Okupace

68%
Okupace
Černá komedie Okupace se odehrává jedné noci v zakouřeném baru, kde charaktery vlají jako oblaka cigaretového dýmu. Unavený večírek naruší nezvaný host a večer nabere naprosto nečekaný směr. V hlavních rolích se představí Martin Pechlát, Ondřej Brousek nebo Antonie Formanová, roli ruského důstojníka sehrál Alexej Gorbunov známý z filmu Dvanáct od režiséra Nikity Michalkova. Jedna noc, jeden bar. Ospalý večírek herců po představení naruší návštěva nezvaného hosta. Namol opilý ruský důstojník přišel prodat kanystr armádního benzínu, jenže obchod se zvrhne v závody v pití vodky a Rus, zaujatý nejen pohlednou Miladou, ale hlavně komickou zbabělostí všech přítomných mužů, se k odchodu nemá. Atmosféra houstne spolu s oblaky cigaretového dýmu, charaktery se lámou, Rus se skvěle baví. Tak skvěle, že nakonec vytáhne zbraň… Večírek v rytmu kosmické psychedelie kultovních Kill The Dandies! se rozjíždí víc, než je osazenstvu milé. Hra se mění v past, hrdinové ve zbabělce a zbabělci v hrdiny. A z okupovaného baru vede jen jediná cesta: revoluce! Po téhle pitce nikdo nezůstane jako dřív. Režisérem filmu je jeden z nejžádanějších reklamních tvůrců Michal Nohejl, kameramanem Jan Baset Střítežský oceňovaný za Křižáčka, Aloise Nebela či Fair Play a střihačem je Petr Turyna, mezi jehož nejúspěšnější celovečerní filmy patří Návrat idiota, Šeptej či Indiánské léto. (Bontonfilm)



Recenze: Okupace

Kinobox.cz
70%

Jednoduchá výchozí situace má záměrně značně metaforický charakter (jde o zjevnou paralelu reakce československé společnosti na vpád vojsk Varšavské smlouvy) a tvůrcům (kromě Nohejla se na scénáři podíleli Vojtěch Mašek a Marek Šindelka) se z ní povedlo vytěžit jak zábavnou (vtipnou i napínavou), tak i dostatečně podnětnou podívanou. Docenit by ji mohli jak dnešní mladí diváci, již nemají stoprocentní znalosti historického kontextu, tak i pamětníci, kteří nechvalně proslulé zlomové okamžiky našich moderních dějin zažili na vlastní kůži.


Pete69
Pete69
31 382 bodů
6.5
Příběh ad absurdum, celý film se odehrává ve dvou místnostech a působí chvílemi až psychadelicky. Každopádně zpracováno originálně a vše doplňuje skvěle zvolená hudba. Film ve mě zanechal rozporuplný dojem, ale alespoň nějaký zanechal a to se cení. Rozhodně rozčerení klidných Českých filmových vod.
kunafix
kunafix
20 052 bodů
2
No jako žádná sláva. Proč hned takové drama? Měl jsem představu, že to bude aspoň trochu komediálně laděné. Nemůžu říct nic negativního na herecké výkony, s těmi jsem byl spokojen. Ale jediné, co mi v hlavě zůstalo v tom pozitivním zážitkovém smyslu, byl to ujeté úvodní choreo. Škoda, že to celé nebylo v podobném duchu... Ale k tomu duchu, který to mělo, mi tam nějak neseděl ten výběr hudby - ne že by byla špatná, ale nehodila se tam - teda v té době se taková hudba určitě nehrála. A kde se tam vzal jukebox? To asi těžko, ne? A pak ta ruština - díval jsem se na to přes HBO Max a nebýt anglických titulků, tak v české verzi úplně chyběl překlad ruských dialogů (možná v kinech to bylo, nevím). A kdo byl přesně ten Fučík? To jsem si musel dohledat... nebo jakože bych to měl vědět? Nevěděl - asi jsem už generace, kterou tato osoba nepostihla. Takže celé mi to smrdělo tím, že to je tak trochu film pro pamětníky. Pro ty, kteří vědí, kdo to byl Fučík a kdo ještě ovládají základy ruštiny, protože se ji tenkrát učili. A kromě toho jsem měl pocit, jak kdyby někdo zfilmoval nějakou divadelní hru (v tomto případě dvakrát divadelní, vzhledem k tomu, že se odehrávala v divadle) - na to, že okupace je tak velké téma, se pohybujeme jen v interiéru a zfilmovaná příhoda s ní souvisí jen okrajově. Vlastně by se to mohlo odehrávat v úplně jiné době, protože česká odvaha, ehm, teda to druhé, je historicky profláknutá a dá se aplikovat na jiné scénáře, které by mohly být mnohem zajímavější. Ale Ceny české filmové kritiky jsou v tomhle proti mě.
mojmir.sedlacek
6 172 bodů
8
Hledání morálky mezi vodkou, cigaretami a tlumeně osvětleným kulturákem je vydařený debut, který možná až příliš sveřepě odškrtává povinné položky ze seznamu „hledání české nátury“, představuje však zdařilou podívanou na úrovni současné festivalové Evropy. Což je velmi dobrý výsledek. Více zde.

Dodatečné informace

Původní název:
Okupace (více)
  • Česká republika Okupace
  • Česká republika Megszállás
  • Česká republika Occupation
  • Česká republika Okupácia
  • Česká republika Okupatsioon
Premiéra v ČR:
5. 8. 2021
Distributor:
Bontonfilm
Země původu:
Česká republika
Přístupnost:
15+

Podobné


Powered byJustWatch