ustupuje atmosféře a napětí, drsně pojaté akční scény ovšem zůstávají. Snímek bude mít v českých kinech premiéru ve čtvrtek 30. listopadu 2017.
planeta-se-prelidnuje-zachrani-nas-politika-jednoho-ditete-1
V době, kdy dopisuji tento článek, je stav světové populace na hodnotě 7 miliard 573 milionů 178 tisíc 228 lidí. Statistiku čerpám z tohoto webu. Není od věci dodat, že politiku jednoho dítěte uplatňovala mezi roky 1979 a 2015 Čínská lidová republika. Od té doby mohou rodiče mít dvě děti. Po sociálním experimentu vyšlo najevo, že se rodí nebývale vysoký počet chlapců v poměru k dívkám. V celé východní části světa navíc převládá názor, že pokud by se měli rodiče rozhodnout v případě jediného potomka pro pohlaví, upřednostnili by chlapce.