Všichni dobří rodáci

82%
Všichni dobří rodáci
Násilné združstevňování moravské vesnice zpřetrhá dosavadní pouta k půdě děděné a obdělávané z generace na generaci, nastolí nezodpovědnost a lhostejnost, nenávratně rozbije vztahy mezi lidmi. Režisér Vojtěch Jasný však svůj kronikářsky rozevlátý film, jeden z nejslavnějších, jaké v 60. letech vznikly, pojal jako poetickou výpověď o osudech zemitých lidí v časech, které na práva jedince nebraly žádný ohled.



Psisko59
Psisko59
32 827 bodů
10
Měl by to být povinný film pro všechny diváky ročníku 1990 a mladší :-) A taky připomenutí skvostné herecké generace časů české nové vlny - Hlinomaz, Menšík (konečně důstojná role - Jořka s pyřkem), Brodský, Prachař, Lohniský, Růžičková (!), Galatíková - ale především Waldemar Matuška (dokonale využitá šance jako Zášinek, v roli na míru) a ve své životní roli Radoslav Brzobohatý. Tento rodilý Valach se zemitostí vepsanou v erbu procítil svého Františka, jako by hrál svého otce. Díky, pane Jasný, dokonalá lekce z historie českého zemědělství z časů kolektivizace.
Pete69
Pete69
29 102 bodů
7.5
Opravdu silný příběh, v každé etapě filmu zemře jeden dobrý rodák. Film skvěle vykresluje atmosféru po vítězném únoru. Statkáři, živnostníci a vůbec všichni, kteří něco vlastnili museli zažívat něco strašného. Hlavní role byla panu Brzobohatému jako šitá na míru.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 265 bodů
10
Je obdivuhodné, že něco takového vzniklo. Bezchybná a dost tíživá atmosféra a věčné poselství, které působí nad jakékoli politické myšlenky, mě opravdu dostaly. Stejně aktuální to bude za sto let. Jasných 5 hvězd. Pokud můžeme být komunistům za něco vděční, tak že podobné filmy "jen" schovali do trezorů a nezlikvidovali je, takže se jimi můžeme poučit alespoň dnes.


Dodatečné informace

Původní název:
Všichni dobří rodáci (více)
  • Československo Všichni dobří rodáci
  • Československo All My Compatriots
  • Československo All My Good Countrymen
  • Československo Chronique morave
  • Československo Cronica moravă
  • Československo Svi dobri sunarodnjaci
  • Československo Wszyscy dobrzy rodacy
Premiéra v ČR:
1. 8. 2013
Distributor:
AČFK
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Přístupnost:
12+

Podobné


Powered byJustWatch