Jan Stehlík

Jan Stehlík

Autor

Články autora

  1. O čem bude 3. řada seriálu Twin Peaks? Nikdo netuší
    Seriály14. 5. 2017
    O čem bude 3. řada seriálu Twin Peaks? Nikdo netuší

    Seriál Městečko Twin Peaks byl v době svého uvedení něco jako zjevení, takový malý zázrak. Troufnu si tvrdit a jistě nebudu sám, že svým postmoderním pojetím výrazně předběhl dobu, a to mimo jiné i faktem, že se jednalo o dílo určené pro televizní médium.

  2. Glosa: Rodinný film aneb pes, který u toho zvracel
    Téma17. 4. 2017
    Glosa: Rodinný film aneb pes, který u toho zvracel

    Rodinný film jsem v kině nestihl. Takže jsme si ho dali o velikonoční neděli v ČT. Nechci se pouštět do hodnocení filmu. To udělali již dávno jiní a jistě lépe, než bych to zvládl já. To, co mi ovšem utkvělo v paměti a mám potřebu o tom napsat pár odstavců, je pes (ve filmu se jmenuje Otto). Každý, kdo se pohybuje kolem filmu ví, co to znamená natáčet se zvířaty. A tenhle pes, řekněme si to na rovinu, když už to filmové publicisty nijak zvlášť nezajímá, nebo se podobně jako Brian Singer na jednom zahraničním festivalu dojímají nad mimořádně kvalitním hereckým výkonem zvířete, tak tenhle pes jménem Otto dostal fakt zabrat.

  3. Recenze: Sedmilhářky, co zase až tolik nelžou
    Seriály6. 4. 2017
    Recenze: Sedmilhářky, co zase až tolik nelžou

    Sedmidílná minisérie, kterou nedávno odvysílala HBO, očividně podle recenzí a diskusí na sociálních sítích naplnila divácká očekávání. Vzhledem k pečlivé dramaturgii HBO a mimořádné píli tvůrců při vývoji projektu (podložené dostatkem času a peněz), se vlastně není co divit. Sedmilhářky fungují jako švýcarské hodinky.

  4. Recenze: Legion - seriál, který stejně jako sovy není tím, čím se zdá být
    Seriály1. 4. 2017
    Recenze: Legion - seriál, který stejně jako sovy není tím, čím se zdá být

    V druhé polovině května se na americké stanici Showtime rozběhne patrně nejočekávanější televizní seriál tohoto roku – volné pokračování kultovního Městečka Twin Peaks. Ti, co viděli původní dvě série, by měli nyní zpozornět. Stanice FX totiž poslala do éteru něco, co by mohlo pamětníkům vyvolat vzpomínky na doby, kdy ještě nebylo LSD na seznamu zakázaných halucinogenů. Anebo evokovat jisté části poetiky zmíněného seriálu Davida Lynche. Každopádně se mluví o nejlepším seriálu, co se podle marvelovských komiksů kdy natočil.

  5. Glosa: Český lev má po galavečeru blbou náladu aneb Není premča jako premča
    Festivaly a ceny6. 3. 2017
    Glosa: Český lev má po galavečeru blbou náladu aneb Není premča jako premča

    O letošních Českých lvech, nikoli bezdůvodně přezdívaných Reklama-na-film-který-teprve-uvidíte, se toho napsalo překvapivě možná více, než o čerstvém historickém mezníku omylů při vyhlašování cen Americké akademie (a to i na těchto webových stránkách). A u akademie, tedy té české, bych nyní rád na chvilku přibrzdil.

  6. Za trapas na Oscarech může nutkavá potřeba sebeprezentace (a sexappeal Emmy Stone)
    Festivaly a ceny2. 3. 2017
    Za trapas na Oscarech může nutkavá potřeba sebeprezentace (a sexappeal Emmy Stone)

    Oukej, už všichni víme, jak to na Oscarech bylo, a ani ty nejtvrdohlavější paranoikové a ultra-ambiciózní pisálkové si netroufli vylézt s konspirativní teorií, že tenhle trapas byl dopředu připravený. Což jen potvrzuje, že šlo o průser sice kolosálních rozměrů, nicméně s prvky formanovského komična á la rozkradená tombola na hasičském bále. Tak si jen shrňme výsledky vyšetřování.

  7. První dojem: Legion – seriál o mutantovi nebo o kom vlastně?
    Seriály21. 2. 2017
    První dojem: Legion – seriál o mutantovi nebo o kom vlastně?

    Legion, kterou od února vysílá americká stanice FX, má svou předlohu v marvelovském komiksu. Hlavní hrdina příběhu David Haller (Dan Stevens) je skutečně případ pro doktora Chocholouška. Je to fešák, to se musí nechat, dokonce i ta šílená teplákovka na psychně ala Dukla Praha mu sluší.

  8. První dojmy: Seriálová událost „Taboo“ má za sebou úvodní epizodu
    Seriály9. 1. 2017
    První dojmy: Seriálová událost „Taboo“ má za sebou úvodní epizodu

    Osmidílný seriál Taboo vznikl v koprodukci britské BBC a americké stanice FX a upřímně přiznávám, těšil jsem se. Už v době, kdy bylo oznámeno, že se pracuje na vývoji scénáře, televizní mediátoři i prostí, avšak zanícení fanoušci minisérií (k nimž se řadím) zpozorněli. Scénář totiž vznikal v hlavě Stevena Knighta (Východní přísliby, seriál Peaky Blinders) a bylo jasné, že jedním z producentů, ale hlavně představitelem hlavní role bude herec Tom Hardy.

