Kdysi největší herecký rebel Malcolm McDowell si v 80 nepamatuje většinu svých filmů

Kdysi největší herecký rebel Malcolm McDowell si v 80 nepamatuje většinu svých filmů
Malcolm McDowell – Mechanický pomeranč | Warner Bros.
„Budu s tím pokračovat, dokud mě to bude bavit,“ podělil se prošedivělý herec v novém rozhovoru pro Movieweb. Vzpomenul jeden ze svých posledních projektů, na festivalu v Sundance uvedený snímek Thelma, v němž se titulní role chopila čtyřiadevadesátiletá June Squibb. „Na svůj věk si tedy nemůžu stěžovat,“ vtipkoval herec, jemuž bude v červnu 81 a stále vyhlíží nové pracovní výzvy.
Malcolm McDowell
Malcolm McDowell

Herec, Producent

Spolupráce s Kubrickem či Andersonem, s nímž natočil také žánrovou směsici Šťastný to muž, jsou už dávnou minulostí. McDowell se čas od času objeví ve větší produkci, před dvěma dekádami hrál doktora Loomise v Halloweenu Roba Zombieho a coby Rupert Murdoch obohatil skvělé obsazení Šokujícího odhalení z roku 2019. Slabost však chová pro začínající entuziastické filmaře, jimž se časti rád propůjčí i do epizodních rolí. Právě teď má v různých fázích produkce hned dvanáct projektů, jedním z nich je upírský film o romantickém básníkovi Lordu Georgeovi Byronovi.
Kdyby...
Kdyby... | Paramount British Pictures
Dokáže se nadchnout pro scénář, který by většina slavných kolegů označila za druhořadý. A vzhledem k tomu, v kolika produkcích se za víc než padesátiletou kariéru objevil, se nelze úplně divit, že si na všechny své role nevzpomíná. Simpsonovi si takto utahovali z Treata Williamse, jenž v epizodě Super věc, kterou Bart už nikdy neudělá nepoznal ukázku z vlastního filmu a pronesl, že „si nemůže pamatovat každou blbost, v níž hrál.“ McDowell svou verzi podal v rozhovoru pro The Guardian, ve kterém roku 2020 popisoval zkušenosti s fanoušky, kteří jej na ulicích zastavují kvůli filmům, na něž si nepamatuje. „Promiňte, to jsem nebyl já,“ brání se v takových případech. „A oni mi pak na telefonu ukážou DVD obal a já na něm samozřejmě jsem. A vůbec netuším, že bych kdy nějaký takový film natáčel,“ vyprávěl.
Výpadky mohl mít i kvůli návykovým látkám, jimž se nedokázal ubránit navzdory varovnému otcovskému vzoru. V knize The Harder They Fall popisoval počáteční averzi k alkoholu, která se vyvinula v pravidelnou degustaci „kvalitního vína“, nebo problémy s kokainem. „Víno jsem za problém nepovažoval, ale kokain ano. Ten se mi rychle vymknul kontrole. Měl špatný vliv na mé manželství, všechny ty lži a podvody, co se závislostí souvisí. Dával jsem si tolik, kolik jen šlo. Jednu dávku jsem dobral ve čtyři ráno a pak jsem jezdil po San Fernando Valley a sháněl další. Řídil jsem úplně sjetý, nechápu, že jsem nikdy neměl nehodu,“ nechal se slyšet herec, jehož prý zachránili v léčebně Betty Ford Center a po narození syna Charlieho se roku 1983 alkoholu nadobro vzdal.
Caligula
Caligula | Penthouse Films International
Své nejproslulejší filmy však chová v živé paměti. Mechanický pomeranč byl náročný a Kubricka, jenž kontroloval každou píď produkce, nazval „příliš brutálním“ na to, aby se k němu dal vytvořit vřelý vztah. V rozhovoru pro High Times však s vděkem ocenil, že mohl být součástí takto nadčasového filmu, který „zcela změnil kulturu i společnost.“ Ke Caligulovi je zdrženlivější a jeho výrobu dělí na dvě části – jednak hrál císaře po boku vážených herců jako Helen Mirren, John Gielgud či Peter O'Toole, a navíc jej ve střižně vložili do tvrdých sexuálních orgií, které by se neztratily v hardcore pornu. „Někde je tam ukrytý dobrý film, ale ne v tom pornu,“ poznamenal.
Caligula byl každopádně skandální katastrofou a McDowell už nikdy neměl postavení jako v sedmdesátkách. Pozdní filmografii mu vedle Star Treku a řady dabérských zakázek utváří také díla jako Cyborg 3: Záchrana rasy, Smrtelná hrozba nebo Death Race 2050. Stal se typickou legendou spojovanou se zápornými postavami, která k radosti okrajového publika hostuje v kultovních dílech jako Soudný den nebo Amputace. Ty jakoby nejlépe odpovídaly jeho herectví, o němž už nemá přehled ani sám McDowell.
Šokující odhalení
Šokující odhalení | Lionsgate
Nové příležitosti prý nevyhledává, mladí filmaři si najdou jeho. „Nemám potřebu mít své jméno nad titulkem, dělat tamto, tohle i to druhé. Je mi to jedno. Mám za sebou vydatnou sérii a neskutečnou kariéru, pokud to všechno vezmeme v potaz,“ řekl herec, jenž si nikdy nepotrpěl na veřejná ocenění. Herecké Oscary podle něj beztak připadají filmům s nejlepším scénářem a režií, které už jsou tak kvalitní, že herci stěží udělají nějaký rozdíl. McDowell, jenž vždy oceňoval odvážnější a rebelské umění, zůstal raději originálem. A na takové se často vzpomíná nejvíc.
Podívejte se na žebříček nejlepších filmů podle databáze Kinoboxu.
zdroje: The Guardian, High Times, Movieweb