Jan Stehlík

Jan Stehlík

Autor

Články autora

  1. Nejlepší seriály startující v prosinci 2017
    Seriály8. 12. 2017
    Nejlepší seriály startující v prosinci 2017

    Ačkoli se může zdát, že konec roku není pro seriálovou tvorbu úplně nejšťastnějším startovním měsícem, nenechte se mýlit. I v prosinci zaklekly nebo zakleknou do startovacích bloků pozornosti hodné novinky. Některé z nich už proběhly cílovou páskou a jejich hodnocení není vůbec špatné. Takže teorie, že to nejhorší z televizních seriálových formátů se nasazuje koncem roku, už dávno neplatí. Dodejme, že v prosinci startují i nové sezóny jiných úspěšných seriálů (Peaky Blinders – Gangy z Birminghamu, The Crown).

  2. Jiří Kodet: "Komunisti byli lháři a podvodníci"
    Téma6. 12. 2017
    Jiří Kodet: "Komunisti byli lháři a podvodníci"

    Jeden z nejosobitějších a nezaměnitelných herců své generace by dnes oslavil 80. narozeniny. Pochopitelně, že většina z nás si jej pamatuje z role excentrického otce Krause z Pelíšků tvůrčí dvojice Hřebejk-Jarchovský. Jiří Kodet má ovšem ve své filmografii čítající neskutečných 200 snímků celou řadu jiných skvělých filmů.

  3. Režisér X-menů dostal v polovině natáčení velkofilmu o skupině Queen padáka
    Filmy6. 12. 2017
    Režisér X-menů dostal v polovině natáčení velkofilmu o skupině Queen padáka

    Ano, i takové věci se dějí. Ovšem pro ty, co vidí pod hollywoodskou pokličku a s ohledem na to, jak to momentálně v hollywoodském kotli vře, nejde zase až tak o překvapivou zprávu. Režisér Bryan Singer je pověstný, že s ním na place prostě problémy jsou. Ovšem někdy má rčení čeho je moc, toho je příliš nejen formu hollywoodské šeptandy, ale i šokující konsekvence.

  4. Recenze: Godless – westernová minisérie, kde mužům není hanba střílet do žen a naopak
    Seriály2. 12. 2017
    Recenze: Godless – westernová minisérie, kde mužům není hanba střílet do žen a naopak

    O tom, že western je v současnosti stejně živý žánr asi jako latina v hovorovém jazyce, už se mluví dlouho. Až příliš dlouho. Tudíž to s tím mrtvým žánrem nebude zase až tak horké. Westerny – ať už komerčně úspěšné nebo propadáky – se točí prakticky každý rok a rostoucí zájem o seriály tento žánr rozhodně nevynechává.

  5. Je nový Pán prstenů šílená dohoda za šílené peníze? Víme, za kolik
    Filmy15. 11. 2017
    Je nový Pán prstenů šílená dohoda za šílené peníze? Víme, za kolik

    Ano, je to jisté, opět vstoupíme do Středozemě a Mordoru a pokud to Amazon neomrzí, může nás seriálem z nejslavnější literární fantasy krmit prakticky po zbytek našich životů. Co je nyní jisté a co se ví?

  6. Nové důkazy o sexuchtivém a především mocném producentovi Hollywoodu
    Téma7. 11. 2017
    Nové důkazy o sexuchtivém a především mocném producentovi Hollywoodu

    O tom, že vlivný americký producent Harvey Weinstein spustil mimořádně silnou lavinu, která po léta ukrývala nespočetná obtěžování a někdy i znásilnění v americkém filmovém průmyslu, už se napsalo skutečně dost a dost. Že se ovšem o jeho případu zdaleka neřeklo vše, dokazuje investigativní reportáž, kterou otiskl 6. listopadu americký časopis New Yorker. Fakta v něm uvedená vyrážejí dech.

  7. Recenze: Mindhunter - mistr temnoty vstoupil do světa seriálů
    Seriály26. 10. 2017
    Recenze: Mindhunter - mistr temnoty vstoupil do světa seriálů

    V říjnu spustil Netflix dlouho očekávaný seriál, s nímž bylo spojeno další velké jméno světové kinematografie, a to autora filmů Klub rváčů, Sedm nebo Zodiac – režiséra Davida Finchera. A jak je na Netflixu zvykem - měli jsme možnost se na seriál podívat bez týdenních odstupů.

  8. GLOSA: Blade Runner 2049: Sní androidi česnečku?
    Filmy11. 10. 2017
    GLOSA: Blade Runner 2049: Sní androidi česnečku?

