Ona

77%

Komentáře a recenze 64

Dle počtu bodů
Petrson
Petrson
4 166 bodů
8
Předvídatelný děj byl namístě, trochu v rámci sci-fi se objevily nesrovnalosti, kdy počítače dokážou "vše", ale lidé stále pracují, jakoby nebyly počítače, které to umí, resp. chodí do práce načítat texty, které už software má dávno v malíčku. Ale Joaquin Phoenix výborný, námět s oživlou inteligencí v dané podobě skvělý (i když prý v Asii už podobné softwary frčí), myšlenka mohla být stejně z Vesmírné Oddysey, A.I. Umělé inteligence, Andrewa-člena naší rodiny, či Simone. Přesto film, který svou poetikou připomíná Ztraceno v překladu, je filmem, který stojí za to vidět. Film pochmurný, introvertní, lehce dekadentní a přesahující běžný standard. Postava Samanthy ( hlas pořítače ) byla výborně vybudována.
kubas369
4 086 bodů
8
Nejoriginálnější romantický film. A taky poředně melancholický a smutný. Nedoporučuji lidem trpící depresemi po tomhle si to totiž pujdete hodit. Já měl jen knedlík, protože jsem scela vyrovnaný sociopat.
blackkocour
blackkocour
3 745 bodů
4
Já vím, že se ta doba o nějakých cyrka 30 let změnila k nepoznání, že si František místo fantazírovaní o píchání sexbomby Pamely Anderson, radši vybere vycpaný polštář nějaký anime dívčiny s dírou uprostřed (můžete hádat pro co..), nebo třeba jako případ u Žakuse píchat computer. Musím taky s trendem, jak se říká, tak hned zítra si jdu pořídit akumulistickou napodobeninu milfky, která už něco zažila v oblasti sexuálního života, tak nejlíp aby měla aspoň 70. Pořídím si ještě rakev, která se bude tak konstruktivně debilně otevírat, že si budu muset do rakve brát svazek klíčů, a deset minut vybírat ten správný, protože já jsem líná prdel si koupit moderní rakev s bluetooth, s očním a palcovým zabezpečením a přenousnou televizí. Teď jsem se trochu ztratil, proč tu mluvím o rakvi? Aha ano, už si vzpomínam, nedává to stejný smysl jako celý můj sexuální život, který není defacto žádný. Můj jediný sexuální zážitek byl to, že mi ho týpka omylem sáhla na stehno, a možná jsem trochu cítil na šulínku, že se trochu polekal. Nebo, taky veselá příhoda, když mi ho Anička, asi v závalu sebeobraně, kopla do gulí vší silou, kterou si vybila z kroužku keramiky. Ale co mi šiška, ani žalud nebere, jak se dá sexuálně uvolňit s voice operátorem. Já když tu Siri špinavou potáhnu, ať mi udělá blowjob, odvrátí mi tím něžným robotickým hláskem - ve vaší oblasti žadná restaurace s názvem udělat blowjob není, můžu vybrat podobný podnik s názvem udělej si ho sám, ty hulibrku. Já těm proradným mrchám už vůbec nevěřím. No, bohužel zůstanu na věky věků starým mládencem, teda pokud by se někdo z vás uživatelek nenašel...? Kdyby se jednalo o běžnou epizodu Černého zrcadla, hodil bych papučou a už se o tom nebavil, ale točit o tom celý film?
Zbyndex
Zbyndex
3 611 bodů
6
Celkem koukatelná záležitost, na druhou stranu nevidím důvod, proč je tento film tak protěžovaný a úspěšný. Abych pravdu řekl, čekal od toho trochu jiný kontext a skrytý záměr. Avšak to mne nijak neovlivnilo v hodnocení. Velmi dobrým výkonem bych ocenil Phoenixe, tento kojot dokázal pěkně zahrát vztah s kusem šrotu. Na druhé straně žhavá Scarlett Johansson, která získala několik ocenění za herecký výkon, počkat! Jaký výkon? Po tomhle "extempóre" porotců soutěží už vůbec nedávám na přidělování těchto patetických cen. Konec filmu byl celkem nepochopitelně ukončen, ačkoliv jsem byl celkem rád, že už film končil, přeci jen to mohl režisér zformulovat jinak. Myslím si. že tento film byl ideální na poučení lidu, mělo to obrovský potenciál v tom, že lidmi hýbou sociální sítě a celý kybernetický svět, ve které někteří lidé prakticky žijí. Potenciál tkvěl v silném příběhu, který mohl roztrhat srdce diváka a zároveň mu dát brouka do hlavy, já osobně tyhle filmy vyhledávám. Tady jsem to nenašel, ale to nevyčítám tvůrcům. Přestřelená stopáž, nudné sekce a celková monotónnost tvoří 60%.
rkotvald
rkotvald
3 162 bodů
8.5
Moc jsem v to vysoké hodnocení ze začátku nevěřil, ale velmi brzy mě Joaquin přesvědčil o opaku. Zajímavá myšlenka o odcizování lidí, která již není daleko od pravdy, nenápadně, ale za to velmi silně vzbuzuje jakýsi pocit, že vlastně už teď jsme díky sociálním sítím sami. Pokud někdy přijde podobný inteligentní operační systém a měl by mě "podvádět", prosím nikdo mi ho nekupujte.
