Okupace

64%
Okupace
Černá komedie Okupace se odehrává jedné noci v zakouřeném baru, kde charaktery vlají jako oblaka cigaretového dýmu. Unavený večírek naruší nezvaný host a večer nabere naprosto nečekaný směr. V hlavních rolích se představí Martin Pechlát, Ondřej Brousek nebo Antonie Formanová, roli ruského důstojníka sehrál Alexej Gorbunov známý z filmu Dvanáct od režiséra Nikity Michalkova. Jedna noc, jeden bar. Ospalý večírek herců po představení naruší návštěva nezvaného hosta. Namol opilý ruský důstojník přišel prodat kanystr armádního benzínu, jenže obchod se zvrhne v závody v pití vodky a Rus, zaujatý nejen pohlednou Miladou, ale hlavně komickou zbabělostí všech přítomných mužů, se k odchodu nemá. Atmosféra houstne spolu s oblaky cigaretového dýmu, charaktery se lámou, Rus se skvěle baví. Tak skvěle, že nakonec vytáhne zbraň… Večírek v rytmu kosmické psychedelie kultovních Kill The Dandies! se rozjíždí víc, než je osazenstvu milé. Hra se mění v past, hrdinové ve zbabělce a zbabělci v hrdiny. A z okupovaného baru vede jen jediná cesta: revoluce! Po téhle pitce nikdo nezůstane jako dřív. Režisérem filmu je jeden z nejžádanějších reklamních tvůrců Michal Nohejl, kameramanem Jan Baset Střítežský oceňovaný za Křižáčka, Aloise Nebela či Fair Play a střihačem je Petr Turyna, mezi jehož nejúspěšnější celovečerní filmy patří Návrat idiota, Šeptej či Indiánské léto. (Bontonfilm)



Recenze: Okupace

Kinobox.cz
70%

Jednoduchá výchozí situace má záměrně značně metaforický charakter (jde o zjevnou paralelu reakce československé společnosti na vpád vojsk Varšavské smlouvy) a tvůrcům (kromě Nohejla se na scénáři podíleli Vojtěch Mašek a Marek Šindelka) se z ní povedlo vytěžit jak zábavnou (vtipnou i napínavou), tak i dostatečně podnětnou podívanou. Docenit by ji mohli jak dnešní mladí diváci, již nemají stoprocentní znalosti historického kontextu, tak i pamětníci, kteří nechvalně proslulé zlomové okamžiky našich moderních dějin zažili na vlastní kůži.


Pete69
Pete69
29 372 bodů
6.5
Příběh ad absurdum, celý film se odehrává ve dvou místnostech a působí chvílemi až psychadelicky. Každopádně zpracováno originálně a vše doplňuje skvěle zvolená hudba. Film ve mě zanechal rozporuplný dojem, ale alespoň nějaký zanechal a to se cení. Rozhodně rozčerení klidných Českých filmových vod.
mojmir.sedlacek
6 030 bodů
8
Hledání morálky mezi vodkou, cigaretami a tlumeně osvětleným kulturákem je vydařený debut, který možná až příliš sveřepě odškrtává povinné položky ze seznamu „hledání české nátury“, představuje však zdařilou podívanou na úrovni současné festivalové Evropy. Což je velmi dobrý výsledek. Více zde.
marie-kolarova
marie-kolarova
2 823 bodů
7.5
Zajímavý počin vybočující z typicky českých pojednání o době komunismu. Prolínání divadelní scény a reálného života jako prolínání touhy, představ a hraní si na hrdiny, kterým režisér nekompromisně nastavuje zrcadlo. Občas vyhrocené, občas absurdní se společným jmenovatelem – vášnivou diskusí na téma, kdo se víc zaprodal, podělal a rezignoval. Partička, která se lituje, podezírá a obviňuje. Zmařené ambice utopené v trapné agitce o Fučíkovi, která nebaví absolutně nikoho. Systém, který donutil všechny něco předstírat, sklonit se a držet krok. Sympaticky otevřený počin nabízející více interpretací a přehlídku nejednoznačných charakterů.

Dodatečné informace

Původní název:
Okupace (více)
  • Česká republika Okupace
  • Česká republika Megszállás
  • Česká republika Okupatsioon
Premiéra v ČR:
5. 8. 2021
Distributor:
Bontonfilm
Země původu:
Česká republika
Přístupnost:
15+

Podobné


Powered byJustWatch