Želary

79%
Želary
Želary je české filmové drama, které vypráví příběh mladé Elišky v období okupace ve 40. letech 20. století. Eliška je nedostudovaná lékařka, zdravotní sestra v městské nemocnici a členka tajného odboje. Udržuje milostný poměr s úspěšným chirurgem Richardem, dokud v nemocnici nedaruje krev těžce zraněnému muži. Tím se totiž naváže zvláštní krevní pouto, které vyústí v neobyčejně silný milostný vztah mezi moderní městskou vzdělanou Eliškou a barbarským přírodním mužem s dětskou duší - Jozou. Když je odboj prozrazen, Eliška musí rychle utéct z města. S novou identitou Hany se tak ukrývá u Jozy v horské vesnici Želary, uprostřed divoké a mnohdy kruté přírody, kde se čas zastavil před stopadesáti lety.



martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
36 250 bodů
10
Konečně se objevil snímek, který dýchá životem, jemností a citem. Život za války v horské vesnici, kde jakoby jsme se vrátili o století zpět. Na české poměry velký výpravný snímek, jaký tu skutečně dlouho chyběl a dlouho se zase jen tak neobjeví. Nádherné scenérie vyobrazují romantičnost. Síla děje zase tragédii života a jistou bezradnost. Hrdinka příběhu musí hodně obětovat, aby se vymanila nebezpečí, které na ní číhá v civilizaci ničené fašisty. Vyprávění probíhá až poeticky, nikam nespěchá a dává všemu velký prostor, což dává výšku kvalitě. Nominace na Oskara jistě zasloužené.
Pete69
Pete69
31 382 bodů
7
Želary jsou za mě právem považovány ze jeden z nejlepších snímků posledních dvaceti let, na mě je to moc depresivní, jinak bych šel s hodnocením výše. Aňa Geislerová a jeden z jejich nejlepších hereckých výkonů, je to autentické, surové i syrové.. moc dobrá práce.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 408 bodů
6
Mrzí mě, že žádný z motivů není dotažen do konce, vygradován ani pořádně podán. Potenciál pak přichází zcela vniveč. A je to velká škoda.

Dodatečné informace

Původní název:
Želary (více)
  • Česká republika Želary
  • Česká republika Zelary
Premiéra v ČR:
14. 7. 2000
Země původu:
Česká republika, Slovenská republika, Rakousko
Knižní předloha:
Čeština:
Želary je dostupný s českými titulky a českým dabingem

Podobné


Powered byJustWatch