Profilový obrázek

Kebabkony

Komentáře 18

Od nejnovějších
  1. Věc
    Věc (1982)
    10
    Mám hodinu po dokoukání a vůbec nechápu, jak jsem si tento snímek mohl nechat ujít, protože je to snad nejlepší horor, co jsem kdy viděl. Samotná VĚC je zde zpracovaná naprosto nechutně a na svojí dobu to vypadá nehorázně dobře. Dokonce i v roce 2023 to působí víc strašidelně než většina hororů. Atmosféra v tomto filmu je neuvěřitelná a krásně je zde vybudovaný pocit, že nikomu se nedá věřit. Hudba tomu všemu dodává ještě lepší zážitek. Tohle prostě nemá chybu a chci to vidět už znova.
  2. Strážci Galaxie: Volume 3
    Strážci Galaxie: Volume 3 (2023)
    9
    Trvalo to jenom 4 roky než nám Marvel, lépe řečeno James Gunn nadělil výborný film, protože podobné emoce jsem měl naposledy u Endgamu. Po posledních Avengerech Marvelu došel dech a neměl vůbec co nabídnout a to, co vycházelo potom byly splácaný kupy sraček, které mířily na dětský publikum, protože děti se smějí všemu i blbým vtipům. Ale Třetí strážci jsou přesně to rozloučení, které jsme všichni chtěli. Plno emocí, osmdesátkové hudby a skvělých vtipů. Hlavní příběh je rozdělený na dvě linie. Zatímco jedna je ta klasická běž tam a seber tohle a pak to ještě dvakrát opakuj. Ta druhá sleduje minulost Rocketa a ta se mi hrozně líbila, protože byla fakt silná a emotivní jak prase. Co si budem Rocketovi je zde věnováno více prostoru než v předešlých dílech a dozvíme o něm konečně něco víc. Ve finále je to fakt poctivý zakončení Strážců Galaxie. Opravdu jsem měl malé očekávání, protože laťka posledních filmů byla strašně nízko, ale zároveň jsem věřil Gunnovi, že to neposere. Už pár let si říkám, že prostě nejsem cílovka a jde to vidět. Tohle bude společně s Deadpoolem 3 poslední film od MCU, který jsem chtěl vidět.
  3. Elvis
    Elvis (2022)
    8
    Nejúspěšnější hudební sólový umělec všech dob, taktéž nazýván král rock ´n rollu se konečně dočkal kvalitního filmu, který je plný emocí, lásky, beznaděje a slávy. V rámci 160 minut tak film vypráví o poměrech v americké společnosti v 50-70 letech. Při každé příležitosti režisér používá archivní záběry, která dodávají svěžest a pohled na dobovou a moderní muziku. Což se mi upřímně nelíbilo, protože slyšet nějaký rap nebo dokonce eminema v tomto filmu, to se prostě nehodilo. Tom Hanks si zde na jedničku střihl roli záporáka Toma Parkera, který dělal Elvisovi manažera ovšem pěkně vychcaného a manipulativního. Skoro jsem Hankse ani nepoznal, protože maskéři odvedli sakra dobrou práci. A jaký je vůbec samotný Elvis Presley v podání né tak úplně známého herce Austina Butlera. Jedním slovem dechberoucí. Potom co jsem viděl ostatní kandidáty, mezi kterými byl Harry Styles nebo třeba Aaron Taylor - Johnson, tak Austin byla jasná trefa do černého a už teď doufám, že herec bude nominován na oscara, protože to co předvedl bylo neuvěřitelný a více dřiny v jednom filmu jsem nikdy neviděl a musel do toho dát všechno. Občas se mi stávalo, že jsem si nebyl jistý, jestli koukám na pravého Elvise nebo na herce. Každý pohyb i zpěv byl dokonale napodoben a fakt tleskám ještě jednou za to co tento poměrně mladý herec dokázal. Přesto, že můj hlavní music taste je heavy metal, tak tohoto umělce poslouchám už asi 4 roky a pořád mě nepřestává udivovat a bavit. To byl taky ten důvod proč mi při sledování ukápla slzička, ale to už u těchto filmů bývá. Tento pocit jsem třeba u Bohemian rhapsody nezažil, a to i přesto, že se jednalo o kvalitní počin, který bohužel si hodně věcí poupravil a nepůsobil pro mě tak smutným dojmem. Jediný mínus, co film má je občas nepřehlednost střihu a přechod do jiných lokací.
