Blízko

80%
Blízko

Chlapci Léo a Rémi společně sdílí celý život, prožívají klíčové životní okamžiky a jejich silné přátelství je středem jejich světa. S přibývajícím věkem však začínají přemýšlet o tom, co jejich vztah znamená. Jedná se o přátelství? Lásku? Či něco úplně jiného? Po letních prázdninách jsou konfrontování s posměšnými výroky spolužáků, což v Leovi zasadí značné pochybnosti a chlapecký vztah je poznamenán trhlinami. Neúprosné strasti dospívání a setkání s dospělým světem režisér podává intimní a citlivou optikou, čímž tvoří emocionálně intenzivní portrét křehkého přátelství. 




Recenze: Blízko

Kinobox.cz
70%

Poklidně plynoucí tempo doplňuje lyrická hudba klasického ražení a poetické záběry na květinovou farmu a přírodu, bytové interiéry či záběry z hokejových utkání. Estetika je místy na hranici kýče, ale nikdy ji nepřekročí a odráží emoce ústředních postav, které si idealizují svět a řadu okamžiků by si přáli navždycky zmrazit, uchovat ve vzpomínkách. Navíc je občerstvující sledovat artový snímek, který ve svém vizuálním pojetí hraje pozitivními barvami, ačkoli hrdinové řeší řadu životních těžkostí.


Pete69
Pete69
29 697 bodů
8
Hodně zajímavý film mladého režiséra, který asi bude mít ve své hlavě trošku složito, nebo chmurno. Příběh je to silný a hlavně mrazivě zpracovaný, je to skoro jako skandinávská tvorba.. Hudba skvěle zvolená, film je úsporný na slova, přesto velmi výmluvný. Smekám před mladým hercem, který svým výrazem, mimikou, pohledy dokonale zahrál své pocity a beznaděj. Moc pěkné.
hrumsrt
hrumsrt
9 279 bodů
4
Festivalovka o dvojici kamarádů, kteří se na sebe tak navázali, že se z nich stalo něco více, pro někoho bratři pro jiné malý začínající homosexuálové.. Na můj vkus ubrečené a skrytě o hlubokém jedinečném vztahu, který mě ale vlastně míjí.. Pomalé stažené drama, jaké sice svým vývojem překvapí, ale k zábavě to má daleko. A co hůř, jakoby někdo říkal, kdy má divák brečet.. I děti mají právo volby, ať si milují koho chtějí, obzvlášť když to tak jen vypadá.. Ukázka boření společenských konvencí v té nejutahanější možné podobě.. Celkem jsem trpěl. 40%
marie-kolarova
marie-kolarova
2 823 bodů
7.5
Emocionální, křehké, zranitelné, stejně jako je onen věku opouštění dětství a prvních lásek. Dokud je všichni brali jako dva nerozlučné kamarády, byli šťastni. S prvními dotazy přišly první pochybnosti a snaha skrývat city. Pochybnosti, útěk, zranění. Druhá polovina výborně ilustruje, jak Léo utíká před sebou a urputně v sobě dusí žal a pochyby. Bolestná poezie v letním zářivých barvách.


Dodatečné informace

Původní název:
Close (více)
  • Francie Blízko
  • Francie Close
Premiéra v ČR:
5. 1. 2023
Distributor:
Artcam Films
Země původu:
Francie, Belgie, Nizozemí
Tržby:
3,13 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Blízko je dostupný s českými titulky

Podobné