Jan Stehlík

Jan Stehlík

Autor

Články autora

  1. Walking Dead / Živí mrtví – 5. sezóna. Úvod jako výstřel z Darylovy kuše.
    Seriály10. 12. 2014
    Walking Dead / Živí mrtví – 5. sezóna. Úvod jako výstřel z Darylovy kuše.

    Premiérový díl páté sezóny seriálu, který se stal nezpochybnitelným fenoménem televizní seriálové tvorby, vidělo přes 17 miliónů diváků. To je číslo, které domovskou televizní stanici AMC rázem vystřelilo do rekordních sfér, kde bouchá šampaňské a navyšují se honoráře. Ti, co viděli vstupní díl páté série, se ostatně nijak nediví. Byl to nefalšovaný mazec.

  2. Slavný agent Smith z Matrixu a Elrond z Pána prstenů se podělil o své myšlenky
    Téma9. 12. 2014
    Slavný agent Smith z Matrixu a Elrond z Pána prstenů se podělil o své myšlenky

    Server britského deníku Guardian nabídl svým čtenářům pozoruhodné myšlenky a názory jednoho z nejvýraznějších herců, nezřídka označovaného jako Australana. Pravdou je, že se narodil v africké Nigérii a s rodiči většinu dětství strávil cestováním mezi Afrikou, Albionem a Austrálií. Podívejme se, co na sebe slavný herec prozradil.

  3. I muži mají své dny. Ale proč to dostali právě Filip a Robert?
    Téma8. 11. 2014
    I muži mají své dny. Ale proč to dostali právě Filip a Robert?

    Vzhledem k tomu, že (vpravdě zasloužený) rozruch kolem udílení Medailí za zásluhy nijak neutichá a pravděpodobně bude kulminovat pouličními boji 17. listopadu, rekapitulujme, cože se to vlastně stalo. Dvěma filmařům středního věku – Filipu Renčovi a Robertu Sedláčkovi – byly uděleny Medaile za zásluhy. Nedalo mi to, abych se nepodíval, co se za tím vágním názvem metálu skrývá.

  4. Státní vyznamenání filmařům aneb Rebelové v akci
    Téma29. 10. 2014
    Státní vyznamenání filmařům aneb Rebelové v akci

    Ve státní svátek se na Pražském hradě udílela z rukou prezidenta republiky všelijaká vyznamenání, medaile a řády. Ani filmaři nepřišli zkrátka. Tentokrát jimi byli režiséři Filip Renč a Robert Sedláček. K malé úvaze mě vede tweet odeslaný publicistou a politickým komentátorem Jindřichem Šídlem chvíli poté, co se na fleecu Roberta Sedláčka zaskvělo vyznamenání za zásluhy v oblasti umění. Tweet zněl: „Historický moment, první předání státního vyznamenání teplákové bundě.“

  5. TOP 10: Nejlepší filmy Keanu Reevese
    Téma21. 10. 2014
    TOP 10: Nejlepší filmy Keanu Reevese

    Zdá se, že Keanu Reeves po ne příliš úspěšném projektu 47 Róninů opět zvedne svoje akcie akční peckou John Wick. V září tento rodák z Libanonu oslavil padesátiny a to možná stojí za malou rekapitulaci toho, které snímky patří v bohaté hercově filmografii k těm nejlepším. Pokusme se je seřadit podle roku vzniku a sestavit Reevesovu Top Ten.

  6. 500 kritiků z celého světa určilo nejlepší nezávislé filmy roku 2014
    Téma12. 10. 2014
    500 kritiků z celého světa určilo nejlepší nezávislé filmy roku 2014

    S blížícím se koncem roku se pozvolna blíží různé rekapitulace a vyhlašování nejlepších filmů. Americký server indiewire.com, zaměřený na filmovou nezávislou scénu, vytvořil na základě hodnocení 500 kritiků seznam 60 nejlépe hodnocených filmů z nezávislých produkcí. Nabízíme vám z něj první desítku.

  7. Režisér za mřížemi. Tvrdá připomínka toho, co je totalitní režim.
    Téma8. 10. 2014
    Režisér za mřížemi. Tvrdá připomínka toho, co je totalitní režim.

    Nejen pro české filmaře je případ ukrajinského režiséra Olega Sentsova mrazivým mementem. Ačkoli mnozí z domácích filmových tvůrců v době komunistické totality vzdorovali režimu, dnes si jen těžko dokáží představit, že by jim za občanský postoj hrozilo dvacet let tvrdého žaláře. Talentovaný režisér nyní této hrozbě čelí.

