Prostřílí se Mašíni až na Oscary? Českým zástupcem v prestižním klání budou Bratři

Prostřílí se Mašíni až na Oscary? Českým zástupcem v prestižním klání budou Bratři
Bratři | Zuzana Panská
Bratři se ve výsledném hlasování umístili před kvartetem Bod obnovy, Němá tajemství, Piargy a Úsvit. Film režiséra Tomáše Mašína a scenáristy Marka Epsteina sleduje slavný a dodnes rozporuplný příběh bratří Mašínů, kteří počátkem 50. let se zbraněmi v rukách prchali z komunistického Československa do západní Evropy.
Bratři: trailer | CinemArt
Tomáš Mašín se dosud nejvýrazněji zapsal do povědomí veřejnosti chváleným seriálem Ochránce (2021), horšího přijetí se dočkala bizarní parodie Wilsonov (2015) a rovněž poválečné historické drama 3 sezóny v pekle (2009). V těchto dnech má Mašín v kinech navíc i další želízko, a to kriminálku Němá tajemství. Z nominovaných Bratrů jsme však zatím mohli vidět jen ukázku, takže těžko hodnotit, zda se jedná o další sázku na jistotu ze strany ČFTA (tedy o volbu výrazného historického tématu), anebo jestli dílo skutečně nabízí něco víc než jen rutinní zpracování třaskavého tématu.
Bratři
Bratři
70%
V posledních letech totiž exkurze do historie v nominacích dominovaly. Il Boemo (2022) ani Zátopek (2021) se však fanfár slávy nedočkaly, předchozí snímky Šarlatán (2020) a Nabarvené ptáče (2019) postoupily alespoň do užšího výběru. Naposledy se až do finálového večera probojovaly Želary, což bylo před 20 lety. Bratři v tuto chvíli působí jako typický snímek, jenž se do oscarového klání vysílá, ačkoli třeba progresivní Úsvit by byl neotřelejší volbou.
Až 21. prosince se dozvíme, jestli se Bratři probojovali na užší seznam kandidátů (na tzv. shortlist), o měsíc později dojde ke zveřejnění finálních nominací. Slavnostní předávání stále ještě nejprestižnějších filmových cen je naplánované na 10. března příštího roku.
Bratři
Bratři | Zuzana Panská
V diářích si však kroužkujte spíš výrazně dřívější termín, a to 26. říjen. V ten den si totiž připomeneme 70. výročí tehdejších událostí a Bratři se objeví v našich kinech. Bude napínavé sledovat, zda zahýbou třeba s naším žebříčkem nejlepších českých filmů.