  4. Top Gun: Maverick
    Top Gun: Maverick (2022)
    10
    Nový Top Gun je jednoduše fenomenální a utkví mi v paměti na hodně dlouhou dobu. Už od první minuty, kdy startují F-18 na letadlové lodi, Tom Cruise jezdí na motorce nebo vzlet hypersonického letounu, tak se mi srolovaly ponožky a málem jsem se udusil popcornem. První díl mě nikdy moc nebavil i když jsem věděl, že to je klasika, která na svojí dobu je poměrně slušná jízda. Vždycky mi stačil film Žhavé výstřely s Charliem kokeš Sheenem. Věc, která se mi už dlouho u filmu nestala byla předpovídání scén. Já jsem prostě netušil co se jako má stát a to v roce 2022 je to docela vzácnost. Top Gun: Maverick je poctivý blockbuster, který se drží ve stylu 80-90 let a nemusí se zde používat zbytečné CGI nebo zelené plátno. Taky aby jo, když herci museli letět ve skutečných F-18 a zdolat přetížení až 10g. Nebál bych se říct, že po novém Batmanovi to je zatím nejlepší film roku a doufejme, že ho jistý film s modrými šmouly nepřekoná.
  5. Jan Žižka
    Jan Žižka (2022)
    6
    Jan Žižka neboli největší český vojevůdce, který nikdy nebyl poražen a přišel s defenzivní metodou vozové hradby se skoro po 70 letech vrací na filmová plátna, ovšem trochu v moderním pojetí. Už na začátku vám film sdělí, že se inspiruje skutečnými událostmi což je pravda, ale přesto musíme toto tvrzení brát s nadhledem. Ve skutečnosti film není historický, ale právě jenom inspirován historickými událostmi. Píši to proto, protože hodně lidí bude prskat, že tohle se nestalo, tuhle zbraň neměl a tak dále, ale o to právě jde. Spoustu věcí bylo pro tento film lehce změněno, aby se to hodilo pro potřeby hlavního příběhu. Teď k samotné recenzi. Film jako takový je fakt skvěle natočen. Panoráma našich luhů a hájů je dechberoucí a krásně to snímek nakopává. Hrady a města, které se zde taky najdou těm se nedá nic vytknout a celkově ponurá a nepříjemně temná atmosféra středověku by se tu dala krájet a je tu spoustu silných momentů. Akční scény jsou brutální a dobře zvládnuté, ale často jsem měl problém s close up scénami, kdy kamera byla tak blízko, že jsem nevěděl co se děje. I občas zběsilý střih mi zde docela vadil. Připadalo mi, že si střihač dal do nosánku snížek za doprovodu dubstepu. Problém u akční scén je, že nejlepší je v půlce filmu, ale ta ve finále je prostě slabá a nějak moc mě nebavila, protože nenabízela žádné taktické momenty. Z hlavních postav mě nejvíce bavil Žižka a hlavní záporák, ale zbylé postavy mi přišly strašně ploché a ve výsledku nezajímavé. Úplně jsem zapomněl na hudbu, která byla zvládnuta na jedničku. Jakožto film za půl miliardy jsem čekal trochu více, ale zároveň jsem byl i příjemně překvapen. Pokud se takové filmy budou natáčet častěji, tak to bude jenom dobře pro českou kinematografii. Tohle by měl vidět z povinnosti každý Čech. Za mě Petr Jákl odvedl skvělou práci a doufám, že v budoucnu přijde s něčím podobným.