VasaFlasa
VasaFlasa
2 827 bodů
8.5
Zajímavý milostný snímek z budoucnosti. Podle mého vkusu mohl být ale kratší a těch 120 minut bylo v kině dlouhých pro toto téma. Každopádně Joaquin Phoenix opět skvělý a v roli osamoceného mladíky přesvědčivý. Určitě stojí za shlédnutí.
Ombak_Penari
2 764 bodů
7
Film dokáže svou myšlenkou dokonale zaujmout. Když přistoupíte na komorní a hloubavou atmosféru filmu a na citlivé dialogy hlavního protagonisty a jeho počítačové přítelkyně, tak vás film rozhodně pohltí a možná i donutí přemýšlet. Nejedná se o jednoduchou romantiku, ale o zajímavé zamyšlení nad vším, co za situace může přinést vztah člověka a umělé inteligence a nad smyslem a správností takového vztahu. Prapodivné mi přišly kostýmy a celková zvláštní retrostylizace. Ale rozhodně velmi zajímavý snímek.
Edward
Edward
2 481 bodů
9
9/10
Martrix
Martrix
2 449 bodů
9.5
"Za chvíli dávají dobrý scifíčko a já se na něj chci dívat", zahulákal jsem směrem ke kuchyni kde žena sklízela nádobí a usadil se na pohovku. Zapnul jsem TV a celou svou pozornost upnul na letušku, která si prý díky zázračnému prostředku pro muže, nemůže ani sednout. Z hlubších úvah nad tím, co asi tak mohl ten rohatý chlapík z reklamy s tou nebohou letuškou provádět, jsem byl vyrušen hlaholením drahé nadpolovičky. "Jak se proboha, může tak inteligentní člověk jako ty, tři hodiny koukat na partu exotů, kteří se mlátí s robotama?!" I když nebylo tak úplně jasné, jestli jde jen o řečnickou otázku, nezvolil jsem strategii pouhého pokývání hlavou s následným přitakáním, které jinak funguje na 90% podobných případů. "Tohle není akčni sci-fi, tam se válčit nebude", prohlásil jsem s jistotou, která byla podložena pouze tím, že v TV magazínu byla u filmu Ona, fotka Joaquina Phoenixe s knírkem. "Jo, a o čem to teda je, když je to sci-fi o robotech?" Z jejího hlasu odkapávalo pohrdání žánrem kterému nechtěla, nebo snad ani nebyla schopna rozumět. Neochotně jsem zalistoval v TV magazínu. "Nó, kdyby jsi to chtěla vědět, tak žánr je to Drama / Romantický / Sci-Fi" Těžko říct, jestli v mém hlase postřehla zklamání. Sakra! Toho romantický jsem si nevšiml. Už mi bylo trochu jedno, jestli začátek filmu stihnu. Další z mnoha hloupých filmů o lásce k robotce... . S narůstajícím zájmem se zeptala: "Ahá a o čem to teda je?" Pustil jsem se do čtení obsahu " ...komplikovaný a citlivý muž, který se živí psaním dojemných a osobních dopisů pro druhé... . Se zlomeným srdcem, po ukončení dlouhého vztahu se začne zajímat o nový, pokročilý operační systém o kterém jeho výrobce tvrdí, že představuje zcela unikátní a intuitivní bytost... ." "To je Joaquin Phoenix, ten hrál v Gladiátorovi", přerušila mě s očima upřenýma na smutný obličej, který se objevil na obrazovce. Když film skončil, se zvědavostí v očích jsem se k ní otočil. "Dobrý sci-fi, ne?" Klidně mi pohled opětovala a vypálila: "Ty seš sci-fi! Bylo to lavstóry jak vyšitý." "Tak to jsme se asi oba dívali na něco jinýho. Já viděl začátek konce lidstva", prohlásil jsem i přesto, že jsem si mohl vybrat kteroukoliv jinou z těch asi pěti point, které film nabízí. Soucitně se na mě podívala. "Jasně, nechtěla mu být po vůli, takže konec světa...to známe". "Přesně tak", přitvrdil jsem. "Tohle byl vlastně prequel k Terminátorovi a skončí to brutální válkou mezi stroji a lidmi", dodal jsem s krvelačným zadostiučiněním. "Kulový válku! Stroje nakonec budou žít s lidma v symbijóze...viděls, že se mají rádi, ne?! Ničemu nerozumíš! Všem vám jde jenom o to tělo! Jsi empatickej, jak míchačka na beton!" Zvuky se pomalu začaly vytrácet. Pokyvoval jsem s neutrální výrazem hlavou. Jo, stroje s námi budou v symbióze...už žádné reklamy na povzbuzení erekce, žádné hádky se ženami z masa a kostí...všechno vyřeší kouzelné tlačítko ON/OFF.
MajklCZsk
MajklCZsk
2 369 bodů
10
Čím Ona vyniká, je velmi stylový obraz. Z každého záběru jsem cítil hravost a hlavně mě každý úsek filmu neskonale bavil. Nejinak je pravdou, že se jedná o scenáristický kumšt. Spike Jonze opravdu dokázal předvést ukázku skvěle sepsané romance, která by mohla být vyučovací pomůckou na filmových školách. Jonze vás totiž nutí fandit veskrze nereálnému vztahu, ale zároveň dává podprahové signály, že zde něco nehraje. A to je to, oč tu běží.