wee_dram

Daniel Janík

Komentáře 12

Od nejnovějších
  1. Svérázný rybolov
    Svérázný rybolov (1998)
    8
    Klasický, každoročně adorovaný filozoficko-alkoholický klenot, který nesmí chybět na žádné letní dovolené v přírodě. Podmínkou je několik lahví vodky z jedinečné, měkké vody, zavařovačka plná nakládaných okurek a zasvěcení alespoň jednoho novice, který ještě Svérázný rybolov neviděl. Tak na intelekt. Ať zhyne marasmus!
  2. Dánská dívka
    Dánská dívka (2015)
    8.5
    Krásně zahraný, příjemně technicky vycizelovaný film. Alicia Vikander je velmi přesvědčivá v nesmírně zajímavé roli, která jí dává spoustu prostoru ukázat, že patří mezi nejlepší mladé herečky dnešního Hollywoodu. Eddie Redmayne, jakkoli hraje také výborně, mě paradoxně ničím moc nepřekvapil.
  3. Deadpool
    Deadpool (2016)
    8
    Deadpoola jednoduše nemůžu hodnotit podle podobných kritérií, jako jiné, řekněme, klasičtější, filmy. Kdybych chtěl, musel bych psát o nezajímavém, jednoduchém ději, plochých postavách a pubertálním humoru. Normální film jsem ale ani nečekal a ve výsledku jsem se skvěle bavil. Zpracování je na jedničku, sebeironie a vtípky fungují a hlava chtě nechtě vypne.
  4. Jurský park
    Jurský park (1993)
    9
    Poprvé jsem viděl Jurský park jako malý kluk a tehdy, na vrcholu "dinosauří horečky" devadesátých let mě naprosto ohromil. Jako neskutečný dino-nerd jsem si ani lepší filmový zážitek nemohl přát. A ani po letech tento film neztratil moc ze svého kouzla. Skvělá hudba, dobří herci a pár výborných nápadu.
  5. Patriot
    Patriot (2000)
    7
    Navzdory dobré filmařině pro mě osobně jako pro milovníka historie velké zklamání. Naprosto pokroucené zobrazení problematiky amerického boje za nezávislost, Britové prezentovaní jako krutí, nabubřelí kolonizátoři stojící proti po svobodě lačnícímu americkému lidu (přitom většina amerických osadníků na začátku války o nezávislost nestála), to je jen pár z mnoha nepřesností. Na druhou stranu musím ocenit kameru a režii akčních scén a soubojů, za poměrně věrné zobrazení použití tomahawku má film velké plus.
  6. Vetřelci
    Vetřelci (1986)
    9.5
    Tam, kde se Vetřelec Ridleyho Scotta spoléhá na téměř hororové drama, přinášejí Cameronovi Vetřelci skvěle natočené akční scény. Vedle Xenomorfa jsou Space Marines ve svých různých filmových podobách další popkulturní ikonou a spolu s opět skvělou Ripleyovou vytvářejí vynikající atmosféru tohoto filmu.
  7. Marťan
    Marťan (2015)
    9.5
    Po dlouhé době první Scottův film, který se mi líbil téměř bez výhrad. Ztvárnění se poměrně věrně drží knižní předlohy, což je dobře. Především jsem, vedle výborné kamery a překvapivě stravitelného Matta Damona ocenil, že tam, kde je člověk z jiných filmů zvyklý na přehnaný americký patriotismus, Marťan přichází s příjemným nadhledem až humorem.
  8. Statečné srdce
    Statečné srdce (1995)
    9
    Vynikající film. Pro celou jednu generaci diváků bude právě Braveheart vždy reprezentovat středověké soupeření mezi Skoty a Anglií, jakkoli schematický film může být ve zobrazení této historické epochy.
  9. Gladiátor
    Gladiátor (2000)
    8.5
    Až do nedávného Marťana byl právě Gladiátor poslední opravdu povedený Scottův film. Úžasná hudba, herci i ta pravá, ještě "devadesátková" velkolepost.
  10. Vetřelec
    Vetřelec (1979)
    9.5
    Na svou dobu průkopnické dílo. Tíživá atmosféra nejistoty, temné Nostromo, výborné postavy a herci v čele se skvělou Ripleyovou v podání Sigourney Weaver. Tento film přivedl na svět jedno z ikonických monster populární kultury, Vetřelce, a vůbec celou temnou estetiku inspirovanou z velké části tvorbou H. R. Gigera.
  11. Matrix
    Matrix (1999)
    8.5
    Z celé matrixovské trilogie jednoznačně nejlepší film. Málokdy se podaří, aby jeden snímek tak výrazně ovlivnil estetiku, vizuální kulturu a filmařinu své doby.