  9. Vizionáři a laskavci. Projekty s portréty lidí, co mění svět
    Téma11. 12. 2016
    Vizionáři a laskavci. Projekty s portréty lidí, co mění svět

    Tvrzení, že kdo není na netu, neexistuje, už dávno není přehnanou nadsázkou. A ti, co vytvářejí mediální a audiovizuální obrazy toho, co by vás mělo (co vás musí!) bavit, se předhánějí v hledání dosud neviděného, neslyšeného, zcela zásadně šokujícího, zábavného... Hlavně, aby se neklikalo někam jinam, když chceme, aby toto bylo vámi shlédnuto, sdíleno, lajknuto a nevr evr zapomenuto. Jsou ovšem audiovizuální projekty, které neaspirují na to, aby diváka strhly šokem, negativitou, lacinou podbízivkou.

  10. Nejlepší seriály roku 2016? Záleží na tom, kdo se dívá a kolik jich viděl
    Seriály19. 11. 2016
    Nejlepší seriály roku 2016? Záleží na tom, kdo se dívá a kolik jich viděl

    Na níže uvedené jsem se díval já a troufnu se přiznat, že vzhledem k celkovému množství seriálové produkce jsem jich moc neviděl. Chtěl jsem původně napsat článek o tom, které seriály byly v letošním roce nejlépe hodnocenými, což je většinou výsledek nějakého brutálního průsečíku často i diametrálně odlišných názorů. A navíc psát o nejlepších seriálech obsahuje logický předpoklad, že pisatel všechny seriály viděl. Já viděl jen odštěpek toho, co jsem vidět chtěl. Tudíž jsem se rozhodl pro vlastní desítku. Desítku seriálů a minisérií, které splnily základní kritéria – nenudit, neuspat, natěšit na další díl, případně další sezónu, eventuálně porovnávat s tou předchozí.

  11. Zdá se, že Hillary Clintonová to má sečtené. Donalda Trumpa podpořil Chuck Norris.
    Téma7. 11. 2016
    Zdá se, že Hillary Clintonová to má sečtené. Donalda Trumpa podpořil Chuck Norris.

    V prezidentské kampani, která momentálně kulminuje ve Spojených státech, už své jasné sympatie či antipatie vyjádřila celá řada celebrit. Zatímco Robert De Niro se nijak nerozpakuje nazvat Trumpa idiotem a prasetem, svou podporu Trumpovi vyjádřil například režisér, herec a producent Clint Eastwood a celá řada dalších celebrit.

  12. Herci Vojta Dyk a Jiří Bartoška vyzývají k občanskému neklidu. Bude výzva vyslyšena?
    Téma1. 11. 2016
    Herci Vojta Dyk a Jiří Bartoška vyzývají k občanskému neklidu. Bude výzva vyslyšena?

    V den státního svátku – 28. října 2016 – se na internetové stránce holešovického kulturního centra La Fabrika objevilo video, v němž herci Vojta Dyk a Jiří Bartoška vyzývají všechny spoluobčany k tomu, aby nebyli lhostejní k poměrně očividně rostoucí prolhanosti české politické reprezentace a jejího úprku od ideálů demokracie a neblahého vlivu této tendence mnohé spoluobčany.

  13. Za 40 000 dolarů byste mohli ve Westworldu dělat i to, co se teď bojíte vyslovit
    Seriály31. 10. 2016
    Za 40 000 dolarů byste mohli ve Westworldu dělat i to, co se teď bojíte vyslovit

    O novém televizním seriálu stanice HBO Westworld se na podzim letošního roku hovořilo jako o možná nejdůležitější programové výplni období, než do éteru znovu vyrazí hlavní seriálová flotila stanice, tj. Hra o trůny. Přirovnávat Westworld ke Hře o trůny ovšem není cílem tohoto článku. Do toho ať se pustí jiní odvážlivci.

  14. Nejočekávanější pohádky a fantasy roku 2016
    Téma16. 4. 2016
    Nejočekávanější pohádky a fantasy roku 2016

    Z naší desítky nejočekávanějších titulů tentokrát vynecháme každoroční výživnou marvelovskou zásilku, z níž by se většina titulů do žánru fantasy dala zařadit (X-Meni, Avangers nebo očekávaný Doctor Strange). Stejně tak filmy, které jsou stoprocentně animované, ty si necháme na jindy. A zaměřme se na poměrně početný zbytek. Tedy hrané nebo kombinované pohádky nebo ryzí fantasy, v některých případech vysloveně dětem nepřístupné. Všechny mají u nás premiéru, tak se podívejme, jak půjdou za sebou.

  15. Nejočekávanější sci-fi filmy roku 2016
    Téma19. 3. 2016
    Nejočekávanější sci-fi filmy roku 2016

    Zatímco rok 2015 byl z hlediska žánru sci-fi zcela jednoznačně ve znamení nových Star Wars, letošek už tak jednoznačný highlight nemá. Což ovšem neznamená, že by se tvůrci žánru flákali. Vynechme velmi očekávanou herní adaptaci Assassin Creed nebo Warcraft : První střet a podívejme se desítku nejočekávanějších letošních filmů, které patří bez diskuse do žánru sci-fi.