  8. Dobyvatelé ztracené archy jako němý černobílý film? Proč ne!
    Filmy25. 9. 2014
    Dobyvatelé ztracené archy jako němý černobílý film? Proč ne!

    Pokud režisér Steven Soderbergh prohlásil, že už nebude natáčet celovečerní filmy, zjevně to neznamená, že ho audiovizuální respective filmový svět přestal zajímat. Momentálně dal zcela „nový“ kabát klasice dobrodružného žánru – Dobyvatelům ztracené archy Stevena Spielberga.

  9. Amazon opět nabízí piloty seriálů a diváci rozhodnou!
    Seriály6. 9. 2014
    Amazon opět nabízí piloty seriálů a diváci rozhodnou!

    O tom, že se televize pozvolna přesunuje na internet, či spíše dochází k boomu internetem placených televizních služeb už nelze pochybovat. Klasické kabelovky a satelitní televizní stanice tak mají konkurenta, který má prostředky a myslí to zatraceně vážně.

  10. Recenze: Southcliffe - britský seriál, který se umí zarýt pod kůži
    Recenze29. 8. 2014
    Recenze: Southcliffe - britský seriál, který se umí zarýt pod kůži

    O tom, že seriály z produkce BBC patří na evropském kontinentu k absolutní a neotřesitelné špičce, asi nikdo nepochybuje. I český divák má možnost některé ze skvostů posledních let sledovat na veřejnoprávní televizi. Například svébytná aktualizace klasiky detektivního žánru Sherlock nebo cenami Emmy ověnčená již ve čtyřech sériích natočená dobovka Panství Downtown. V loňském roce se ale na albionských obrazovkách (v produkci Channel 4) zjevil mimořádný skvost mini-seriálové tvorby, který (zatím) zůstal českému divákovi zcela mimo dosah. Jeho titul zní Southcliffe.

  11. GLOSA: Robin Williams – muž, který připomněl sílu démona jménem „deprese“
    Filmy18. 8. 2014
    GLOSA: Robin Williams – muž, který připomněl sílu démona jménem „deprese“

    Nelze pochybovat o tom, že předčasná smrt Robina Williamse zasáhla více či méně všechny, kdo tohoto mimořádně talentovaného a laskavého herce znali. Ať už osobně nebo jen prostřednictvím jeho hereckého umění.

  12. David Lynch připravil pro fanoušky Twin Peaks Blu-ray hostinu!
    VOD11. 8. 2014
    David Lynch připravil pro fanoušky Twin Peaks Blu-ray hostinu!

    O tom, že seriál Twin Peaks režiséra temných zákoutí lidské duše je dnes už klasikou žánru, nikdo nepochybuje. Po čtvrtstoletí od seznámení s příběhem Laury Palmerové a vyšetřování její záhadné smrti čeká všechny vyznavače jeho poetiky nečekaný zákusek. Spíše dort.

  13. Recenze: Tom Hardy hodinu a půl v autě – odvážný film Locke, o jakém se nám může jen zdát
    Recenze6. 8. 2014
    Recenze: Tom Hardy hodinu a půl v autě – odvážný film Locke, o jakém se nám může jen zdát

    Britský scenárista a dnes již i režisér Steven Knight natočil film Locke, který má parametry multiuměleckého díla. Může být skvělou literární novelou, rozhlasovou, možná i divadelní hrou a asi jen málokdo by vsadil na to, že může být i mimořádným filmovým dílem. A právě tím nezpochybnitelně je.

  14. Recenze: The Raid 2 : Berandal – specialista proti klidu
    Recenze7. 7. 2014
    Recenze: The Raid 2 : Berandal – specialista proti klidu

    Pokud by se udělal žebříček vět, které zazněly z úst diváků po zhlédnutí volného pokračování úspěšné akční řežby Zátah (2011), patrně by zvítězily zvolací věty (Ty vole!), případně citoslovce (Ufff!). A pokud máte rádi filmy jako Kill Bill, Skrytá identita nebo Nelítostný souboj, nový snímek Garetha Evanse – The Raid 2 – bude brzy v tomto vašem klubu výjimečných.

  15. Íránská  filmařka odsouzena k pěti letům žaláře za "spolupráci s BBC"
    Filmy20. 6. 2014
    Íránská filmařka odsouzena k pěti letům žaláře za "spolupráci s BBC"

    Zatímco v Evropě se mnoha filmařům může o spolupráci s jednou z nejvyspělejších televizních společností jen zdát, v Íránu se na věc dívají poněkud jinak. Obzvlášť pokud s kamerou v ruce obnažujete totalitní praktiky režimu. Dokumentaristka Mahnaz Mohammadi dostala pořádný flastr.