Transformers

78%
Transformers

Transformers patří k nejúspěšnějším hračkám v historii. Roboti, kteří se dokážou přetransformovat v libovolný dopravní prostředek, jsou populární natolik, že se stali hrdiny akčního animovaného seriálu. Mohli by ale být také předlohou pro hraný celovečerní akční film? Pochybnosti hravě rozmetají dva argumenty – úspěšné snímky se v současnosti natáčejí podle mnohem podivnějších námětů (třeba podle atrakcí v zábavních parcích, viz Piráti z Karibiku) a Transformers se navíc mohou opřít o dva velikány světového filmu, produkujícího Stevena Spielberga a režírujícího Michaela Baye (Mizerové 1 + 2, Skála, Armageddon). Ti dva mají dostatečný kredit na to, aby se z projektu, který by jinak doprovázely pochyby, stal jeden ze nejočekávanějších filmů léta.

Prakticky odnepaměti ve vesmíru kolem nás zuří válka dvou vyspělých mimozemských civilizaci, „hodných“ Autobots a „zlých“ Decepticons. Dousd se nám vyhýbala, ale když tito vyspělí mechanoidi objeví na Zemi zdroj energie, jehož ovládnutí může jedné či druhé straně přinést konečné vítězství, promění se naše planeta v peklo na zemi (nebo spíš ve vesmíru). Jejich invazi prožíváme společně s teenagerem Samem (Shia LaBeouf), kterého doposud trápila pouze škola, absence pořádné káry a slečna jménem Mikaela (Megan Fox), jež dává přednost jeho spolužákům. Ve chvíli, kdy se v televizi objeví první zprávy o ničivých robotech, začne mít o jeden problém navíc. Je to právě on, kdo nevědomky ukrývá klíč k onomu životně důležitému energetickému zdroji, proto má nárok na první místo na seznamu ohrožených druhů. Hned za ním figuruje zbytek naší civilizace…

Spojením Stevena Spielberga s Michaelem Bayem vznikl z dětské hračky silný epický příběh, který úspěšně kombinuje dramatičnost Války světů s diváckou vstřícností Dne nezávislosti. Přestože příběhu dominují velkolepé akční sekvence, o které se starali mistři oboru, specialisté z trikového studia George Lucase Industrial Light and Magic, je v něm dostatek prostoru i pro humor a pro originální zápletku. „Nejdůležitější bude přesvědčit lidi o tom, že film, který se inspiroval dětskou hračkou, může být pro dospělé. Stačí ale pár vteřin libovolné akční sekvence a vaše předsudky budou ty tam,“ tvrdí producent filmu Lorenzo di Bonaventura.




Brenan88
Brenan88
47 059 bodů
8.5
Transformers pro mne byla láska na první pohled. Audio vizuální orgie kde si to rozdávali obrovští roboti byl pro mne splněným dětským snem. Michael Bay opět řádí,ale tentokrát se snaží místy aspoň trochu mírnit,aby to nepůsobilo přeplácaným dojmem (škoda,že se mu to nepodařilo i v dalších dílech). I když jde hlavně o roboty,tak i casting na lidské hrdiny se povedl. Akce je monstrózní a úchvatná. Na každý souboj jsem se třepal jak jsem byl natěšený. Změna auta na robota je vizuální zážitek. Tohle byla jedna z nejlepších popcornovek roku 2007. Kdo nebyl v kině o hodně přišel.
Pete69
Pete69
29 102 bodů
8
Transformers byla pecka v době svého vzniku, mě tyto hračky už minuly a tak jsem film v té době trošku vytěsnil, ale pobavil mě. Dnes se z toho stala pěkná série, která má spousty fanoušků a i já musím přiznat, že na rok 2007 je to parádní digitální podívaná. Chystám se podívat na všechny dosavadní filmy, před shlédnutím nového dílu a po prvním se docela těším, protože jsem je neviděl všechny. První díl je klasika, jednoduchý přímočarý děj bez kudrlinek, akce, pár klišé scén.. celkově skvělý úvod do po právu stále trvající série.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 299 bodů
10
Co dodat ke snímku, o kterém již bylo řečeno vše. Vizuální zážitek je astronomický, velkolepý, gigantický. Režisér Michael Bay dokázal z námětu vymáčknout vše co se dalo za podpory kouzelníků z ILM. Zopakoval si tu všechny postupy z předchozích svých snímků a vznikla podívaná, jakou asi málo kdo čekal. Na ničem se nešetřilo a je to znát na každičkém záběru. Dějové zvraty občas ulítnou, ale ty se hbitě v monstrózní akci lehce schovají. Zajímavá je hudba odkazující na jiné snímky, připomínající skutečnost, že něco podobného tu už někdy bylo. Příchod robotů, (těch hodných) je doprovázen melodií podobné z E.T. Mimozemšťana. Při robotických soubojích se zase objeví dva motivy z Terminátora. A mohl bych pokračovat. Vykrádání? Mě to přijde jako zajímavý nápad. Použít do hlavních rolí neokoukané tváře byl výborný tah na branku. Dostává to tak daleko větší punc originality. Hollywood opět popošel vpřed a je to ohromná výzva pro ostatní studia, jestli tak vysokou laťku překonají.


Dodatečné informace

Původní název:
Transformers (více)
  • USA Transformers
  • USA Prime Directive
  • USA The Transformers
  • USA Toransufômâ
  • USA Transformerid
  • USA Transformers - Le film
  • USA Transformers: The IMAX Experience
  • USA Transformers: The Movie 2
  • USA Трансформеры
Premiéra v ČR:
16. 8. 2007
Distributor:
Bontonfilm
Země původu:
USA
Rozpočet:
150 mil. USD
Tržby:
709,71 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Transformers je dostupný s českými titulky a českým dabingem

Další z kolekce Transformers


Podobné


Powered byJustWatch