Představitel Gandalfa měl hrát také Brumbála. Odradila jej urážka od zesnulého předchůdce

Představitel Gandalfa měl hrát také Brumbála. Odradila jej urážka od zesnulého předchůdce
Ian McKellen jako Gandalf | New Line Cinema
Potterovská série i trilogie Pán prstenů odstartovaly roku 2001 pouze s měsíčním rozestupem a v obou případech šlo o obří divácké hity. Zatímco jednasedmdesátiletý Richard Harris ztělesnil největšího čaroděje z knih J. K. Rowling, McKellenovo charisma vévodilo tolkienovskému světu plnému elfů, hobitů či skřetů. Obě postavy mají podobnou image bodrého starce, za jehož plnovousem a dlouhým hábitem vězí bázeň vzbuzující kouzelnická moc.
Ian McKellen
Ian McKellen

Herec, Účinkující

Harris se objevil ve dvou úvodních snímcích s podtituly Kámen mudrců a Tajemná komnata, načež mu diagnostikovali zákeřný Hodgkinův lymfom a v srpnu 2002 zemřel. Kolem jeho nástupnictví se točila jména jako Sean Connery, Christopher Lee nebo Harrisův dlouholetý kamarád a kolega Peter O'Toole. Ten byl zpočátku favoritem studia, ale režisér Chris Columbus pro Insider vysvětlil, že nechtěl zaujmout pozici po zesnulém nejlepším příteli.
Harry Potter a Kámen mudrců
Richard Harris jako Albus Brumbál – Harry Potter a Kámen mudrců | Warner Bros.
Zrak se tedy přirozeně stočil na McKellena, jenž coby Gandalf zářil a ukázal, že si skvěle poradí i s akčnějšími scénami. V tom ostatně převyšoval i staršího Harrise, jehož Brumbál vedl pouze jednoduché statické dialogy. Dnes čtyřiaosmdesátiletý McKellen, jehož královna Alžběta roku 1991 povýšila do rytířského stavu, hovořil se stanicí BBC a vysvětlil, proč nabídku odmítl. Doneslo se k němu, že Harris před smrtí nebyl jeho velkým fanouškem. McKellena a jeho další britské kolegy Dereka Jacobiho a Kennetha Branagha totiž nazval technicky brilantními herci, kteří však postrádají potřebnou vášeň.
S tím McKellen, jenž si roli Gandalfa zopakoval také v dekádu staré trilogii Hobit, přirozeně nesouhlasil. Rozhodující podle něj ovšem nebyla zášť vůči Harrisovi, nýbrž respekt nad verdiktem zesnulého a neméně věhlasného herce. „Nemohl jsem převzít roli po někom, o němž jsem věděl, že mě neschvaluje,“ sdělil ve stručnosti pro BBC.
Štafetu po Harrisovi tudíž převzal další renomovaný shakespearovský herec Michael Gambon, jenž letos v září zemřel ve věku 82 let. Jeho výkony v šesti potterovských filmech od Vězně z Azkabanu (2004) po Relikvii smrti 2 (2011) z něj v očích mnoha fanoušků a fanynek učinily definitivního filmového Brumbála. Poradil si s tajuplnou psychologií postavy i s akčními scénami a jeho hluboký řezavý hlas podobné ráže, jaká zdobí i McKellenův přednes, nezavdal důvod pochybnostem, zda největší autorita potterovského světa skončila ve správných hereckých rukách.
Michael Gambon
Michael Gambon jako Albus Brumbál – Harry Potter a ohnivý pohár | Warner Bros.
Vidět Iana McKellena v obou ikonických rolích, které mezi sebou lidé často porovnávají, by ostatně nemuselo být až tak žádoucí. S Brumbálem by si bezpochyby poradil skvěle a Harrisovo hodnocení určitě nepřipadá nesmyslné pouze jemu. Projevený respekt, jakkoli zčásti malicherný, má své opodstatnění a otevřel dveře výbornému Gambonovi, na něhož v sérii Fantastická zvířata pro změnu navázal Jude Law.
S možným vývojem rebootové televizní série se nicméně nabízí otázka, kdo by měl Albuse Brumbála ztvárnit příště. Jakého herce byste si v dané roli ideálně představovali vy?