  6. Avatar: The Way of Water
    Avatar: The Way of Water (2022)
    9
    Tak to máme konečně tady. Jeden z nejvýdělečnějších filmů se po dlouhých 13 letech konečně dočkal pokračování, ale stálo to čekání vůbec za to ? To si kurva pište, že jo. James Cameron opět dokázal posunout hranice CGI a motion capture na novou úroveň. Doslova teď Marvel brečí někde v rohu když vidí jak to vizuálně vypadá a já musím říct to samé je to prostě wow, sexy, dechberoucí a to jsem vynechal ještě spoustu další slov, které by popsali onen zážitek. Taky poprvé jsem v kině zaznamenal, že film neběží na pouhých 28 snímků za sekundu jako každý dnes vydaný film, ale dokonce bylo mnoho scén, prakticky každá druhá, které běželi ve 48 snímcích za sekundu a vypadalo to fakt krásně a plynule a dodávalo to ještě bohatší zážitek. Samotný film má něco přes 3 hodinky, které utečou jako voda. Teď bych se rád věnoval stručně, každé hodince. Samozřejmě bez spoileru. První hodina nám krásně zrekapituluje co se stalo a dá nám příjemný pocit nostalgie z prvního dílu. Navíc se zde setkáme se spoustou nových postav, které mě fakt bavili i když né všechny měli dostatek prostoru na větší představení, ale je to teprve druhý díl a už je v plánu dalších 5 pokračování. Takže není proč spěchat. Druhá hodina je za mě nejslabší a zároveň nejhezčí část druhého Avatara. Jak už z trailerů víme je tu nový kmen, zvířata, zvyky a tak dále, ale to hlavní proč je tento film takový skvost je voda. Jakmile se postavy poprvé potopí, tak koukáte s otevřenou pusou a říkáte si - Bože to vypadá tak božsky, proto je nutnost jít na 3D mimochodem. Je to největší tahoun celého snímku. Každá ryba, nějaké podvodní rostliny prostě všechno funguje jak by mělo a není to jenom na oko. Jde zde taky vidět, jaký má Cameron vztah ke zvířatům a celkově k přírodě. Finále je prostě kulervoucí a akční. Jednoduše takové jaké by si poctivý blockbuster zasloužil. Zde není co dodat. A jedna fatalitka je zde fakt ta třešnička na dortu. Film má bohužel aspoň pro mě pár problémů. Průběh děje je dosti podobný s jedničkou a to samé se dá říci o scénáři, který je fakt někdy debilně jednoduchej, ale funguje. Poslední věcí je jedna z postav a to konkrétně Spider, u kterého pořádně nechápete jeho rozhodnutí a jeho motivaci a celkově kam tato postava vůbec směřuje. Avatar: The Way of Water je naprosto nádherná podívaná a i přesto, že první díl je furt lepší tak ho určitě doporučuji každému, kdo chce vidět kvalitní sci fi a je nutností vidět ho v kině, protože jinak nezaručuji 100% zážitek. Už se nemohu dočkat na druhou projekci.
  7. Equalizer 3: Poslední kapitola
    Equalizer 3: Poslední kapitola (2023)
    6
    Zrovna když se film začne krásně budovat, tak z ničeho nic skončí a vy si v tu chvíli říkáte "To bylo kurva všechno?" Poslední kapitola dopadla asi nejhůř z celé trilogie, protože tu není žádný pořádný padouch a ani nápaditá akce až na tu počáteční. Jsem z tohoto všeho hodně zmatený. 70 % filmu je celkem koukatelných a postupně buduje hrozbu se kterou se Denzel Washington musí vypořádat. Ovšem 15 minut před koncem režisérovi došlo, že nemají asi prachy a proto uděláme pár vražd v baráku a happy end. Už asi po třetí tu řeším finále, protože to je tu hlavní problém. Je to uspěchané, nudné a to je konec recenze :D.
  8. Muž jménem Otto
    Muž jménem Otto (2022)
    9
    Tom Hanks opět předvádí naprosto skvělou práci s jeho mrzutou postavou, která mi hodně připomínala postavu z filmu Gran Torino, což je taky naprosto fantastický film. Nečekal jsem, že mě film natolik pobaví a i dojme. Postavy jsou skvěle napsané a jejich charakter se během filmu mění a tudíž nejsou generické a nudné. Hlavně Otto projde největší proměnou. Skvěle se zde taky hraje s vtipy a s dojemnými částmi, protože v jednu chvíli se smějete jak blázen a v druhé skoro brečíte a tahle kombinace skvěle funguje. Sice je hlavní děj hodně předvídatelný, ale to vůbec filmu neuškodí.