    Už není pochyb o tom, že volné pokračování kultovní klasiky Blade Runner (1982) diverzifikovalo značnou část publika. Jedni jsou hluboce pohnuti, druhé film baví asi jako pohled do prázdné myčky na nádobí (ovšem v expozici Guggenheimova muzea moderního umění). V nejhorším případě si prožitek z kina bere divák ještě osobněji a připadá si podvedený.

  9. Květa Fialová – dosud nepublikované odpovědi
    Rozhovory5. 10. 2017
    Květa Fialová – dosud nepublikované odpovědi

    S herečkou Květou Fialovou jsme natáčeli rozhovor pro cyklus České televize Tváře českého filmu (2002), který mapoval československou kinematografii z hlediska žánrů a vypovídala v něm prakticky celá polistopadová kinematografická špička. Z rozsáhlých rozhovorů byla z pochopitelných důvodů použita pouze část. Proto k poslednímu rozloučení s herečkou Květou Fialovou nabízíme i několik dosud nepoužitých odpovědí.

  10. Nejočekávanější premiérové seriály roku 2017? Které jste viděli?
    Seriály17. 9. 2017
    Nejočekávanější premiérové seriály roku 2017? Které jste viděli?

    Tento rok nás provází třaskavá nálož mnoha pokračování již rozjetých seriálů, ale my se podíváme na úplné premiéry, první sezóny, do kterých producenti vrazili nemalé prostředky s vidinou, že po první sérii budou minimálně dvě další. Bez seriálů zkrátka jako by svět ani nebyl. Seznam i třeba jen pouze premiérových seriálů by byl značně dlouhý, tudíž nabízíme ty, u nichž se přívlastek nejočekávanější týkal premiérových dílů, které už jsou upečené, posypané cukrem a jen čekali na to, jak poletí z pekárny na vaše stoly a podle nás stojí za to.

  11. Recenze: Seriál Twin Peaks – co všechno jste chtěli vědět o pravé podstatě zla
    Seriály5. 9. 2017
    Recenze: Seriál Twin Peaks – co všechno jste chtěli vědět o pravé podstatě zla

    David Lynch nám nabídl zhruba osmnáct hodin osobité vize o střetu dobra se zlem a to formou, která jaksi nesouznívá s představou, že si u toho budete smažit vajíčka nebo vytahovat psovi klíště. Je to sledování díla na plný úvazek a čím více pozornosti a přemýšlení vydáte, tím opulentnější zážitek vás čeká.

  12. Nejlepší filmy o válce v Iráku
    Téma29. 8. 2017
    Nejlepší filmy o válce v Iráku

    Může se zdát, že to bylo předevčírem, ale faktem je, že od chvíle, kdy američtí mariňáci naskákali do letadel směr Bagdád, uplynula už hezká řádka let (2003). Tudíž v Americe veleúspěšný snímek Clinta Eastwooda „Americký sniper“ není výjimečným nebo ojedinělým filmem, který reflektuje další z válečných konfliktů, jehož se stali Američané součástí zásluhou politicko-ekonomického rozhodnutí. Vzniklo jich dokonce tolik, že není od věci hovořit o podobném traumatu, jaký zažili po válce ve Vietnamu. Jak by podle nás vypadala top-ten nejzdařilejších filmů o válce v Iráku, případně o jejích důsledcích?

  13. Finále Hry o trůny se blíží – kdo vypadne z kola ven?
    Seriály26. 8. 2017
    Finále Hry o trůny se blíží – kdo vypadne z kola ven?

    Finále sedmé řady Hry o trůny, nejsledovanějšího seriálu v dosavadní historii stanice HBO, je na dohled a všichni, kdo patří do obřího fandomu tohoto fantasy seriálu, jsou napnutí (ať už natěšení nebo v obavách), co nám poslední díl nadělí. Kdo z hrdinů seriálu půjde i do poslední sezóny a kdo naopak do kytek?

  14. Nová řada seriálu Twin Peaks se blíží do poloviny a divák už teď neví, jak zavřít spadlou bradu
    Seriály28. 6. 2017
    Nová řada seriálu Twin Peaks se blíží do poloviny a divák už teď neví, jak zavřít spadlou bradu

    Po osmé epizodě nejočekávanějšího seriálu roku už není pochyb o tom, že příznivci poetiky režiséra Davida Lynche si libují. Což ovšem neznamená, že dostali přesně to, co čekali.

  15. První dojem: Twin Peaks (2017)
    Seriály25. 5. 2017
    První dojem: Twin Peaks (2017)

    Pokud bych měl odvysílané díly třetí série kultovního seriálu Davida Lynche „Twin Peaks“ přirovnat k některému z jeho filmů, pak má mírou temnoty a obtížnosti dešifrovat obsah asi nejblíž k Lost Highway (1997), možná nejkontroverznějšímu filmovému dílu své doby.