Peter O'Toole

7.2
Peter O'Toole
Peter O'Toole

Hrdý irský rodák, který na sobě měl vždy alespoň část oděvu zelenou, se dal na hereckou dráhu po službě u vojenského námořnictva. Nejprve se prosadil v divadle hlavní rolí v Hamletovi či jako Shylock v Kupci benátském. Velmi rychle se zapsal u diváků a úspěch ve filmovém světě na sebe nedal dlouho čekat. Nebyl zdaleka prvním kandidátem na roli T.E. Lawrence v klasickém dobrodružném snímku Lawrence z Arábie, štěstí mu ale přálo. Díky tomu se jedna z jeho prvních rolí stala současně i tou, která mu zajistila nehynoucí slávu.

Během své kariéry se Peter O’Toole pravidelně objevoval ve filmech natočených podle knižní předlohy či historické události. Je jedním z hrstky herců, kteří byli nominováni na Oscara za stejnou roli ve dvou různých projektech - zahrál si krále Jindřicha II. ve filmech Becket a Lev v zimě. Vzácně se nechal zlákat ryze komerčními projekty (Troja, Hvězdný prach).

Slavný herec se během své kariéry též potkal s českými filmaři - zahrál si hlavní roli ve fantasy Křídla slávy režiséra Otakara Votočky a vytvořil jednu z rolí v proslulém propadáku producenta/herce Martina Dejdara Panství.

Narození:
2. 8. 1932
Connemara, okres Galway, Irsko
Úmrtí:
14. 12. 2013
Londýn, Anglie, UK
Vlastní jméno:
Peter Seamus O'Toole
Alt. jména:
Peter O'toole
Výška:
188 cm

Znáte z


Peter O'Toole: Filmy a pořady 134