  9. Saw X
    Saw X (2023)
    8
    IT´S TIME TO PLAY A GAME! Tohle jsou slova, která vždy zahřejí na srdíčku stejně jako tento film. Už v pořadí desátý díl, který je ve skutečnosti dílem druhým. Nejedná se tudíž o pokračování, protože se tu vrací John Kramer, kterého tentokrát sledujeme jako hlavní postavu. Je tu i Amanda a taky skvělé kameo v podtitulcích. Opravdu jsem se bál, jak to celé dopadne, protože poslední tři filmy byly naprosto katastrofální, ale dopadlo to lépe než jsem vůbec čekal. Pasti tu jsou opět brutální a každá je originální. Nejsou tak přehnané jako v Saw 3D, což je jenom dobře. Finální twist je zase nečekaný a jak už je známo hraje tu známá skladba. Vztah Amandy a Johna je tu skvěle podán, protože jednoduše funguje. Největší problém filmu je délka, která je natažená až na 2 hodiny a to z desítky dělá nejdelší film ze série. Kvůli délce je první půlka hodně ukecaná, ale jakmile skončí, tak začínají jatka. Možná i těch pastí zde mohlo být víc, ale to bych chtěl asi moc. Kdo má rád uřezávání končetin jako řezník Krkovička tak zcela doporučuji.
  10. Sestra II
    Sestra II (2023)
    5
    Debilní jako jednička to rozhodně není, ale svoje problémy to má. Největší posun je u samotných jumpscaru. Jsou skvěle vybudované a třeba scéna s časákama je asi ta nejzajímavější. Dokonce i samotný Valak už jenom stupidně nestraší, ale je schopen někoho i zabít....konečně. Příběh je tu strašně generický a taky předvídatelný. Ten hlavní problém je konec. U něho jsem si říkal "to je ale pičovina moji hoši". Doslova Valak získá určitý předmět, který ho totálně posílí a je snad neporazitelný, ale režisér si řekl. Tak a jak ho porazíme? Ok, třeba skrz vzpomínky a budeme tomu říkat zázrak. Co to jako do prdele je. Místo toho, aby ten demon všechny přítomný roztrhal na cáry, tak ne. Jenom je budu šikanovat dokud mě neporazí. Aspoň, že jsem se bavil víc než u jedničky.
  11. Bod obnovy
    Bod obnovy (2023)
    7
    Fakt jsem překvapený jak to celé dopadlo. Sice se nejedná o dalšího Blade Runnera, ale na české poměry je to opravdu skvělé. Kompozice jednotlivých scén jako vystřižená ze zahraniční produkce a to, jak to celé vypadá je prostě nádhera. Chvíli jsem si říkal, jestli opravdu sleduji český film. S pouhými 60 miliony tvůrci dokázali něco, co třeba Žižka nedokázal a to překvapit a zaujmout. Samotný nápad bodu obnovy se mi fakt líbil. Občas je to možná trochu natahované a finální rozuzlení není tak wow, ale to jsou drobnosti. Víc takový filmů z české produkce prosím.
  12. Zabijáci rozkvetlého měsíce
    Zabijáci rozkvetlého měsíce (2023)
    8
    Už v pořadí druhé historické drama za tento rok a opět to dopadlo excelentně. Poslední film od Scorseseho, co jsem viděl byl Irčan a to pro mě byla vyloženě utahaná nuda. Zabijáci rozkvetlého měsíce jsou pravým opakem. Má to tři a půl hodiny a vše tu funguje. DiCaprio je skvělej. Spousta dalších postav tu má dostatek prostoru a dokážete si k nim vytvořit vztah. Řeší se tu nepříjemná témata a hudební podkres tomu dodává to pravé kouzlo. Snímek je hodně komplexní a proto nebude pro každého, ale mě sedl. Druhá třetina filmu je dle mého nejslabší část a taky se zbytečně táhne.
