Režisér Östlund natočil po Čtverci Trojúhelník a obdržel za něj druhou Zlatou palmu. Do českých kin ho doprovodí nová císařovna Sissi

Režisér Östlund natočil po Čtverci Trojúhelník a obdržel za něj druhou Zlatou palmu. Do českých kin ho doprovodí nová císařovna Sissi
Vicky Krieps jako císařovna Sissi ve snímku Corsage. | Festival de Cannes
Trojúhelník smutku
Trojúhelník smutku | Tobias Henriksson
Aerofilms uvede hned šest snímků z filmového festivalu v Cannes včetně držitele Zlaté palmy, nového snímku Rubena Östlunda Triangle of Sadness. Autor v roce 2017 uspěl v Cannes se Čtvercem, i ve své novince se věnuje společenské satiře, když do hlavních rolí staví zbohatlíky, kteří ztroskotají na opuštěném ostrově a před smrtí hladem je zachrání uklízečka.
Wei Tang, Hae-il Park
Podezřelá | CJ Entertainment
Do českých kin se podívá též jihokorejský thriller s romantickými prvky proslulého autora Parka Chan-wooka Decision to Leave (obdržel cenu za režii). Autor Komorné (2016) a kultovního Old Boye (2003) se vrací s mysteriózní kriminální romancí. V té se policejní vyšetřovatel vydává do hor, kde za neobvyklých okolností zemřel muž. Z vraždy podezřívá manželku zesnulého, žena ho však postupem času začne přitahovat a situace se značně zkomplikuje.
Aerofilms uvede do české distribuce též drama Eight Mountains (Velká cena poroty) režisérů Felixe van Groeningena (Beautiful Boy, Belgica) a Charlotte Vandermeersch. Snímek sleduje osudy dvojice italských chlapců, kteří vyrůstají a dospívají v odlehlé alpské vesnici a v okolních horách. Následně se jejich cesty rozcházejí a po několika dekádách se zase spojují. Dojemné drama staví do hlavní role kromě dvojice chlapců a později mužů též impozantní hory.
Do českých kin se podívá i horor Men pojednávající o vdově, které se zdají noční můry plné mužů. Ve filmu scenáristy a režiséra Alexe Garlanda (Annihilation, Ex Machina) září Jessie Buckley (Černobyl, Taboo).
cisarovna-sissi-dostala-novy-filmovy-pribeh-reziser-ostlund-natocil-po-ctverci-trojuhelnik-a-obdrzel-za-nej-druhou-zlatou-palmu-snimky-z-cannes-zamiri-do-ceskych-kin-1
Corsage | Festival de Cannes
Herečka Vicky Krieps (Nit z přízraků, Čas) ztvárnila císařovnu Sissi ve snímku Corsage a obdržela za to v sekci Un certain regard cenu za nejlepší herecký výkon. I tento snímek do českých kin uvede Aerofilms.
V zimě se dočkají i děti, pro které bude určený animovaný snímek Mikulášovy patálie, inspirovaný stejnojmennou populární knihou, jež byla předtím již několikrát zadaptovaná do hrané filmové podoby.
Blízko
Blízko | Lumière
Velkou cenu poroty v Cannes získalo intimní drama Close. Snímek si vysloužil nadšené ohlasy díky tématu dojemného přátelství, civilnosti a empatie. Film Lukase Dhonta uvede do českých kin distribuční společnost Artcam Films, která si snímek vyhlédla ještě před projekcí v Cannes především kvůli režisérovi, jehož předchozí film Dívka (2018) si z festivalu odnesl Zlatou kameru, na Evropských cenách se stal objevem roku a uspěl například také na festivalu v San Sebastiánu.
Hvězdy v poledne
The Stars at Noon | A24
Distribuční společnost Film Europe do českých kin zařadí hned čtyři snímky z Cannes. Film Stars at Noon režisérky Claire Denis (Parchanti spí dobře) byl na festivalu oceněný Velkou cenou poroty. Pojednává o byznysmenovi a americké novinářce, kteří zažívají romanci na půdě jihoamerického státu Nikaragua v době, kdy zde v 80. letech probíhaly občanské nepokoje.
Drama Holy Spider bylo oceněno v kategorii nejlepší herečka. Sošku si odnesla Zar Amir Ebrahimi, která ztvárnila novinářku vyšetřující tajemné vraždy prostitutek.
Švédský autor Tarik Saleh obdržel cenu za nejlepší scénář k filmu Boy from Heaven. Snímek pojednává o Adaomovi, synovi rybáře, jemuž se naskytne možnost studovat na prestižní škole v Káhiře, epicentru sunnitského islámu. Krátce po příjezdu do hlavního města Egypta umírá nejvyšší představený školy, velký imám, a Adam sleduje napětí mezi egyptskými věřícími a politickými elitami.
Tori et Lokita
Tori et Lokita | Diaphana Distribution
Speciální Cenu obdrželi na letošním canneském festivalu bratři Dardennové za snímek Tori a Lokita. Slavní a festivalovými porotami i publikem milovaní bratři Dardennovi přišli s dramatem z prostředí současné Belgie a do hlavních rolí obsadili malého chlapce a dospívající dívku, která přicestovala z Afriky. Snímek pojednává o mimořádném přátelství a složitostech exilu.
Přesná data tuzemských premiér zatím distribuční společnosti neoznámily.