  13. John Wick: Kapitola 4
    John Wick: Kapitola 4 (2023)
    10
    Zdálo by se, že sérii došel dech, ale opak je pravdou a do kin nám dorazil film, který strká do kapsy všechny novodobé akčňáky. Dle mého skromného názoru se jedná snad o ten nejlepší a taky nejhezčí díl z celé série. Ještě před tím než začnu s klasickým hodnocením, tak bych chtěl dodat. Pokud jste měli problém už s předchozím dílem, jak je přehnaně akční a příběhu není věnován prostor takový jaký by měl, tak od čtvrtého dílu, nečekejte zlepšení, protože příběh se hází ještě víc do pozadí a akce je tu prakticky neustálá. Film je rozdělen do tří lokací (Osaka, Berlín a Paříž). Ta nejhezčí je bezpochyby ta v Japonské Osace, kde na vás svítí červené neony a okolo toho všeho zde poletují květy ze stromů. Akce je tu naprosto úžasná a trvá minimálně 25 minut a slepý Donnie Yen zde předvádí šílené kousky. Naproti tomu Berlín nás hezky vrací to klubů, kde opět hraje úžasná elektro hudba, která vždycky Johnu Wickovi seděla, jak hrnec na prdel a Scott Adkins se tu představuje v úplně úžasné záporné roli. Zase tu jsou přestřelky, bitky tělo na tělo a tohle vše je krásně doprovázeno proudy vody. Aby toho nebylo málo, tak finále v Paříží je ještě víc epický než v předchozích dvou a 5 minutová sekvence v jednom baráku ve stylu hry Hotline Miami je třešničkou na už tak skvělém dortu. Objevuje se zde mnoho zbraní jak palných, tak chladných a jako vždy se počítá každý náboj, a aby jsme šli s dobou dojde i na taktické přebití, které je už snad v každé nové hře. Celý snímek by nefungoval bez skvělé choreografie u jednotlivých akčních pasáží a hlavně dvojice Chad Stahelski a Keanu Reeves, protože přichází pořád s originálními nápady. Chtěl bych ještě dodat, že interiéry jsou naprosto nádherně vyzdobeny, ať už obrazy nebo jinačím nábytkem a ve finále to nepůsobí jenom něco, co tam prostě má být, ale někdo měl cit pro každý detail. Pokud chcete poctivou akční řežbu, tak nevim co tu děláte a mazejte do kina je to top. Nebudu to zbytečně komplikovat a tento kontrakt zvednu na 10/10
  14. Jurský park
    Jurský park (1993)
    10
    ž od dětství jsem miloval dinosaury. Měl jsem spoustu hraček, triček a mnoho dalších věcí s těmito plazy. Ovšem jakmile jsem poprvé spatřil snímek, pro mě ještě neznámého Stevena Spielberga, byl jsem jakožto devítiletý klučina absolutně nadšen. Příběh filmu je jednoduchý. Miliardář John Hammond si otevře park, ve kterém se mu podařilo pomocí nejmodernější technologie přivést k životu dávno vymřelé plazy. Ovšem, aby se park mohl otevřít musí se dokázat, že je bezpečný. Na to si pozve tři odborníky, kteří v té celé kráse vidí pouze nebezpečí. Nemusím říkat, že i na dnešní poměry je film nadčasový a pořád vypadá naprosto dokonale a nebál bych se říci, že i líp než většina filmu. Nejvíce tomu napomáhá fakt, že někteří dinosauři jsou postaveny v reálné velikosti jakožto robotické loutky a na plátně to působí více živě a hlavně přirozeně. To je za mě hlavní důvod, proč je film takový unikát. Stačí jenom sledovat scénu, kdy se nám poprvé ukáže T-Rex. Naprosto úžasně vybudovaná scéna, která začíná s ikonickými vibracemi vody ve skleničkách, s kozí nohou na kapotě auta a fantastickým řevem tohoto obřího zabijáka za doprovodu deštivé noci. Když jsem tohle viděl poprvé, byl jsem strachy vyděšen a zároveň tak nadšený, protože je to moje nejoblíbenější scéna z celého filmu. Samozřejmě by Jurský park nebyl tak ikonický bez své hudby, která je slast pro naše uši, protože John Williams má kouzelné ručičky a že složil hudbu do Star Wars, Indiana Jonese nebo také slavných Čelistí, vypovídá jenom o tom, jak tento člověk je nadaný a můžeme mu děkovat za to co dokázal . Jurský park i nadále zůstane v mém srdíčku jako jeden z mých nejoblíbenějších filmu, které jsem viděl a nová trilogie Jurského světa může jenom brečet v koutě, protože nebude nikdy sahat tomuto filmu ani po kotníky. A jak řekl John Hammond „Na ničem jsme nešetřili“, tak ani já nebudu šetřit na hodnocení a dám plné hodnocení.
  15. ONEMANSHOW: The Movie
    ONEMANSHOW: The Movie (2023)
    3
    Jako film je to úplnej bordel a jako ONEMANSHOW to stojí za prd. Takže co to kurva je? No já vlastně nevím a ani nechápu ty lidi, co na to šli, protože je to o ničem a žádnou přidanou hodnotu to nemá. GG Kazmo ojebal si republiku touto sračku